stappenplan

Hoe egaliseer ik een vloer?

Welke vloer je ook gaat leggen, laminaat, vinyl, parket of een houten vloer, de allereerste voorwaarde die voldaan moet zijn, is dat de ondergrond perfect egaal en glad is. Een egale ondergrond is immers niet alleen belangrijk voor het uiteindelijke loopcomfort, het is ook van belang voor een correcte plaatsing en een lange levensduur van de vloer.

Voor je begint

  • Egaliseren doe je met vloeibaar egaliseermiddel dat je zelf aanmaakt, (hoeveelheid is afhankelijk van de oppervlakte van de vloer).

  • Kleinere oneffenheden kan je ook wegwerken met een egaliserende ondervloer.

  • Voor grote oneffenheden van een houten ondergrond kan het plaatsen van spaanplaten aangewezen zijn. Bevestig de spaanplaten van 8 à 12 mm dik in halfsteensverband vast met verzonken schroeven.

  • Denk eraan om rondom steeds een uitzetvoeg tussen platen en muur te houden.

Bekijk hier het handige filmpje

Het belang van primer

Een primer zorgt voor een betere hechting en voorkomt luchtbelletjes in de nieuwe egalisatielaag. Daarnaast zorgt een primer ervoor dat de ondergrond geen water opzuigt. Hierdoor vloeit de egalisatie beter uit.

Weber vloerprimer (kant-en-klaar) kan afhankelijk van de toepassing en porositeit in één of twee lagen worden aangebracht. Dit kan worden getest door een bekertje water over de vloer te gieten. Blijft het water staan of kleurt het oppervlak niet direct donker? Dan is een tweede laag normaliter niet nodig.

Hoe weet je of de vloer geëgaliseerd moet worden?

Pak een stevige rechte lat van minimaal 2 meter en leg deze op verschillende plaatsen met smalle kant op de vloer. Kun je op plaatsen meer dan 5 mm onder de lat doorkijken? Dan is het verstandig om de vloer te egaliseren met weberlevel basic, een egalisatiemortel van Weber.

De dekvloer (een dikke ondervloer) ligt meestal al in de ruimte waar de eindafwerking nodig is. Daarom concentreren wij ons tijdens de training op de egalisatie van deze ondervloer.

Goed om weten:

Het is belangrijk dat de vloer gelijkmatig uithardt. Houd daarom tijdens de verwerking en uitharding ramen en deuren gesloten. Zo voorkom je dat tocht het uithardingsproces verstoort. Na het aantrekken van de mortel kun je de ruimte ventileren.

Tip!

Begin in de verst verwijderde hoek en werk naar de uitgang toe. Maak de gietvloer in één keer af om eventuele aanzetten van verschillende mengsels te voorkomen.

Meer klusadvies

Tutorial - Hoe herstel ik een betonvloer?
Hoe herstel ik een betonvloer? stappenplan
Choise Help - Vloeren - Hoe kies ik een nieuwe vloer? - Thumbnail
Hoe kies ik een nieuwe vloer? keuzehulp
Tutorial - Vloeren - Hoe onderhoud ik mijn vloer? - Thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn vloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in