stappenplan

Hoe herstel ik mijn krakende trap?

Af en toe kan een trap wel eens kraken onder invloed van de temperatuur en luchtvochtigheid in huis. Maar er is niets zo ergerlijk als een trap die continu kraakt. In deze klus geven we enkele praktische tips mee om dit probleem eenvoudig op te lossen.

1. Oorzaak bepalen

Krakende trappen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals slijtage van het hout, losliggende treden en wrijving op plaatsen waar de treden elkaar raken. Loop over de trap en luister goed welke treden het meest kraken. Oefen op die treden op verschillende plaatsen druk uit. Zo kan je achterhalen waar het gekraak vandaan komt. Bekijk ook aandachtig de zijkant van de trap en de opstaande platen tussen de treden (de stootborden).

2. Gekraak oplossen

De specifieke oplossing bepaal je in functie van de oorzaak.

Stootboorden (ook tegentrede genoemd)

Soms kunnen kieren tussen de stootborden het kraken veroorzaken. Zet een breekijzer tussen het stootbord en de trede en wrik de trede een stukje omhoog. Haal met een plamuurmes het vuil weg tussen de kieren en spuit er houtlijm in. Sla het stootbord en de trede terug op elkaar en nagel ze stevig vast. Als de achterkant van de trap bereikbaar is, lijm en nagel dan een houten steunlat vast boven het stootbord met de kier. Zet de voorkant van het stootbord stevig vast op deze houten steunlat. Je kan ook de trede omhoog wrikken en een stukje rubber leggen tussen de trede en het stootbord. Een andere mogelijkheid is eventueel wat talkpoeder tussen de kieren strooien. Dit verkleint de wrijving, waardoor het gekraak kan afnemen.

Trapboom

De trapboom is de basis van de trap, waarop de treden en stootborden worden vastgemaakt. Als de trapboom te ver van de muur afwijkt, ontstaan er kieren. Vul ze op met wiggen en zet ze vast (eventueel met wat houtlijm). Je moet de bovenkant dan afwerken met een afwerklat. Dit geeft een mooi eindresultaat.

Onderkant van de trap

Of je kan ook houtverbinders (eventueel een hoekverbinder) gebruiken om te zorgen voor een extra versteviging tussen de onderste trede en het onderste stootbord van de trap. Raadpleeg onze klus ‘Houtverbindingen' voor meer informatie over het bevestigen van de hoekverbinders

Droogte

Ook droogte kan een trap doen kraken (centrale verwarming en betere isolatie kunnen aan de basis liggen). Indien mogelijk kan je met olie of een boenwas de trap behandelen, waardoor het kraken wellicht zal afnemen. Dit geeft niet direct resultaat, want het hout moet terug de kans krijgen om te zwellen. Wacht enkele weken om te zien of er verbetering optreedt. Raadpleeg de uitleg op de verpakking of vraag raad in de winkel.

Meer klusadvies

Tutorial - Hoe renoveer ik mijn trap?
Hoe renoveer ik mijn trap? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in