stappenplan

Maak je eigen bijzettafel

Een bijzettafel is altijd een handig iets om te hebben. Zeker als je hem zowel binnenshuis als buitenshuis kan gebruiken. Ideaal om te gebruiken tijdens een barbecue, een feestje of gewoon als decoratie in huis. Het hoeft ook niet moeilijk te zijn, met de juiste materialen en een goed stappenplan heb je jouw tafel zo gemaakt.

Lees dus snel verder op deze pagina en ontdek hoe je snel en eenvoudig deze prachtig bijzettafel maakt.

Bekijk het volledige stappenplan
stap 1

Laat de timmerpanelen op maat zagen

Het timmerpanneel kan je laten verzagen in de zagerij in de GAMMA winkel in jouw buurt. Laat van het timmerpaneel 50cm afzagen in de lengte, zodat je een paneel krijgt van 60 x 150cm

stap 2

Zaag de planken

Zaag de vuren plank in 4 stukken van 55cm. Deze zullen gebruikt worden om de poten van de tafel te positioneren.

stap 3

Bevestig de planken

Bevestig met 2 vijzen de plank aan de onderkant van de tafel, op 40 cm van de zijkanten. Laat tussen beide planken voldoende (+- 3 cm) ruimte zodat de poten eenvoudig ertussen kunnen.

stap 4

Blokkering voor de poten

Gebruik aan elke kant nog een kort stukje van de plank om een blokkering te voorzien voor de poten.

stap 5

Vernis de tafel

Vernis de bovenkant van de tafel volledig met de doorzichtige vernis. Gebruik hiervoor 2 lagen. Om je hout een andere look te geven kan je ook kiezen voor een vernis met een pigment in.

stap 6

Maak een lijnenpatroon

Als de vernis gedroogd is kan je met schilderstape een lijnenpatroon op de tafel uitwerken. De lijnen die je zet zullen nadien de houtkleur behouden. Zorg ervoor dat je de randen van je tape goed aandrukt om te verzekeren dat er geen verf onder kan.

stap 7

Breng de primer en lak aan

Nu gaan we met de primer een eerste laag schilderen, en nadien met de finale lak de afwerking verzorgen. Als je de tape wegneemt zal je het finale resultaat kunnen bekijken. Let wel, de tape pas verwijderen als de verf volledig droog is! Als je ziet dat de tape moeilijker loskomt, of dat er stukjes verf meekomen, gebruik dan even een mesje om te begeleiden.

stap 8

Bevestig de boordband

Tot slot bevestigen we met behulp van een opgewarmd strijkijzer een boordband op de randen van de tafel voor de finale afwerking. Meet hiervoor eerst de lengtes van de randen (als je dezelfde maten gebruikte als wij zou dit 2x 150cm en 2x 60cm moeten zijn), en neem een boordband die een beetje langer is (+- 5cm).

Plaats de boordband op de rand van het paneel en ga er langzaam met het strijkijzer over. Elk stuk zou ongeveer 15 seconden verwarmd moeten worden om de lijm volledig te doen smelten. Als je de toprand van het paneel al volgt als lijn moet je op het einde enkel opzij en onderaan de resten wegsnijden.

Als laatste snij je de overstekende delen van de boordband weg met een scherp breekmes of cutter.

stap 9

Maak de poten

Deze stap kan je al beginnen terwijl de verf aan het drogen is. Snij de koperen buizen met behulp van de buissnijder op volgende lengtes:

  • Buis 1 & 2: 2x 20 mm + 2x 700mm + 750mm + 250 mm
  • Buis 3: 2x 250 mm + 4x 360 mm + 4x 20mm

De finale vorm van de poten kan je hiernaast bekijken. Hieronder wordt de samenstelling beschreven. Vooraleer alles te verlijmen kan je best eerst de constructie een keer in elkaar te steken zodat je de vorm duidelijk voor je hebt.

stap 10

Zet de poten vast

  • Bovenaan: hoek 90 ° --> 250 mm --> T-stuk --> 250 mm --> Hoek 90°
  • Onderaan: Hoek 90° --> 360 mm --> Hoek 45°--> 20 mm --> T-stuk --> 20 mm --> hoek 45° --> 360 mm --> Hoek 90°
  • Tussenstuk: De buizen van 700mm gaan recht naar beneden (van de bovenhoek van 90° naar de onderhoek van 90°), de buis van 750mm gaat van het bovenste T-stuk diagonaal naar het onderste.

Om de beste stabiliteit van je tafel te garanderen kan je de poten best verlijmen. Hiervoor gebruiken we de Patex 100% lijm. Schuur de verschillende buizen lichtjes op aan de uiteinden, en de moffen langs de binnenkant. Verlijm de verschillende onderdelen. Hiervoor heb je normaal gezien voldoende tijd, maar probeer wel de poot in 1 keer volledig te verlijmen zodat de lijm kan uitharden in de finale vorm.

stap 11

Bevestig de poten aan de tafel

Plaats de poten tussen de twee planken onderaan aan het tafelblad. Met de blokkering zorg je ervoor dat de poten niet los komen van de tafel.

Het eindresultaat

Dit stappenplan komt voor in