stappenplan

Hoe maak ik een houten terras of vlonder op betonnen tegels?

Een houten terras of vlonder geeft niet alleen rust, het zorgt ook voor een mooie natuurlijke uitstraling. Gebruik bijvoorbeeld planken of tegels van Douglas hout. Met dit stappenplan leg je een houten terras gemakkelijk zelf!

Tip

Kies terrasplanken of houten tegels met ingefreesde profielen, deze voorkomen uitglijden bij regen. Houd ook rekening met houtrot en schimmels. Behandel het hout met beschermingsproducten.

Stap 1 - De contouren van het terras uitzetten
stap 1

De contouren van het terras uitzetten

Bepaal de plaats van de vlonder en baken de oppervlakte af met piketpaaltjes en draad. Reken uit hoeveel betontegels, onderbalken en planken je nodig hebt voor jouw terras. De onderbalken moeten ongeveer 40 tot 60 cm uit elkaar komen te liggen. De vlonderplanken die wij in dit stappenplan gebruiken hebben een dikte van 2.4 cm; en daarom mogen de onderbalken een tussenliggende afstand van 50cm hebben.

Stap 2 - Afgraven en zand storten
stap 2

Afgraven en zand storten

Graaf, ongeveer 10 à 15 cm diep grond af over de totale vlak van het te bouwen vlonderterras. Vul het gat nu met zand en stamp dit voetje voor voetje stevig aan of gebruik een trilplaat voor het beste verdichting van het zand. Vlak nu met een afreilat of waterpas het zand waterpas af.

Stap 3 - Plaats een anti-worteldoek
stap 3

Plaats een anti-worteldoek

Leg anti-worteldoek op de bodem, zorg dat de stroken elkaar minstens 15 cm overlappen. Snijd het anti-worteldoek op maat met een breekmes.

Leg twee aluminium profielen op het gewenste niveau op het worteldoek. Let op de hellingsgraad van 1 á 2 cm.

TIP

Wil je een terras dichtbij een vijver aanleggen? Sla palen in de grond en betonneer deze voor meer stevigheid.

Stap 4 - Fundering van tegels leggen
stap 4

Fundering van tegels leggen

Afhankelijk van de dikte van de planken en de grootte van de terrastegels plaats je de betontegels hart-op-hart uit elkaar, maar plaats de tegels nooit meer dan 40 cm uit elkaar. Begin aan de rand met het leggen van de tegels.

Stap 5 - Onderbalken leggen
stap 5

Onderbalken leggen

Leg de onderbalken zodanig dat ze rusten op de tegels. Zorg dat de onderbalken parallel aan elkaar liggen met een tussenruimte die groot genoeg is zodat de planken en tegels erop kunnen rusten. Bepaal vooraf de legrichting van de terrasplanken en leg de onderbalken hier haaks op.

Veranker de onderbalken met hoeksteunen, pluggen en roestvrijstalen vijzen in de betontegels. Doe dit met een betonboor.

Stap 6 - Vlonderplanken leggen en vastschroeven
stap 6

Vlonderplanken leggen en vastschroeven

Voor je de terrasplanken of tegels gaat monteren, is het best deze eerst uit te leggen. Zo weet je of je nog iets op maat moet zagen. Zaag de terrasplanken eventueel op maat met een cirkelzaag.

Leg de terrasplanken per rij op de balken. Zorg voor een afstand van 3 tot 5 mm tussen de planken/tegels. Boor per plank of tegel twee schroefgaten per bevestigingspunt, ongeveer 2 cm vanaf de zijkant. Boor de gaten voor met een verzinkboor. Schroef nu de planken vast met roestvrijstalen vijzen.

TIP

Leg de naad tussen twee planken altijd op het midden van een steunbalk. Dit geeft veel stevigheid aan je terras.

Stap 7 - Afwerking
stap 7

Afwerking

Bewerk het houten vlonderterras met beits of olie om de mooie kleur te behouden. En werk eventueel de zijkanten af met houten vlonderplanken, zaag de kopse kanten van de planken in verstek voor bevestiging. Bevestig de planken op zijn kant aan de onderbalken met roestvrijstalen vijzen.

Meer klusadvies

terras klinker
Hoe maak ik een terras met klinkers? stappenplan
hkc-terras-maken-gamma
Hoe maak ik een terras met kunststof planken? stappenplan
houten-terras-piketpalen-maken-gamma
Hoe maak ik een houten terras of vlonder op piketpalen? stappenplan