stappenplan

Hoe meet ik jaloezieën op?

Om je jaloezieën op te meten heb je enkel een rolmeter, potlood, papier en het onderstaand stappenplan nodig. Eenvoudig, toch? Om ervoor te zorgen dat de afmetingen perfect kloppen, leggen we jou stap voor stap uit hoe je horizontale lamellen makkelijk zelf meet. En bij elke opmeting noteer je meteen de juiste maten. Hierdoor voer je zelf een nauwkeurige maatvoering uit en zorg je voor mooi aansluitende lamellen.

Jaloezieën opmeten: 'in de dag' of 'op de dag'?

Je kunt je jaloezieën op twee manieren bevestigen. Hang je de horizontale lamellen over het kozijn, dan zijn deze ‘op de dag’ gemonteerd. Een tweede optie bestaat erin dat je de lamellen ‘in de dag’ of in het kozijn bevestigt. Bepaal eerste de montagewijze voor je gaat opmeten.

Meetinstructies 'in de dag'

Stap 1 - Meet de breedte van het kozijn
stap 1

Meet de breedte van het kozijn

Meet de breedte tussen de muren op verschillende plaatsen. Neem de kleinste maat en trek daar 1 cm vanaf om zeker te zijn dat de lamellen passen. Noteer dit als breedtemaat voor jouw horizontale lamellen.

Aandachtspunt

Houten horizontale lamellen hebben een koof of bovenbak. Deze koof is ongeveer 1 cm breder dan de breedtemaat. Deze past dan precies in het kozijn.

Stap 2 - Meet de hoogte van het kozijn
stap 2

Meet de hoogte van het kozijn

Meet de hoogte van het kozijn op meerdere plaatsen en noteer deze maat. Hiervoor gebruik je best een rolmeter waarmee je de hoogte in één keer kunt meten.

Meetinstructies 'op de dag'

Stap 1 - Meet de gewenste breedte
stap 3

Meet de gewenste breedte

Meet de breedte van het kozijn op meerdere plaatsen, inclusief de gewenste overlapping. Als je de horizontale lamellen boven het kozijn hangt, kies je zelf de breedte. Noteer de gemeten breedte.

Aandachtspunt

Houten horizontale lamellen hebben een koof of bovenbak. Deze koof is ongeveer 1 cm breder dan de breedtemaat. Zorg ervoor dat je deze maat opneemt in je berekening.

Stap 2 - Meet de hoogte van het kozijn
stap 4

Meet de hoogte van het kozijn

Meet de hoogte van het kozijn op meerdere plaatsen en noteer deze maat.

Tip!

Zodra je de juiste maten hebt, stel je alle jaloezieën op maat eenvoudig samen.

Handige meettips

  • Herhaal elke opmeting minstens 1 keer. Zo weet je heel zeker dat jouw opmetingen nauwkeurig zijn.
  • Voer de opmeting telkens op verschillende plaatsen uit. Deze extra opmetingen dienen als controle, zodat je zeker de juiste maatvoering hebt.
  • Houd rekening met uitstekende delen die je raamdecoratie kunnen blokkeren zoals raamhendels, vensterbanken, verwarmingsbuizen en andere obstakels.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (2)

Meer klusadvies

horizontale-lamellen-ophangen-gamma
Hoe hang ik jaloezieën op? stappenplan
gordijnen-wassen-gamma
Hoe maak ik mijn gordijnen of lamellen schoon? stappenplan
gordijnen-opmeten-gamma
Hoe meet ik gordijnen op? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in