stappenplan

Hoe maak ik chape?

Wil je zelf een vloer plaatsen, dan ga je chape leggen. Deze laag vormt de basis voor een kwaliteitsvolle vloer: pas als de ondergrond goed is, heb je ook een degelijke vloer. Wist je dat je chape zelf kan maken? We leggen je uit hoe je aan de slag gaat.

Stap 1- Haal alle grondstoffen in huis
stap 1

Stap 1- Haal alle grondstoffen in huis

Wat heb je precies nodig om chape te maken? Chape bestaat uit rijnzand, cement en water. Deze bouwstoffen bestel je eenvoudig online of koop je in jouw GAMMA bouwmarkt.

Daarnaast heb je ook een speciekuip of betonmolen nodig. Een kleine hoeveelheid specie meng je in een speciekuip of mortelemmer; grote hoeveelheden meng je beter in een betonmolen. Tot slot heb je ook een kruiwagen nodig waar je de chape ingiet als deze klaar is.

Stap 2 - Voorbereiding
stap 2

Stap 2 - Voorbereiding

Een goed aangebrachte chape vergroot de levensduur van je vloer. Daarom is een degelijke voorbereiding belangrijk. Schat eerst in hoeveel chape je nodig hebt voor de klus. De dikte van de chape hangt af van de vloer die je kiest. Ga minstens uit van een minimale dikte van 5 cm. Ook de grootte van de kamer speelt een rol. Met de chape calculator schat je perfect in hoeveel chape je moet maken.

Bereken hoeveel chape je nodig hebt
Stap 3 - Chape maken
stap 3

Stap 3 - Chape maken

Heb je alle benodigdheden? Dan kan je aan de slag. Meng eerst één vierde cement en drie vierde zand met elkaar in de mortelemmer of betonmolen. Zorg dat dit goed vermengd is en voeg pas daarna water toe. Voor droog zand heb je iets meer water nodig.

Als je het mengsel tot een bol knijpt en de bol uit elkaar valt, is het mengsel nog te droog. Je moet ervoor zorgen dat het een goede brij wordt. Als je mengsel goed is, doe je de chape in een kruiwagen en ben je klaar om chape te gieten.

Tip: klaargemaakte chape

Wil je liever geen chape maken? Of heb je maar een beperkte hoeveelheid chape nodig voor een kleine oppervlakte? Dan vind je ook klaargemaakte chape in ons assortiment. Deze is gebruiksklaar en geschikt voor een traditionele cementgebonden dekvloer. Deze klaargemaakte chape is zowel voor binnen als buiten geschikt.

Bekijk de klaargemaakte chape

Benodigdheden

Meer klusadvies

Tutorial - Hoe egaliseer ik een vloer?
Hoe egaliseer ik een vloer? stappenplan
chape-min
Hoeveel chape heb ik nodig voor mijn klus? calculator
Dit stappenplan komt voor in