1. Dimmer kiezen
Het aanbod van dimmers is erg uitgebreid. Er zijn dimmers voor gewone gloeilampen, maar ook speciale dimmers voor halogeen- en tl-lampen. Voor lampen met een snoer kan je snoerdimmers kopen.
Behalve het type lamp zijn er ook verschillende montage systemen:
- Enkel- of dubbelpolige schakelaar vervangen: het meest eenvoudige is van een bestaande verlichtingskring bediend door één schakelaar de schakelaar te vervangen door een dimmer. Ga eerst na of het om een enkelpolige (2 aansluitpunten) of een dubbelpolige (4 aansluitpunten) schakelaar gaat. Je hebt dan ook een dimmer met respectievelijk 2 of 4 aansluitingen nodig.
- Wisselschakelaars vervangen: van een verlichtingskring die bediend wordt met twee wisselschakelaars (bijvoorbeeld voor een trappenhal), moet je de schakelaars vervangen door een toetsdimmer. Die heeft net als de wisselschakelaars 3 aansluitpunten
- Snoerschakelaar vervangen: om bijvoorbeeld een schemerlamp of een leeslamp met een dimmer uit te rusten gebruik je een snoerdimmer. Je kan de schakelaar ook laten staan en de snoerdimmer tussen de lamp en de schakelaar monteren.
- Stekkerdimmer installeren: dit is de meest eenvoudige dimmer van allemaal. Gewoon in het stopcontact steken en klaar ben je. Je kan een stekkerdimmer voor elk stopcontact in huis gebruiken en de aangesloten gloei- en halogeenlampen dimmen binnen een ruime belastingsmarge.
Vervang je een bestaande lichtschakelaar door een dimmer, controleer dan of het een opbouw- of een inbouwschakelaar is. Want je moet dan ook een opbouw- of een inbouwdimmer kopen.
Kijk op de verpakking voor de minimale en maximale vermogens van de dimmer (uitgedrukt in watt). Die moeten afgestemd zijn op de lamp(en) waarvan je de lichtsterkte wil regelen. Belast je een dimmer te laag, dan krijg je een brommend geluid. Een te hoge belasting doet de zekering door slaan.