keuzehulp

Hoe bepaal ik de legrichting van mijn vloer?

De keuze van een vloer is heel bepalend voor de uitstraling van een ruimte. Daarbij spelen niet alleen het soort vloer (materiaal) en de kleur een rol; ook de legrichting van de vloer bepaalt mee de sfeer van een kamer. Door de manier van leggen kan je immers beïnvloeden hoe groot, lang of breed een kamer lijkt.

Algemeen

In principe wordt aangeraden om de vloerdelen haaks ten opzichte van het grootste raam (en de deuropening) te leggen. Door de lichtinval zullen de naden het minst opvallen.

In de lengte

Vloerdelen die in de lengte gelegd worden (dit wil zeggen evenwijdig met de langste zijde van de kamer) zorgen ervoor dat de ruimte langer lijkt. Bij deze manier van leggen gaat ook het minste materiaal verloren.

In de breedte

Om een smalle ruimte breder te doen lijken kan je de vloerdelen evenwijdig met de korte kant van de kamer leggen. Hierbij is het mogelijk dat er meer materiaal verloren gaat omdat het bijvoorbeeld in een erg smalle gang minder mooi is om de afgezaagde stukken te hergebruiken.

Diagonaal of visgraatmotief

Diagonaal gelegde vloerdelen zorgen voor een ruimtelijk effect omdat je blik door de schuine lijnen naar de verste hoeken van de kamer geleid wordt. Een veelgebruikt alternatief voor deze –toch eerder bijzonder en speelse- manier van leggen is het visgraatmotief. Hierbij liggen de planken om en om in een hoek van 90° tegen elkaar. Het resultaat is een ruimtelijk effect met een elegante uitstraling.

Wildverband

Hierbij begint elke nieuwe rij met het reststuk van de vorige rij. Zorg er wel voor dat dit stuk steeds langer is dan 30cm en dat de opeenvolgende planken minstens 30cm verspringen.

Halfsteensverband

Hierbij begin je elke rij afwisselend met een halve of een hele plank.

Tip!

Ook het formaat van de vloerdelen heeft zijn invloed op de ruimte. Grote en brede planken komen best tot hun recht in grote kamers. Voor kleinere ruimtes kies je best smalle of kleine vloerdelen.

Meer klusadvies

Choise Help - Vloeren - Hoe kies ik een nieuwe vloer? - Thumbnail
Hoe kies ik de juiste vloer? keuzehulp
Tutorial - Hoe herstel ik een betonvloer?
Hoe herstel ik een betonvloer? stappenplan
Tutorial - Vloeren - Hoe reinig en verf ik mijn tegelvoegen? - Thumbnail
Hoe reinig en verf ik mijn tegelvoegen? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in