stappenplan

Hoe maak ik een terras met houten planken of tegels?

Een houten terras of vlonder geeft niet alleen rust, het zorgt ook voor een mooie natuurlijke uitstraling. Gebruik bijvoorbeeld hardhouten bankirai planken of tegels. Een houten terras heb je in vier stappen aangelegd: grondvlak voorbereiden, fundering plaatsen en planken of tegels monteren.

1. Grondvlak voorbereiden voor houten terras of vlonder

stap 1

Bepaal de plaats van het terras of de vlonder en baken de oppervlakte af met piketpaaltjes en draad. Reken uit hoeveel betontegels, onderbalken en planken of tegels je nodig hebt voor jouw terras (de onderbalken moeten ongeveer 40 cm uit elkaar komen te liggen).

stap 2

Voor een goede afwatering is het belangrijk dat het terras een beetje afhelt: 1 cm per meter is genoeg. Controleer dit met een waterpas.

stap 3

erwijder eventuele planten- en onkruidresten van de plaats waar je het terras of de vlonder wilt aanleggen.

stap 4

Graaf de grond tot circa 10 cm uit.

Tip

Kies terrasplanken of houten tegels met ingefreesde profielen, deze voorkomen uitglijden bij regen. Houd ook rekening met houtrot en schimmels. Behandel het hout met beschermingsproducten.

2. Fundering plaatsen voor houten terras of vlonder

De fundering is belangrijk voor een goed en stevig terras. Het voorkomt verzakking. Wil je een vlonder leggen op je oude terras van stenen? Gebruik deze dan als fundering. Kies anders voor een fundering van betontegels.

Leg anti-worteldoek op de bodem, zorg dat de stroken minstens 15 cm overlappen. Snijd het anti-worteldoek op maat met een breekmes.

Leg twee aluminium profielen op het gewenste niveau op het worteldoek. Let op de hellingsgraad van 1 á 2 cm.

Afhankelijk van de dikte van de planken en de grootte van de terrastegels plaats je de betontegels hart-op-hart uit elkaar, maar plaats de tegels nooit meer dan 40 cm uit elkaar. Begin aan de rand met het leggen van de tegels.

stap 5

Leg de onderbalken zodanig dat ze rusten op de tegels. Zorg dat de onderbalken parallel aan elkaar liggen met een tussenruimte die groot genoeg is zodat de planken en tegels erop kunnen rusten. Bepaal vooraf de legrichting van de terrasplanken en leg de onderbalken hier haaks op.

stap 6

Veranker de onderbalken met hoeksteunen, pluggen en roestvrijstalen vijzen in de betontegels. Doe dit met een betonboor.

TIP

Wil je een terras dichtbij een vijver aanleggen? Sla palen in de grond en betonneer deze voor meer stevigheid.

3. Houten planken of tegels plaatsen

Voor je de planken of tegels gaat monteren, is het best deze eerst uit te leggen. Zo weet je of je nog iets op maat moet zagen.

stap 7

Zaag de planken eventueel op maat met een cirkelzaag.

stap 8

Leg de planken of tegels per rij op de goede plaats. Zorg voor een afstand van 3 tot 5 mm tussen de planken/tegels.

stap 9

Boor per plank of tegel twee schroefgaten per bevestigingspunt, ongeveer 2 cm vanaf de zijkant. Boor de gaten voor met een verzinkboor.

stap 10

Schroef nu de planken vast met roestvrijstalen vijzen.

TIP

Leg de naad tussen twee planken altijd op het midden van een steunbalk. Dit geeft veel stevigheid aan je terras.

4. Afwerking houten terras

Bewerkt het houten terras met beits of olie om de mooie kleur te behouden. En werk eventueel de zijkanten af met houten vlonderplanken, zaag de kopse kanten van de planken in verstek voor bevestiging. Bevestig de planken op zijn kant aan de onderbalken met roestvrijstalen vijzen.

Meer klusadvies

terras klinker
Hoe maak ik een terras met klinkers? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe maak ik een terras met kunststof planken? - Thumbnail
Hoe maak ik een terras met kunststof planken?
Dit stappenplan komt voor in