keuzehulp

Welke ondervloer kies ik voor mijn laminaat of partket vloer?

Een ondervloer zorgt voor een langere levensduur en meer comfort. Er bestaan verschillende soorten ondervloer, elk geschikt voor een specifieke situatie. Bij het kiezen van een goede ondervloer moet je letten op vocht- en dampdichtheid, egaliserend vermogen, warmte-isolatie en geluidsdemping.

De verschillende eigenschappen van een ondervloer

Vocht- en dampdichtheid:

Met een vochtwerende ondervloer voorkom je dat eventueel vocht van de ondergrond in de vloer kan trekken. Dit is dus vooral belangrijk bij een ondergrond van beton. Bij een houten basisvloer mag de ondervloer niet vochtwerend te zijn omdat er dan een kleine kans op schimmels bestaat.

Egaliserend vermogen:

Deze eigenschap geeft aan in welke mate je met de ondervloer oneffenheden in de ondergrond kan wegwerken. Afhankelijk van de situatie kies je voor een ondervloer met meer (tot 4 mm) of minder (tot 1 mm) egaliserend vermogen.
Extra grote oneffenheden werk je best eerst weg met spaanplaat of – bij een helling van 0,5 cm of meer – met een egaliseermiddel.

Warmte-isolatie:
Hoe hoger deze eigenschap, hoe langer de ondervloer de warmte vasthoudt.
OPGELET: Bij vloerverwarming kies je beter voor een niet-warmte-isolerende ondervloer!

Geluiddemping:

Geeft aan hoe zeer contactgeluiden gedempt worden. Zeker in appartementsgebouwen en op bovenverdiepingen is het gebruik van een geluiddempende ondervloer een must.

Soorten ondervloer, een overzicht

Meer klusadvies

thumb ondervloer leggen
Hoe leg ik een ondervloer? stappenplan
Tutorial - Vloeren - Hoe leg ik een parket vloer? - Thumbnail
Hoe leg ik een parket vloer? stappenplan
Tutorial - Vloeren - Hoe leg ik een tegelvloer? - Thumbnail
Hoe leg ik een tegelvloer? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in