stappenplan

Hoe plaats ik een hangtoilet?

Een hangtoilet plaatsen is een klus waar je best wat hulp bij kunt gebruiken. En daarom leggen de professionals bij GAMMA je stap voor stap uit hoe je een strak en modern wandcloset plaatst. Het waterreservoir zit dan netjes achter een muur weggewerkt en je hebt meer ruimte voor je voeten. Heerlijk comfortabel, toch? Laten we eraan beginnen!

stap 1

Bepaal de plek voor het hangend toilet

Trek de wc door, sluit vervolgens de waterleiding af en sloop het oude toilet. Tijd om te bepalen wat de beste plek is om jouw hangtoilet te plaatsen. Hou daarbij met het volgende rekening:
- Zorg ervoor dat de afvoer tegen de achterwand zit en dat er een waterleiding van minimaal 12 mm tot het reservoir loopt.
- Elk hangend toilet heeft een voorzetwand waarin het waterreservoir zit. Daardoor komt het toilet een stuk naar voren. Zorg er daarom voor dat je ongeveer 50 cm beenruimte aan de voorkant over hebt en minimaal 20 cm aan de weerszijden.

stap 2

Plaats het frame van het hangtoilet

Bepaal de inbouwdiepte en de hoogte van het wandcloset. Gebruik hiervoor de één-metermarkering op het frame. De bovenzijde van het wandcloset komt na de montage op 40 cm van de vloer.

Let op: meet altijd vanuit de afgewerkte vloer. Leg het frame op z'n kant en stel met de stelpootjes en bouten de gewenste hoogte in. Zet het frame rechtop en stel het eventueel bij, zodat de bovenzijde waterpas staat. Plaats het frame nu op zijn definitieve plek.

Teken de boorgaten van het frame op de muur en vloer af. Boor gaten van 10 mm en plaats de pluggen.

Tip

Bij het plaatsen van het frame sluit je de afvoerbuis spanningsvrij aan.

stap 3

Sluit het hangende toilet op het riool aan

Plaats de meegeleverde afvoerbocht in het frame en sluit hem aan op het riool. Gebruik hiervoor de nodige closetaansluitingen zoals een closetmof, een sprongbocht of een schuifmof.

Tip

Als je de beide delen van de afvoer insmeert met wat vaseline of afwasmiddel, schuift de mof een stuk makkelijker.

stap 4

Schroef het frame vast

Schroef het frame aan de muur en de vloer vast met behulp van de meegeleverde houtdraadbouten. Zet de afvoerbocht definitief vast aan het frame.

stap 5

Plaats de hoekstopkraan

Plaats de meegeleverde hoekstopkraan in de wand van het inbouwreservoir. Zorg ervoor dat de hoekstopkraan vanuit het reservoir bereikbaar is. Na het tegelen kun je er anders niet meer bij.

Tip

Meestal is het mogelijk om de vlotterkraan aan de zijkant, de achterzijde of aan de bovenzijde van het inbouwreservoir plaatsen. Dit hangt van het type reservoir. Je kiest dan zelf welke kant het makkelijkst voor jou bereikbaar is.

stap 6

Sluit aan op de waterleiding

Sluit de hoekstopkraan aan op de waterleiding. Gebruik hiervoor een koperen 12 mm buis of een flexibele aansluitslang.

stap 7

Plaats de draadeinden

Plaats de draadeinden op de beide gaten langs de binnenkant.

De gewenste lengte van de draadeind bekom je door de volgende maten op te tellen:
- de doorvoerdikte van de closetpot
- de dikte van het frontpaneel
- de dikte van de tegels
- + 1.5 cm.

Zet de draadeinden vast met de meegeleverde moeren.

Tip

Controleer altijd of je de binnenste of de buitenste draadeinden moet gebruiken. Bij sommige exclusievere toiletpotten moet je de buitenste draadeinden gebruiken.

Tip

Voer eerst het tegelwerk uit en kijk dan vervolgens waar het hangtoilet past. Zijn de draadeinden te lang? Snij dan pas de draden op maat.

stap 8

Dek eerst alles af

Dek het inbouwreservoir en de gaten van de valpijp en afvoer af vooraleer je met de ombouw van het hangtoilet start. Gebruik de meegeleverde doppen en het vierkante tegelsjabloon van piepschuim. Scherm de twee draadeinden af met twee stukjes mantelbuis.

stap 9

Werk het inbouwreservoir weg

Werk met een frontplaat en eventueel een planchet het inbouwreservoir weg. Bevestig deze van muur tot muur met behulp van balkjes die je met spijkerpluggen tegen de muren en de vloer bevestigt. Maak de voorplaat van een dubbele laag watervaste gipsplaat (Talentboard), Fermacell plaat (18 mm) of watervaste multiplex.

Tip

Als je een vrijstaande ombouw hebt, maak je bijvoorbeeld zijwanden van gasbetonblokken.

stap 10

Maak de voorplaat en deksel op maat

Zaag de voorplaat en het deksel op maat. Teken de openingen voor de valpijp, de afvoer, de draadeinden en het bedieningspaneel af. Bij sommige typen wandclosets staat een tekenmal op de verpakking. Zaag de gaten met een decoupeerzaag.

stap 11

Schroef de frontplaat vast

Schroef de voorplaat aan de balkjes en het frame vast. Boor door de frontplaat heen het frame voor met een metaalboor. Schroef de frontplaat vervolgens aan het frame. Nu is het mogelijk om de wand te betegelen en te voegen.

stap 12

Meet de aansluitstukken op

Verwijder de ronde doppen van de valpijp en afvoer. Duw de meegeleverde aansluitstukken met de achterzijde zover mogelijk in de valpijp en de afvoerbocht. Gebruik hiervoor een beetje zeepsop of vaseline. Teken de buizen af langs de tegels.

stap 13

Schuif het toilet op de aansluitstukken

Duw de voorzijde van de aansluitstukken zover mogelijk op het hangtoilet. Gebruik bij de smalle buis ook de meegeleverde rubberen ring. Teken de buizen langs de achterzijde van de pot af.

stap 14

Zaag de aansluitstukken op maat

Meet nu de afstand tussen de twee getekende lijnen en tel hier 3 mm bij op. Zaag dit stuk af van de achterkant van de beide buizen. Maak de achterzijde weer een beetje schuin met een vijl.

Tip

Een ronde buis recht afzagen is lastig. Draai er daarom een stukje schilderstape omheen, dan heb je altijd een rechte lijn om langs te zagen.

stap 15

Bevestig de aansluitstukken

Plaats de valpijp en de afvoerbocht definitief in het frame. Gebruik een isolatiemat tussen de wandcloset en de tegels. Teken de juiste vorm van de isolatiemat af door het wandcloset op de grond op de mat te zetten. Knip het daarna in vorm. Schuif de toiletpot over de draadeinden heen. Gebruik een beetje zeepsop of vaseline voor de montage van de closetpot op de aan- en afvoerbuis. Spoel na montage eerst het toilet door en controleer op lekkage.

stap 16

Schroef het toilet vast

Zet het wandcloset vast met de bijgeleverde moeren. Let op: vast is vast. Controleer met de waterpas of het wandcloset horizontaal hangt.

stap 17

Sanitairkit aanbrengen rondom het hangtoilet

Spuit een lijn sanitairkit rondom het hangend toilet en de tegelwand. Strijk het teveel aan sanitairkit glad met een zeepoplossing en een kitlepel. De droogtijd van sanitairkit varieert afhankelijk van het type kit. Over het algemeen duurt het 24 tot 48 uur voordat sanitairkit volledig droog is en volledig is uitgehard. Volg voor de zekerheid de instructies op de verpakking.

Tip

Spuit vooral niet te veel kit in de naad. Gebruik een spuitmond op de kitspuit die even breed is als de naad. Te veel kit is namelijk erg moeilijk te verwijderen.

stap 18

Monteer de onderplaat van de spoelknop

Verwijder het tegelsjabloon of snij dit op maat, afhankelijk van het type inbouwreservoir. Monteer de onderplaat voor het bedieningspaneel volgens de gebruiksaanwijzing.

stap 19

Plaats het bedieningspaneel

Bekijk de bijgeleverde instructies voor het monteren van het bedieningspaneel op de onderplaat. Stel de bedieningsstiften af op de dikte van de gebruikte voorwand.

stap 20

Monteer de toiletzitting

Bevestig de toiletzitting op de closetpot.

Tip

Accessoires bepalen de sfeer van jouw toilet en badkamer. Bij GAMMA vind je daarom een ruime keuze aan closetrolhouders, wc-borstels, toiletmatjes en nog veel meer.

Meer klusadvies

Tutorial - toilet - Hoe vervang ik een staand toilet door een hangtoilet? - Thumbnail
Hoe vervang ik een staand toilet door een hangtoilet? stappenplan
toilet-vervangen-gamma
Hoe vervang ik mijn toilet? stappenplan
Tutorial - toilet - Hoe installeer ik de afvoer van mijn wc? - Thumbnail
Hoe installeer ik de afvoer van mijn wc? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in