inspiratie

Tips voor het besparen van water in huis

In ons waterrijke land lijkt schoon water misschien vanzelfsprekend, maar het zuiveren van water tot veilig en schoon drinkwater voor miljoenen mensen vergt veel energie. Daarom is waterbesparing niet alleen financieel voordelig, maar vooral ook een manier om energie te besparen. In dit artikel delen we handige en praktische tips om water te besparen in huis, zodat jij kunt bijdragen aan een milieubewust huishouden.

1. Minder water gebruiken

De meest effectieve manier om water te besparen is door simpelweg minder water te gebruiken. Dagelijks gaat er veel water verloren bij baden, douchen en het doortrekken van de wc. Een kleine verandering in onze dagelijkse routine kan al een groot verschil maken. Stel je eens voor, als in een huishouden van vier personen iedereen elke dag een minuutje korter zou douchen, levert dat per jaar een besparing op van maar liefst 6.000 liter water, oftewel 6 kubieke meter. Probeer dus bewust korter te douchen en reken uit hoeveel water je op jaarbasis kunt besparen!

2. Waterbesparende douchekop

Wil je blijven genieten van een heerlijke douche-ervaring, maar tegelijkertijd water besparen? Kies dan voor een waterbesparende douchekop. Deze douchekoppen geven je nog steeds dat zalige douchegevoel, terwijl ze aanzienlijk minder water verbruiken. Ter vergelijking: een normale douchekop laat zo'n 9 liter water per minuut stromen, terwijl een waterbesparende variant slechts 5 liter per minuut verbruikt. Vergeet ook niet dat er waterbesparende sproeikoppen beschikbaar zijn voor keukenkranen, waardoor je ook in de keuken eenvoudig water kunt besparen.

Bekijk het assortiment

3. Waterbesparende thermostaatkraan

Een thermostaatkraan biedt niet alleen comfort, maar helpt je ook water en energie te besparen. Dankzij de automatische regeling van de optimale mengverhouding tussen warm en koud water wordt er minder water verspild. Een waterbesparende thermostaatkraan is dus een verstandige keuze voor een duurzaam huishouden, zonder in te leveren op comfort.

Bekijk het assortiment

4. Kies voor een kleinere spoelbak met spaarknop

In het kleinste kamertje van het huis, de wc, kan je ook eenvoudig water besparen. Vervang een oude spoelbak van 9 liter door een spaarzamere variant van 6 liter met een spoelonderbreking. Hiermee bespaar je tienduizenden liters drinkwater per jaar. Op de sanitair-afdeling van GAMMA vind je een uitgebreid assortiment aan wc-spoelbakken met spaarknop en alles wat je nodig hebt om jouw waterbesparende wc te realiseren.

Bekijk het assortiment

5. Water besparen in de tuin

Ook in de tuin kun je op een milieubewuste manier water besparen door regenwater op te vangen met een regenton, gebruik te maken van waterbuffersystemen met infiltratiekratten om regenwater op te slaan en geleidelijk af te geven aan de tuingrond of door te kiezen voor slimme bewateringssystemen met sensoren die alleen water afgeven wanneer nodig. Met deze eenvoudige en doeltreffende oplossingen draag je niet alleen bij aan het behoud van drinkwater, maar creëer je ook een groenere en duurzamere tuin waarin jouw planten en bloemen kunnen floreren.

Een duurzaam huis begint bij GAMMA

Met deze tips kun je op een eenvoudige en praktische manier water besparen in huis. Van bewust korter douchen tot het gebruik van waterbesparende producten, er zijn genoeg mogelijkheden om jouw waterverbruik te verminderen en zo bij te dragen aan een milieuvriendelijk huishouden. Bij GAMMA vind je een ruim assortiment aan waterbesparende oplossingen, waaronder douchekoppen, thermostaatkranen en spaarzame wc-spoelbakken. Begin vandaag nog met besparen en maak van jouw huis een duurzaam en waterbewust thuis!

Meer klusadvies

bespaartips-energie-gamma
10 tips om te besparen op je energierekening inspiratie
besparen-met-isolatie
De beste manier om je energiefactuur te verlagen? Goed isoleren! inspiratie
Deze inspiratie komt voor in