stappenplan

Hoe bestrijd ik houtworm?

De houtworm is de larve van de houtkever. Die legt eitjes op onbehandeld hout. De larve vreet zich in het hout en maakt kleine gaatjes. Uit die gaatjes valt boormeel en houtstof.

De houtworm kan vooral meubelen en houten vloeren zwaar beschadigen.

stap 1

Hout preventief behandelen

Behandel je hout preventief met verf, lak, vernis, boenwas of beits. Dit zorgt ervoor dat het hout niet meer aantrekkelijk is voor de houtkever.

Een houtworm verkiest vochtig hout. Haal daarom de luchtvochtigheid in huis naar beneden door extra te stoken of zorg voor extra ventilatie.

Je kunt hout ook preventief laten behandelen door een professionele bestrijder.

stap 2

Voorbereidingen treffen

Is je hout toch aangetast door houtworm, tref dan eerst de nodige voorbereidingen vooraleer je ze gaat bestrijden.

Zorg voor veilige werkkledij. Draag zeker werkhandschoenen en een mondmasker als je de bestrijdingsproducten aanbrengt op het aangetaste hout.

Maak het te behandelen hout zoveel mogelijk stofvrij.

Oude verf, beits of laklagen moet je eerst met een krabber of staalborstel verwijderen. Anders dringt het bestrijdingsmiddel niet in het hout door.

stap 3

Houtworm verwijderen met natuurlijke producten

De natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn op waterbasis en bevatten plantaardige en minerale bestanddelen.

Ze werken door een proces van kristallisering en dringen diep in het hout binnen, waardoor ook de larven die pas jaren later uitkomen getroffen worden. Het behandelde hout is meteen ook beschermd tegen het binnendringen van schadelijke insecten omdat de voedingsstoffen in het hout onherkenbaar worden gemaakt. Het beschermingsmiddel tast de voedingstoffen in het hout lichtjes aan, waardoor de insecten het hout niet meer lekker vinden.

Een veel gebruikt middel is petroleum. Bestrijk het meubel of de vloer met twee dikke lagen petroleum totdat het hout verzadigd is en dus geen petroleum meer opneemt.

stap 4

Houtworm verdelgen met chemische producten

Neem eerst de veiligheidsvoorschriften op de verpakking grondig door, vooraleer je begint te verdelgen met chemische producten.

Sommige producten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Als je die producten gebruikt, moet je 48 uur uit het huis blijven en goed ventileren.

stap 5

Gaatjes dichten en afwerken

Dicht de uitvlieggaatjes met kneedbaar hout. In de winkel zijn meerdere kleuren te verkrijgen. Het kan zijn dat de gewenste kleur er niet tussen zit. Je kunt dit oplossen door andere kleuren te mengen, of door kleurstof toe te voegen.

Als het dan nog niet de gewenste kleur heeft, kan je de uitvlieggaatjes nog bijkleuren met een donkere lak.
Geef het behandelde voorwerp meerdere lagen boenwas, lak of beits. Hiermee bescherm je het tegen een nieuwe plaag van houtwormen. Ze eten immers enkel onbehandeld hout.

Meer klusadvies

houtrot-repareren-stappenplan-gamma
Hoe repareer en bestrijd ik houtrot aan mijn kozijn of deur? stappenplan
Tutorial - Hout - Hoe maak ik zelf een houten tafel? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een houten tafel?
Tutorial - Bois - Comment réussir l'assemblage du bois ? - Thumbnail
Hoe maak ik een houtverbinding? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in