keuzehulp

Hoe kan ik kwasten schoonmaken en verf bewaren?

Ben je klaar met verven, maar ben je onzeker over hoe je je verfborstel en verfrollers moet reinigen? En vraag je je af of je de verf kunt bewaren voor een volgende klus? Het is belangrijk om te weten dat kwasten, rollers en verfbakjes niet zomaar in de gootsteen mogen worden schoongemaakt.

In dit GAMMA stappenplan ontdek je hoe je op een milieuvriendelijke manier je kwasten, verfrollers kunt schoonmaken en verfresten kunt bewaren na het schilderen.

Verfborstel afvegen
stap 1

Verfborstel en verfrollers afvegen

Ben je klaar met verven voor vandaag? Begin dan met het verwijderen van zoveel mogelijk verf van je kwasten of verfrollers. Dit kun je doen door de verf af te vegen langs de rand van het verfblik.

Tip!

Houd de rand van de verfpot schoon door er afplaktape op te kleven.

Afplaktape verwijderen
stap 2

De afplaktape verwijderen

Voordat je je verfborstels en verfrollen gaat reinigen, is het belangrijk om de afplaktape snel te verwijderen. Laat de schilderstape niet zitten tot de verf opdroogt, anders kunnen er lelijke scheuren in de verf ontstaan en kunnen er lijmresten achterblijven. Er bestaan tapesoorten die je langer kunt laten zitten, maar controleer altijd de verpakking voor specifieke instructies.

Verfborstels bewaren
stap 3

Verfborstel en verfroller bewaren

Als je je borstels en rollen een paar dagen wilt bewaren omdat je morgen of overmorgen verder wilt schilderen, hoef je ze niet volledig schoon te maken. Wikkel aluminiumfolie om het uitende van de verfborstel of roller en bewaar deze in een luchtdichte plastic zak. Plak wat tape rond het handvat en bewaar de plastic zak met borstels en rollen op een droge plaats voor maximaal twee dagen.

Pas op!

Wist je dat bij het schoonspoelen van een borstel of roller onder de kraan ongeveer 10.000 liter oppervlaktewater vervuild wordt?

Verfborstel schoonmaken
stap 4

Verfborstel en verfrollers schoonmaken

Wil je je verfgereedschap later opnieuw gebruiken? Dan kun je je kwasten en verfrollers schoonmaken.

  • Als je verf op waterbasis hebt gebruikt, week dan je kwasten of verfrollers twee uur in warm water. Droog ze daarna af met een schone doek en bewaar ook deze op een droge plek. Laat het bakje met vervuilde water een paar dagen staan, totdat de verf naar de bodem is gedaald en er een heldere bovenlaag water is. Giet het heldere water in de gootsteen. De overige natte verfresten dep je op met een papiertje. Deze kan bij het restafval.
  • Als je verf op terpentinebasis hebt gebruikt, giet dan een beetje verdunde ontvetter in een pot. Dompel de kwast of verfroller onder in het mengsel en druk ze tegen de zijkanten zodat de ontvetter goed in de haren of vacht kan doordringen. Laat ze vervolgens twee uur weken, droog ze af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek. Bewaar de vervuilde terpentine afgesloten voor de volgende keer of breng deze naar het containerpark.
  • Verfborstels waarmee je olie hebt aangebracht kun je gewoon schoonmaken met terpentine of verfreiniger. Terpentine is echter slecht voor het milieu, dus spoel de kwasten na gebruikt uit in een glazen potje. Droog daarna met een schone doek en laat de kwasten indrogen. Doeken kun je het beste uitvouwen om te drogen. Gooi deze nooit als een prop weg, want dat kan broei veroorzaken en zelfs leiden tot ontbranding.
Tip!

Je kan het spoelwater ook over een oude krant gieten en bij het restafval doen. Of je kan het laten verdampen, maar dat duurt wel een paar weken.

Verf bewaren
stap 5

Verf bewaren

Verf blijft goed houdbaar. Verf op waterbasis kun je minstens een jaar bewaren, verf op terpentinebasis blijft zeker twee jaar goed. Bewaar de verf op een vorstvrije plek en vermijd ruimtes waar de temperatuur te hoog of te laag kan worden. Een schuur in je tuin is bijvoorbeeld geen geschikte plek om verf te bewaren.

Tip!

Als er een vel op de verf is gevormd, kun je deze nog steeds gebruiken. Verwijder het vel voorzichtig en roer de verf goed door. Als er kleine stukjes of onzuiverheden in de verf zitten, kun je deze eruit zeven door de verf door een zeef of een oude nylonkous te gieten.

Waarheen met oude verfresten en verfafval?

Giet verfresten die je niet wilt bewaren nooit door de gootsteen of in het riool maar breng ze naar het containerpark. Denk aan het milieu. Ook lege verfblikken horen niet bij het gewone afval maar bij het Klein Gevaarlijk Afval op het containerpark. Solventresten (bv. white spirit) mag je ook nooit in de gootsteen gieten. Laat ze indrogen en breng ze naar het containerpark.

Meer klusadvies

welke-muurverf-kiezen
De juiste verf kiezen: hoe doe je dit? keuzehulp
welke-beits-kiezen
Welke beits heb ik nodig voor mijn verfklus? keuzehulp
welke-primer-kiezen
Welke primer heb ik nodig voor mijn verfklus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in