stappenplan

Hoe repareer en bestrijd ik houtrot aan mijn kozijn of deur?

Houtrot repareren is nodig om je kozijnen en deuren goed te onderhouden. In ons wisselvallige klimaat krijgt hout het zwaar te verduren. Overvloedige neerslag maakt het kwetsbaar en werkt de ontwikkeling van houtrot in de hand.

Wil je jouw kozijnen of buitendeuren schilderen? Dan is het nodig om eerst houtrot te herstellen. Houd er rekening mee dat houtrotvuller een lange droogtijd heeft. Repareer het kozijn of de deur daarom op een droge dag.

Houtrot ontdekken
stap 1

Houtrot ontdekken

Houtrot komt voor op alle houten onderdelen, zoals kozijnen, steunbalken en deuren, en ontstaat door de groei van schimmels na langdurige vochtigheid van het hout. Je herkent houtrot aan de zwarte tot roestbruine kleur en de zachte structuur. Andere symptomen zijn vochtverzadiging van het hout, zwel- en krimpeffecten, vervormde verf en het afbreken, loskomen of afbrokkelen van aangetaste delen.

Je kan met een schroevendraaier in het hout prikken om te kijken waar de zachte stukken zich bevinden. Kleine beschadigingen kan je zelf repareren. Heeft het houtrot zich verder uitgebreid, dan dringt een volledige vervanging zich op.

Houtrot uitsteken
stap 2

Houtrot uitsteken

Krab de met houtrot aangetaste plek zorgvuldig weg. Verwijder rotte stukken met een beitel of houtrasp op een boormachine. Haal ook 2 centimeter gezond hout weg om alle schimmels te verwijderen. Schuur de aangetaste oppervlakte lichtjes op met schuurpapier.

Tip!

Neem liever te veel dan te weinig hout weg. Want als er wat houtrot achterblijft, gaat het verrottingsproces na de behandeling gewoon verder.

Losgekomen vuil wegvegen
stap 3

Losgekomen vuil wegvegen

Verwijder het losgekomen vuil met een stoffer. Is de plek waar het houtrot zat nog heel nat? Laat het dan eerst goed drogen voordat je verder gaat met repareren. Je kan dit proces versnellen met een föhn maar het is beter om dit gewoon door de lucht te laten drogen. Een föhn droogt namelijk vaak maar een deel van het hout.

Houtrotstop aanbrengen
stap 4

Houtrotstop aanbrengen

Tijd om houtrotstop aan te brengen. Dit is een impregneermiddel dat tot diep in het hout doordringt, zodat het zachte hout weer hard wordt en zo verdere aantasting voorkomt. Strijk het houtrotstopmiddel met een borstel op het gezonde hout onder de aangetaste plek en laat het drogen. Doe dit bij droog weer, want het stopmiddel heeft een lange droogtijd.

Gat vullen met houtrotvuller
stap 5

Gat vullen met houtrotvuller

Meng nu de houtrotvuller volgens de gebruiksaanwijzing, en breng de pasta met een plamuurmes aan over de beschadigde plek. Vul het gat laagje voor laagje met vulmiddel. Meng alleen wat je binnen 20 minuten kunt gebruiken, anders hard het snel uit. Strijk het beschadigde oppervlak glad en verwijder overtollig vulmiddel onmiddellijk.

Opschuren
stap 6

Opschuren

Schuur het oppervlak nu op tot je een naadloze overgang verkrijgt tussen het overige gezonde hout en het houtvulmiddel.

Meer klusadvies

kozijnen-buiten-schilderen-stappenplan-gamma
Hoe schilder ik mijn houten ramen en deuren buiten? stappenplan
Tutorial - Hout - Hoe bestrijd ik houtworm? - Thumnbail
Hoe bestrijd ik houtworm? stappenplan
Tutorial - Bois - Comment réussir l'assemblage du bois ? - Thumbnail
Hoe maak ik een houtverbinding? stappenplan