stappenplan

Hoe plaats ik een hor?

In de zomer zijn horren voor ramen en deuren onmisbaar. Je kan zelf horren uit hout maken, maar je vindt bij GAMMA ook complete kant-en-klare kits met aluminium profielen in diverse maten. Zo kan je perfect horren op maat maken.

Bij GAMMA zijn ook rolhordeuren te verkrijgen, die je kan installeren op schuiframen. Voor dakvensters bestaan er raamrolhorren die zowel verticaal als horizontaal gemonteerd kunnen worden.

stap 1

Wijze van montage bepalen

Voorzetraamhorren worden op het raamkozijn geplaatst. Voor elk type raamkozijn zijn inox clips voorzien (voor houten, pvc- en aluminium ramen). Bij aankoop van de bevestigingssetjes moet je hierop letten.

Als de hor op het kozijn wordt geplaatst, steken de horprofielen enigszins uit. Daardoor kan het raam steeds geopend en gesloten worden zonder de voorzetraamhor te verwijderen.

stap 2

Opmeten

Om de hor op het kozijn te plaatsen, meet je de hoogte en de breedte tussen het kozijn bij openstaand raam.

stap 3

Montage

  • Zaag de profielen met een ijzerzaag op de opgemeten maat recht af. Zaag het tussenprofiel op de gemeten breedtemaat recht af.
  • Gebruik een metaalvijl om eventuele bramen te verwijderen.
  • Steek in het onder- en bovenprofiel elk 4 moeren en steek in elk zijprofiel 1 moer.
  • Schroef de lange zeskantboutjes in de moeren van de zijprofielen. Schroef de zeskantboutjes in het midden van de zijprofielen vast.
  • Monteer het voorzetraamhor met de 4 kunststof hoeken. Opgelet: tussenprofiel samen met boven- en onderprofiel monteren!
  • Plaats het frame ter controle op het raam, en maak het dan pas definitief vast.
  • Leg het gaas recht op het frame en druk het gaas en de pees in het frame met behulp van de peesroller. Bij grotere maten span je het gaas op enkele plaatsen voor met een klein stukje pees.
  • Trek het gaas strak, eerst in de lengte en daarna in de breedte.
  • Snij vervolgens het overtollige gaas voorzichtig weg met een scherp hobbymes. Dat doe je best met behulp van een liniaal om te voorkomen dat je in het gaas van het raam snijdt.
  • Bevestig nu de inox clips met behulp van de bijbehorende schroeven: op het onderprofiel zonder de veertjes en met de korte schroeven, op het bovenprofiel met de veertjes en met de lange schroeven.
stap 4

Plaatsen

De voorzetraamhor van binnen naar buiten steken. Eerst de clips met veer (boven) achter het raamkozijn steken. Laten zakken, zodat de onderste clips eveneens achter het raamkozijn komen.

Meer klusadvies

Tutorial - Ramen - Hoe beveilig ik de ramen in mijn huis? - Thumbnail
Hoe beveilig ik de ramen in mijn huis? stappenplan
Tutorial - Ramen - Hoe vervang ik mijn raamkozijn? - Thumbnail
Hoe vervang ik mijn raamkozijn? stappenplan