stappenplan

Hoe leg ik een parket vloer?

Met de juiste voorbereiding en het aangepaste materiaal leg jij je eigen parketvloer in een handomdraai.

Goed om weten

Met een aanslagblok en hielijzer (of aanslagijzer) kan je de vloerdelen makkelijk in elkaar kloppen zonder ze te beschadigen. Plaats het blokje of het hielijzer (wanneer je dicht tegen de muur werkt) tegen het vloerdeel en klop hier tegen, in plaats van tegen het vloerdeel zelf.

Afstandblokjes, of spietjes zijn kleine blokjes in hout of kunststof die je tussen de muur en de vloerdelen steekt om de afstand van de uitzetvoeg te bewaren.

stap 1

Acclimatiseren

Laat het parket in gesloten verpakking minstens 48 uur acclimatiseren in de kamer waar je het gaat plaatsen. Leg de pakken los van elkaar plat op de grond. Zet ze zeker niet schuin tegen de muur om schuintrekken te voorkomen.

Tip!

Controleer na opening van de verpakking, en voor de plaatsing, of de panelen geen afwijkingen vertonen in kleur, vorm of maat.

stap 2

De basisvloer voorbereiden

Zorg dat de basisvloer schoon, droog, egaal en vast is. Plaats eventueel een dampwerend scherm en/of een geschikte ondervloer.

stap 3

De eerste rij plaatsen

Begin in een hoek en leg het eerste paneel met de groef naar de wand. Voorzien rondom de vloer ruimte (dikte van het paneel) zodat de vloer kan ‘werken’. Plaats hiervoor afstandsblokjes.

Smeer wat lijm op de kopse groef en plaats deze tegen het eerste paneel. Klop zacht aan met behulp van het aanslagblokje.
Verwijder lijmresten met een vochtige doek.
Zaag het laatste paneel van de rij op maat.

stap 4

De volgende rijen plaatsen

Begin de tweede rij met het afgezaagde paneel van de vorige rij. En werk zo verder. Vergeet niet om telkens lijm aan te brengen in de groeven van de kopse kant en lange kant van de panelen.

Zaag voor de laatste rij de panelen op maat en plaats ze tegen de afstandsblokjes.

stap 5

Afwerking

Geef de vloer na plaatsing meteen een laag onderhoudsolie als extra bescherming.

Meer klusadvies

plinten-plaatsen-gamma
Hoe plaats ik houten plinten op mijn vloer? stappenplan
Tutorial - Vloeren - Hoe leg ik een massief houten vloer? - Thumbnail
Hoe leg ik een massief houten vloer? stappenplan
laminaat leggen
Hoe leg ik laminaat? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in