stappenplan

Verlichting kiezen

Bij het kiezen van de juiste verlichting hou je rekening met de soort lamp, de fitting, de lampvorm, watt of lumen, de lichttemperatuur en de dimbaarheid. Als je weet waar je op moet letten, neem je gemakkelijk het juiste type lamp uit het rek dat voor jouw armatuur en situatie geschikt is.

Lichtplan maken

Door een lichtplan te maken wordt het kiezen van verlichting, lampen en armaturen een stuk gemakkelijker. In zo’n lichtplan leg je immers op voorhand vast welke verlichting je waar wilt plaatsen.

Bekijk het stappenplan

Soort lamp kiezen

Kies je voor LED lampen of voor TL-verlichting? Of doe je het met spaarlampen? Die keuze van je lampen is bepalend voor de sfeer, energieverbruik en gebruiksgemak. Ontdek de voor-en nadelen van verschillende soorten lampen.

Bekijk de keuzehulp

Lichtsterkte kiezen

Voor een optimale verlichting per activiteit in je huis is de juiste lichtsterkte belangrijk. Hier vind je een overzicht van hoeveel lumen aangeraden is per ruimte.

Bekijk het stappenplan

Lampfitting kiezen

De fitting of lampvoet vormt de overgang tussen de lamp en de armatuur. Elke lampsoort heeft verschillende soorten fittingen. Het is dus belangrijk dat je goed nakijkt welke soort fitting je nodig hebt voor jouw specifieke armatuur.

Bekijk het stappenplan

Kleurtemperatuur kiezen

De kleurtemperatuur van een lamp bepaalt de warmte van het licht dat verspreid wordt. Welke kleurtemperatuur je kiest hangt dan ook grotendeels af van de functie van de lamp.

Bekijk het stappenplan
Dit stappenplan komt voor in