stappenplan

Hoe maak ik een terras met natuursteen?

Een terras met natuursteen geeft een rustieke sfeer aan je tuin. Leg aan de hand van vier stappen zelf je terras met natuursteen aan: grond voorbereiden, fundering plaatsen, dekvloer plaatsen, stenen leggen en stenen voegen.

1. Grond voorbereiden voor het terras met natuursteen

Bedenk goed waar je het terras wilt. Houd je van veel zon? Wil je een praktisch terras met natuursteen vlakbij het huis of toch liever een relaxterrasje achterin de tuin? Voor een terras met twee ligstoelen heb je ongeveer een oppervlakte van 3 x 3 m nodig. Liever een allround terras met een eettafel en verschillende stoelen? Ga dan voor een terras van circa 2 m langer en breder dan de tafel. Een terras dat aansluit op het gazon biedt meer zitgelegenheid wanneer er veel mensen op bezoek komen.

stap 1

Baken met piketpaaltjes en draad de oppervlakte af waar het terras met natuursteen moet komen.

stap 2

Verwijder eventuele oneffenheden en onkruiden.

stap 3

Graaf de grond tot circa 40 cm uit. Deze moet schuin aflopen voor de afwatering (ideale hellingsgraad: 1,5 cm per meter). Om het egaal uit te graven, span je een touwtje als leidraad.

stap 4

Graaf ook de sleuf voor de kantopsluiting tot de juiste diepte uit. Om de diepte van de sleuf voor de kantopsluiting te bepalen, houd je rekening met de hoogte van de boordstenen en een bedding van circa 5 cm.

2. Fundering plaatsen

Een goede fundering is belangrijk, het voorkomt dat de stenen verzakken. De fundering bestaat uit een verstevigde ondergrond, een dekvloer en uitzettingsvoegen:

Verstevigde ondergrond maken

stap 5

Leg anti-worteldoek, zorg dat stroken minstens 15 cm overlappen. Snijd het anti-worteldoek op maat met een breekmes.

stap 6

Verstevig de ondergrond met 20 cm steenslag 0/20 of betonpuin 0/40.

stap 7

Verdicht de laag met een trilplaat.

stap 8

Verdeel hierover een 15 cm dikke laag zandcement, maak zandcement van grof zand 0/4 en cement 150 kg/m³.

stap 9

Rei het zandcement af met een afreilat of plank. Leg hiervoor twee aluminium profielen op het gewenste niveau in de stabiele laag. Trek de afreilat of plank over de twee profielen naar je toe. Verwijder het overtollige zand. Werk op deze manier het hele terras af. Let op de hellingsgraad van 1,5 cm.

stap 10

Verdicht het zandcement met een trilplaat. Hierdoor zakt de fundering enkele centimeters, controleer dus na het trillen nogmaals of de grond voldoende afloopt.

Let op

Let op dat de tegels niet hoger komen te liggen, dan de waterkering van het huis!

Dekvloer maken

Voordat je de natuurstenen plaatst, maak je eerst een goede dekvloer:

stap 11

Strooi over het afgetrilde zandcement bed een laag van 5 cm gewassen rijnzand 0/4 met grijze cement. Bij vlekgevoelige natuursteen gebruik je wit cement.

stap 12

Rei het zandcement af met een afreilat of plank. Leg hiervoor twee aluminium profielen op het gewenste niveau in de stabiele laag. Trek de afreilat of plank over de twee profielen naar je toe. Verwijder het overtollige zand. Werk op deze manier het hele terras af. Let op de hellingsgraad van 1,5 cm.

Uitzettingsvoegen plaatsen

Om scheuren in je tegels te voorkomen plaats je uitzettingsvoegen, deze voegen plaats je op verschillende plaatsen tussen de tegels. Bij hoge temperaturen of temperatuurschommelingen is de kans op scheuren groter, plaats daarom bij een zonnig terras met donkere tegels per 25 m² of per 5 m uitzettingsvoegen. Bij lichtgekleurde tegels plaats je per 36 m² of per 8 m uitzettingsvoegen. Type Blanke Bewegingsprofiel 60 mm hoog is eenvoudig te plaatsen.

stap 13

Voorzie het terras op verschillende plaatsen van uitzettingsvoegen.

stap 14

Plaats de uitzettingsvoeg in de chape en de legmortel.

3. Tegels plaatsen

stap 15

Span een touwtje over het terras op de gewenste uiteindelijke hoogte. Zo weet je precies of de tegels op de goede hoogte liggen. Bevestig het touw aan de piketpaaltjes of zet nieuwe piketpaaltjes naast het terras.

stap 16

Maak een bed van zelfgemaakte of kant-en-klare legmortel of tegellijm voor natuursteen. Maak de mortel zelf van zuiver wit zand 0/2, wit cement CEM l 42,5 en 300 kg cement/m³, deze samenstelling is genoeg voor een laag van 1,5-3 cm dik. Het lijmbed kan gewoon op het zandcement bed geplaatst worden.

stap 17

Leg de tegels in de mortel of lijm ze met tegellijm voor natuursteen aan de ondergrond.

stap 18

Leg eerst een kader met tegels aan de rand van het terras. Houd een voegruimte van 4-8 mm tussen de tegels.

stap 19

Werk vanaf de rand naar binnen in het gewenste verband.

stap 20

Klop iedere tegel zachtjes aan met een rubberen hamer.

4. Afwerking: tegels voegen

Voeg de tegels met voegmortel (zelfde samenstelling als legmortel) of kant-en-klare voegmortel voor natuursteen.

stap 21

Strooi de voegmortel over de tegels.

stap 22

Verdeel de mortel goed tussen de voegen met een bezem of een trekker.

stap 23

Maak de tegels schoon met een borstel.

stap 24

Laat de voegmortel minimaal 24 uur drogen.

Betonplaat?

Werk je op een betonplaat? Dan is het noodzakelijk om een drainagemat met noppen of een drainage/ontkoppelingsmat te gebruiken. Deze mat plaats je op de betonplaat en onder de drainerende dekvloer. Houd wel rekening met de afwatering. Is er geen helling op de betonplaat? Plaats dan de tegels op tegeldragers:

Natuursteen plaatsen op tegeldragers

Bij het plaatsen op tegeldragers heb je geen dekvloer of tegellijm nodig, daarnaast is er door de open voegen minder kans op scheurvorming, ook kun je de tegels nog eens gebruiken. Tegeldragers zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Per formaat en dikte van de bestrating is de hoeveelheid tegeldragers verschillend:

Granieten tegels

Bij granieten tegels kleiner dan 60 x 60 cm van minimaal 3 cm dik, plaats je vier tegeldragers. Bij granieten tegels van 60 x 60 cm van minimaal 3 cm dik, plaats je vijf tegeldragers.

Blauwe steen

Bij blauwe steen kleiner dan 60 x 60 cm van minimaal 3 cm dik, plaats je vier tegeldragers. Bij blauwe steen van 60 x 60 cm van minimaal 4 cm dik, plaats je vijf tegeldragers.

Bereken zelf hoeveel tegeldragers je nodig hebt met deze som:

Aantal tegels in de lengte x aantal tegels in de breedte + aantal tegels in de lengte + aantal tegels in de breedte + 1 extra = het benodigde aantal tegeldragers. Dus bijvoorbeeld vijf tegels in de lengte en vijf in de breedte = 5 x 5 = 25 + 5 (tegels in de lengte) + 5 (tegels in de breedte) = 35 + 1 (extra) = 36.

Indien er extra ondersteuning nodig is bijvoorbeeld bij grote formaten of rechthoekige formaten dan tel je deze er bij op. De tegeldragers zijn geschikt om terrassen voor personen te ondersteunen, niet voor voertuigen.

Meer klusadvies

Houten terras op betonnen tegels aanleggen
Hoe maak ik een houten terras of vlonder op betonnen tegels? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe maak ik een terras met betontegels? - Thumbnail
Hoe maak ik een terras met betontegels? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in