stappenplan

Hoe plaats ik een vliegenraam?

In de zomer zijn vliegenramen essentieel om ongewenste insecten buiten te houden. Je kan kiezen voor kant-en-klare kits vliegenramen met aluminium profielen in verschillende afmetingen, waardoor je zelf eenvoudig een vliegenraam kunt plaatsen.

stap 1

Wijze van montage bepalen

Voorzet vliegenramen worden rechtstreeks op het raamkozijn gemonteerd. Bij GAMMA zijn inox clips beschikbaar voor verschillende typen raamkozijnen, waaronder houten, PVC- en aluminium ramen. Het is belangrijk om bij de aanschaf van de bevestigingssetjes hierop te letten.

Doordat het vliegenraam op het kozijn wordt geplaatst, steken de profielen iets uit. Hierdoor blijft het mogelijk om het raam te openen en te sluiten zonder dat het voorzet vliegenraam verwijderd hoeft te worden.

Tip!

Voor deuren heeft GAMMA rolhordeuren beschikbaar, en voor dakvensters zijn er dakraamhorren die zowel verticaal als horizontaal kunnen worden geïnstalleerd.

stap 2

Vliegenraam opmeten

Om het inzet vliegenraam op het kozijn te installeren, meet je de hoogte en breedte tussen het kozijn wanneer het raam open staat.

stap 3

Montage inzet vliegenraam

  1. Zaag de profielen op maat: Zaag met een ijzerzaag de profielen op de opgemeten maat recht af. Gebruik vervolgens een metaalvijl om eventuele bramen te verwijderen. Dit zorgt voor een nette afwerking en een perfect passend vliegenraam.
  2. Frame monteren: Monteer het frame van het vliegenraam door gebruik te maken van de meegeleverde bevestigingshoeken. Gebruik een rubberen hamer om de onderdelen stevig te bevestigen.
  3. Tussenprofiel plaatsen: Monteer het tussenprofiel in het midden van het frame met de bijgeleverde bevestiging. Plaats het frame ter controle op het raam, en maak het dan pas definitief vast.
  4. Gaas bevestigen: Plaats het gaas op het frame en druk het stevig samen met de pees in de groeven van het frame met behulp van de peesroller. Span het gaas eerst strak in de lengte en daarna in de breedte. Vervolgens snij je voorzichtig het overtollige gaas weg met een scherp hobbymes. Gebruik hierbij het best een liniaal om te voorkomen dat je in het raamgaas snijdt. Dit zorgt voor een nette afwerking van het vliegenraam.
  5. Bevestig nu de inox clips met behulp van de bijhorende schroeven aan de onderkant en bovenkant van het frame. Bij jouw vliegenraam zit een gebruiksaanwijzing. Volg deze steeds bij het plaatsen. Sommige vliegenramen vragen een andere installatiewijze.
Tip!

Bij jouw vliegenraam zit een gebruiksaanwijzing. Hou deze altijd aan bij het plaatsen. Sommige vliegenramen vragen een andere installatiewijze.

stap 4

Vliegenraam in het kozijn plaatsen

De voorzetraamhor van binnen naar buiten steken. Eerst de clips met veer (boven) achter het raamkozijn steken. Laten zakken, zodat de onderste clips eveneens achter het raamkozijn komen.

Tip!

Liever zelf aan de slag? Je kan ook zelf een vliegenraam uit hout maken.

Meer klusadvies

vliegenraam-maken-gamma-app
Hoe maak ik zelf een vliegenraam? stappenplan
Tutorial - Ramen - Hoe vervang ik mijn raamkozijn? - Thumbnail
Hoe vervang ik mijn raamkozijn? stappenplan
Tutorial - Ramen - Hoe beveilig ik de ramen in mijn huis? - Thumbnail
Hoe beveilig ik de ramen in mijn huis? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in