inspiratie

De beste manier om je energiefactuur te verlagen? Goed isoleren!

Wil jij ook zo energiezuinig mogelijk leven? Dat brengt een pak voordelen met zich mee: je verkleint niet alleen je ecologische voetafdruk, je spaart er ook heel wat geld mee uit. De beste stap die je kan zetten om dat te doen, is eerst en vooral je woning goed isoleren. Hier ontdek je waarom!

Er bestaan verschillende manieren om milieubewuster en budgetvriendelijker met je energieverbruik om te gaan. De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen is er een die je op de lange termijn heel wat opbrengt. Maar ook met aardgas en stookolie kan je veel goedkoper en beter verwarmen dan je nu waarschijnlijk doet. De belangrijkste voorwaarde? Een goed geïsoleerde woning. Want als de warmte in huis langs je dak, muren en vloeren naar buiten ontsnapt, verbruik je veel meer energie dan nodig om je huis te verwarmen.

En dan spreken we alleen nog maar over de koude wintermaanden, want ook tijdens de zomer levert een goed geïsoleerde woning je heel wat voordelen op. Het is dan namelijk niet alleen makkelijker om de warmte buiten te houden, maar ook om de frisse lucht binnen te houden. Als je er ’s zomers goed op let dat je de warmte niet binnenlaat, heb je zelfs geen airco meer nodig om af te koelen. De elektriciteit die je daardoor niet verbruikt, spaar je ook alweer uit. Bovendien is de volgorde waarin je isoleert van tel. Volg deze drie stappen en je geraakt er wel!

1. Begin met je dak

Wist je dat er door een slecht geïsoleerd dak al gauw 30% van de warmte in huis naar buiten ontsnapt? Het feit dat warme lucht stijgt, zit daar zeker voor iets tussen. Anderzijds dringt de warmte veel makkelijker binnen op de momenten dat je die het liefst buiten houdt. Er bestaan verschillende materialen waarmee je helemaal zelf je dak luchtdicht kan maken. Een plat dak kan je bovendien zowel langs de binnen- als buitenkant isoleren.

Tip: Ook kleine isolatie-ingrepen kunnen je energiekosten al drukken.

Zelf je dak isoleren

2. Daarna de muren…

Na je dak komt gaat de meeste warmte verloren door kieren en spleten in slecht geïsoleerde muren: tot wel 20% van alle binnenwarmte. En dat is logisch: je zet ’s winters toch ook geen muts vol gaten op je hoofd? Je muren pak je dus best als tweede aan. Ook die kan je makkelijk zelf langs de binnen- of buitenkant van een isolatielaag voorzien. Bovendien maak je je muren met het juiste materiaal niet alleen lucht-, maar ook geluidsdicht. Heel handig als je in de stad of langs een drukke baan woont of als je lawaaierige buren hebt.

Zelf je muur isoleren

3. … en als laatste je vloer

Ook een goed geïsoleerde vloer levert je op termijn een flinke duit op. Je houdt er makkelijk 10% van de warme of frisse lucht mee binnen. Bovendien voelt de vloer zelf ook warmer onder je voeten. Je vloer kan je op twee manieren isoleren. Heb je een kruipkelder? Dan kan je langs de onderkant werken. In andere gevallen zal je je vloer moeten opbreken. Gebruik je je zolderruimte amper of niet? Dan beperkt een goed geïsoleerde zoldervloer de warmte die langs boven ontsnapt. Zo neemt die de rol van je dakisolatie gewoon over.

Tip: Wist je dat je voor verschillende isolatiewerken premies kan aanvragen bij je elektriciteitsnetbeheerder?

Zelf je vloer isoleren

Meer klusadvies

Tips voor energiezuinige verwarming
Tips voor energiezuinige verwarming stappenplan
Klusadvies - isolatie - Muur isoleren - Binnenmuur isoleren - Afbeelding
Hoe isoleer ik een binnenmuur? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Vloer isoleren - Kruipkelder - Afbeelding
Hoe isoleer ik mijn kruipkelder? stappenplan
Deze inspiratie komt voor in