inspiratie

Hoe vang ik een niveauverschil op in mijn vloer?

Je wil een mooie nieuwe vloer leggen, maar komt tot de vaststelling dat je ondervloer niet perfect vlak ligt of oneffenheden vertoont? Dan is het belangrijk dat je eerst een vlakke, stabiele ondergrond creëert. Je wil immers geen problemen krijgen met je nieuwe eindvloer.

Wat is de oorzaak?

Een niveauverschil in je vloer kan verschillende oorzaken hebben. Er kan bijvoorbeeld een fout zitten in de vloerconstructie of er is misschien sprake van een verzakking doordat de ondersteunende houten balklaag is beginnen rotten. Een andere mogelijke oorzaak is betongruis dat zich ophoopt op de ondervloer. Wat de oorzaak ook is, je kan gelukkig met enkele eenvoudige ingrepen je vloer weer mooi vlak maken.

Je vloer egaliseren

Je vloer egaliseren is de meest voor de hand liggende oplossing om een niveauverschil op te vangen. Wil je graag een ruwe betonvloer afwerken? Dan gebruik je best eerst een voorstrijkmiddel om te voorkomen dat de ondergrond het egaliseercement te sterk opzuigt. Ook bestaande tegelvloeren kan je gemakkelijk egaliseren met behulp van egaliseercement. Maak het egalisatiemiddel gewoon aan volgens de instructies op de verpakking.

Hoe je vloer egaliseren?

Houten vloer plaatsen

Wil je graag laminaat of parket leggen over een oudere houten vloer? Ook hier is de kans groot dat je eerst oneffenheden zal moeten wegwerken. Met behulp van vullingen in de vorm van stukken hardboard kan je grotere oneffenheden opvangen. Als het maar om kleine oneffenheden gaat, is een goede ondervloerplaat vaak al voldoende om de ondervloer te egaliseren.

Niveauverschil tussen twee vloeren

Leg je een nieuwe vloer in één ruimte, maar niet in de aanpalende ruimtes? Dan ontstaat er vaak een niveauverschil tussen de twee vloeren. Dat kan je gemakkelijk opvangen met behulp van een overgangsprofiel. Dat zet je vast door middel van een aluminium clicksysteem die in de hoogte verstelbaar is. Ook als je doorheen je woning verschillende vloermaterialen gebruikt, is dit een handige oplossing om een naadloze overgang te creëren en een eventueel hoogteverschil eenvoudig weg te werken. Heb je bijvoorbeeld in je keuken een tegelvloer en in je woonkamer parket? Dan kan je met een passend overgangsprofiel eenvoudig het verschil wegwerken. Herhaling nodig? Bekijk dan zeker nog eens hoe je een overgangsprofiel plaatst. De profielen zijn trouwens beschikbaar in verschillende kleuren en breedtes. Zo vind je ongetwijfeld een exemplaar dat perfect bij jouw vloer aansluit.

Bekijk alle overgangsprofielen
Tip!

Ben je niet meteen gewonnen voor een overgangsprofiel? Dan kan je het niveauverschil ook opvangen met een iets duurzamere oplossing en een tussendorpel in natuursteen of keramiek maken.

Meer klusadvies

Tutorial - Hoe egaliseer ik een vloer?
Hoe egaliseer ik een vloer? stappenplan
thumb ondervloer leggen
Hoe leg ik een ondervloer? stappenplan
Tutorial - Vloeren - Hoe plaats ik een overgangsprofiel op mijn laminaat vloer? - Thumbnail
Hoe plaats ik een overgangsprofiel op mijn laminaat vloer? stappenplan
Deze inspiratie komt voor in