stappenplan

Hoe vervang ik mijn toilet?

Is je huidige toilet aan vervanging toe? Geen probleem. Na het lezen van dit stappenplan kan je het moeiteloos vervangen door een trendy model.

WC brillen
stap 1

Kies het toilettype

Bij het uitkiezen van een nieuw toilet is het belangrijk om rekening te houden met je bestaande rioleringsuitlaat. Tenminste als je overbodig werk wilt vermijden.

Denk daarom na over het type toilet dat past bij de afvoer van je huidige installatie. Er zijn twee hoofdtypen: een toilet met een afvoer aan de onderkant (aangeduid als CA- of S-uitgang in de handel) of een toilet met een afvoer aan de achterkant (aangeduid als H-uitgang).

Bekijk het assortiment
Verwijder het oude toilet
stap 2

Verwijder het oude toilet

Sluit de waterleiding af en trek de wc door. Schroef de oude toiletpot los en trek de toiletpot voorzichtig uit de afvoer.

Bedek de afvoer met een doek of een prop papier om rioolgeurtjes tegen te houden.
Draai de vlotterkraan los en verwijder de jachtbak.

Plaats de nieuwe toiletpot
stap 3

Plaats de nieuwe toiletpot

Zet de toiletpot op zijn plaats, op of tegen de bestaande afvoer, en teken de schroefgaten op de vloer af. Verwijder de pot en boor schroefgaten van 10mm. Zet de toiletpot terug op zijn plaats en sluit hem aan op de riolering. Gebruik hiervoor een afvoermanchet van kunststof. Plaats de manchet op de uitloop van de pot en verbind de pot dan met de rioolbuis.

Zorg ervoor dat de toiletpot waterpas staat vooraleer hem vast te schroeven. Schroef het niet te strak vast, om barsten in het porselein te voorkomen. Bij betegelde ondergrond boor je dieper en duw je de plug tot onder de onderkant van de tegel, om barsten te voorkomen. Bevestig onder de kop van de schroef een kunststofring, en op de schroef eventueel een afdekkapje.

Dicht de naad tussen vloer en toiletpot af met sanitairkit. Zet de jachtbak op de toiletpot en sluit aan.

Sluit het toilet aan op de waterleiding
stap 4

Sluit het toilet aan op de waterleiding

Monteer de vlotterkraan in het reservoir met behulp van een steeksleutel. Sluit de stopkraan op de waterleiding aan met een flexibel verbindingstuk. Laat nu de jachtbak langzaam volstromen en controleer zorgvuldig op lekken. Gebruik de bijgeleverde handleiding van de jachtbak om de vulhoogte in te stellen. Trek het toilet door en controleer het hele systeem nog eens op lekken.

Meer klusadvies

Tutorial - toilet - Hoe installeer ik de afvoer van mijn wc? - Thumbnail
Hoe installeer ik de afvoer van mijn wc? stappenplan
Tutorial - toilet - Hoe bouw ik een hangtoilet in? - Thumbnail
Hoe plaats ik een hangtoilet? stappenplan
Tutorial - toilet - Hoe vervang ik een staand toilet door een hangtoilet? - Thumbnail
Hoe vervang ik een staand toilet door een hangtoilet? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in