keuzehulp

Welke tegellijm kies ik voor mijn klus?

Wie op zoek gaat naar tegellijm, merkt meteen dat er verschillende lijmen voor tegels beschikbaar zijn. Welke tegellijm je het best voor een bepaalde klus gebruikt, is afhankelijk van een aantal factoren zoals het soort tegels en de plaats die je wil betegelen. Woonruimte, badkamer of terras? Keramische tegel of natuursteen? Met deze handige tips selecteer je in een handomdraai de juiste tegellijm.

Keramische tegel vs. natuursteen

Tegels zijn er in alle soorten en maten. Heb je voor keramische tegels gekozen? Dan kan je vrijwel elk type tegellijm gebruiken. Zowel poederlijm als pastalijm zijn geschikt voor dit soort tegels. Wanneer je kiest voor natuursteentegels, is dat net iets anders. De tegellijm mag het natuursteen immers niet aantasten en moet ook eventuele dikteverschillen van de natuursteentegel kunnen opvangen. Voor lichtgekleurde marmer, natuursteentegel of glasmozaïek gebruik je bovendien best een witte tegellijm.

Binnen vs. buiten

Waar je gaat tegelen, heeft ook een invloed op welke tegellijm je best kiest. Ga je buiten betegelen? Let er dan zeker op dat je een tegellijm voor buiten neemt die vorstbestendig is. In de badkamer is het dan weer belangrijk een watervaste lijm te gebruiken. Wanneer je een vloer met vloerverwarming of een houtachtige ondergrond betegelt, gebruik je best een flexibele tegellijm. De betere elasticiteit van zo’n lijm kan de lichte vervormingen in dit geval opvangen.

Wand vs. vloer

Ben je van plan om een wand te betegelen? Dan kan je zowel een pastalijm als een poederlijm gebruiken. Voor vloertegels daarentegen, kies je in de meeste gevallen best voor een poederlijm, al is de superlijm van Knauf hierop een uitzondering. Dat komt vooral omdat pastalijmen lucht nodig hebben om te drogen. Vloertegels laten minder lucht door, wat het droogproces te lang laat duren. Een poederlijm zal in elke situatie een goede verharding geven, zelfs onder vochtige omstandigheden.

Vergeet het voegmiddel niet

Zodra de tegellijm is uitgehard, kan je beginnen voegen. Hiervoor heb je, net als bij de tegellijm, vaak de keuze tussen een voegmiddel in poedervorm of een voegpasta. Je kan beiden soorten gebruiken voor het voegen van keramische vloer- en wandtegels, binnen- en buitenshuis. Heb je tegels in natuursteen? Dan is de keuze iets beperkter en kijk je dus best goed na of jouw voegmiddel geschikt is voor natuursteen. Hoeveel voegmiddel je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je tegels, de grootte van de ruimte en de breedte van de voeg.

Lees meer over tegels voegen

Meer klusadvies

Tutorial - Tegels - Hoe betegel ik een wand? - Thumbnail
Hoe betegel ik een wand? stappenplan
zelf-tegels-voegen
Hoe voeg ik tegels? stappenplan
Tutorial - Tegels - Hoe vervang ik een beschadigde tegel? - Thumbnail
Hoe vervang ik een beschadigde tegel? stappenplan