stappenplan

Hoe egaliseer ik een vloer?

Ongeacht of je nu een vinylvloer, parketvloer, laminaatvloer of een stenen vloer legt, belangrijk is dat je een perfect egale en gladde ondergrond hebt. Een egale ondergrond is immers niet alleen belangrijk voor het loopcomfort, het zorgt ook voor een correcte plaatsing en een lange levensduur van de vloer.

Hoe weet je of de vloer geëgaliseerd moet worden?

  • Pak een stevige rechte lat van minimaal 2 meter en leg deze op verschillende plaatsen met smalle kant op de vloer. Kun je op plaatsen meer dan 5 mm onder de lat doorkijken? Dan is het verstandig om de vloer te egaliseren met egaliseercement.
  • Kleinere oneffenheden kan je ook wegwerken met een egaliserende ondervloer.
  • Voor grote oneffenheden van een houten ondergrond kan het plaatsen van spaanplaten aangewezen zijn. Bevestig de spaanplaten van 8 à 12 mm dik in halfsteensverband vast met verzonken schroeven. Denk er aan om rondom steeds een uitzetvoeg tussen de platen en muur te houden.
Stap 1 - Maak de ondergrond stofvrij
stap 1

Maak de ondergrond stofvrij

Maak de ondergrond droog en stofvrij met een stofzuiger. Breng een primer aan op zuigende ondergronden. Die zorgt voor een goede spreiding en hechting van het egaliseermiddel. Verdeel de primer gelijkmatig met een borstel. Laat drogen.

Tip!

Diepe scheuren en gaten in de vloer? Werk ze weg met plamuurmiddel. Een tegelvloer moet je altijd eerst ontvetten voor je hem egaliseert.

Het belang van primer

Een primer zorgt voor een betere hechting en voorkomt luchtbelletjes in de nieuwe egalisatielaag. Daarnaast zorgt een primer ervoor dat de ondergrond geen water opzuigt. Hierdoor vloeit de egalisatie beter uit.

Weber vloerprimer (kant-en-klaar) kan afhankelijk van de toepassing en porositeit in één of twee lagen worden aangebracht. Dit kan worden getest door een bekertje water over de vloer te gieten. Blijft het water staan of kleurt het oppervlak niet direct donker? Dan is een tweede laag normaliter niet nodig.

Stap 2 - Maak het egaliseermiddel aan
stap 2

Maak het egaliseermiddel aan

Meet de oppervlakte van de kamer en bepaal hoeveel egaliseermiddel je nodig hebt. Giet water in een cementkuip en doe er daarna het kant-en-klare egaliseermiddel bij. De juiste verhoudingen vind je op de verpakking. Mix met de cementmixer.

Stap 3 - Verspreid het egaliseermiddel
stap 3

Verspreid het egaliseermiddel

Giet het vloeibare egaliseermiddel over de vloer uit en verspreid het met een trekker. Het egaliseermiddel vloeit vanzelf glad en waterpas. Voor grote ruimtes heb je meer dan één kuip egaliseermiddel nodig. Heb je meerdere kuipen nodig? Wacht dan niet te lang! Werk snel en nauwkeurig voor het beste resultaat. Laat het egaliseermiddel voldoende lang drogen.

Het is belangrijk dat de vloer gelijkmatig uithardt. Houd daarom tijdens de verwerking en uitharding ramen en deuren gesloten. Zo voorkom je dat tocht het uithardingsproces verstoort. Na het aantrekken van de mortel kun je de ruimte ventileren.

Tip!

De droogtijd is afhankelijk van de laagdikte en van de luchtvochtigheid. Meer informatie vind je op de verpakking van het egaliseermiddel.

Meer klusadvies

Tutorial - Hoe herstel ik een betonvloer?
Hoe herstel ik een betonvloer? stappenplan
Choise Help - Vloeren - Hoe kies ik een nieuwe vloer? - Thumbnail
Hoe kies ik de juiste vloer? keuzehulp
Tutorial - Vloeren - Hoe onderhoud ik mijn vloer? - Thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn vloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in