stappenplan

Hoe renoveer ik mijn trap?

Een houten trap krijgt het hard te verduren. De beschermende bovenlaag verdwijnt traag maar zeker door intensief gebruik. Het is zaak de trap opnieuw te behandelen vooraleer de beschermlaag helemaal verdwenen is.

1. Oude laag verwijderen

 • De eerste stap in het renovatieproces van een trap is het verwijderen van de oude, versleten laag. Gebruik plasticfolie en plakband om je werkzone af te bakenen.

 • Vernis of verf kan je het makkelijkst met een afbijtmiddel verwijderen. Gebruik een plamuurmesje of een verfkrabber om de losgeweekte basislaag te verwijderen tot op het blanke hout. Schuur de trap daarna licht op met fijnkorrelig schuurpapier (P100-P150), zodat verdere afwerkingslagen goed tot in de poriën van het hout doordringen.

 • Andere afwerkingslagen zoals beits, olie of boenwas moet je wegschuren (middelgrove korrel P60-P80), omdat ze in het hout dringen. Schuur daarna licht op met fijnkorrelig schuurpapier (P100-P150).

 • Zuig schuurresten van de trap met een stofzuiger en reinig de trap ten slotte met een vochtige doek.

 • Probeer zo weinig mogelijk over het blanke hout te lopen, het is nu erg kwetsbaar. Loop ook nooit met blote voeten over onbewerkt hout.

2. Nieuwe afwerkingslaag aanbrengen

Een trap kan je afwerken met verschillende oppervlaktebehandelingstechnieken. De meest courante zijn verven, vernissen en oliën. Je kan ook verschillende technieken met elkaar combineren.

Tip!

Even of oneven

Sla als je een trap bewerkt telkens een trede over, zodat de trap begaanbaar blijft.

Verven

Breng eerst een geschikte primer voor hout aan op het blanke hout en schuur licht op met zeer fijn schuurpapier (P180-P220).
Werk de trap nu verder af met speciale houtlak. Twee lagen volstaan normaalgezien. Breng de lak aan in de richting van de houtnerven en schuur tussen beide lagen weerom licht op.
Na het drogen van de lak ontstof je de trap met een droge doek. Nu kan je eventueel nog een behandeling met vernis starten voor een grotere slijtvastheid.

Vernissen

 • De vernis die je nodig hebt om een binnentrap uit hout te behandelen wordt in de handel veelal aangeboden onder de naam parketvernis.

 • Het aanbrengen van vernis is te vergelijken met verven. Breng het middel aan met een verfkwast en strijk met de kwast in de richting van de houtnerven.

 • Laat voldoende droogtijd tussen 2 lagen vernis (raadpleeg verpakking). Afhankelijk van het gebruik van de trap breng je 2 of 3 lagen aan.

Tip!

Als je tussen 2 lagen vernis de trap licht opschuurt verkrijg je een afwijkend resultaat. Op die manier kan je de trap mat (door meer te schuren) of glanzend (niet opschuren) laten ogen.

Oliën

 • De eerste laag olie kan je best verdunnen zodat ze beter in het hout trekt. Breng de verdunde olie dan aan met een verfkwast of -rol

 • Masseer de olie met een sponsje in het hout. Doe dit tot je merkt dat het hout verzadigd is. Let op: het inwrijven kan een tijdje duren, en je moet het voor elke trede even zorgvuldig doen.

 • Als de eerste laag droog is (raadpleeg verpakking voor droogtijd), mag je een tweede laag in het trapoppervlak wrijven. Ga op dezelfde manier te werk als voor de eerste laag, alleen breng je de olie nu onverdund aan.

 • Verwijder nadien alle olieresten van de trap met een doek en behandel de trap met zeep (verhouding zeep/water = 1/40). Zo wordt het hout maximaal beschermd. Verstuif het mengsel over de trap en wrijf het in met een doek.

Meer klusadvies

Tutorial - Hoe herstel ik mijn krakende trap?
Hoe herstel ik mijn krakende trap? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in