stappenplan

Maak je eigen designlamp

Maak je eigen designlamp, samen met GAMMA! Dit stappenplan helpt je om ook jouw interieur een unieke touch mee te geven.

Onderaan de pagina vind je een overzicht van de benodigde materialen en gereedschap.

stap 1

Snij de koperen buizen op maat

Je hebt 10 stukken koperen buis nodig. Snij deze op maat. Dit kan je makkelijk doen met een pijpsnijder. Klem de pijpsnijder op de juiste plaats rond de buis en draai het wieltje langzaam aan terwijl je met de snijder rond de buis draait. Verwijder zeker de scherpe randjes met een vijl.

Je hebt volgende stukken nodig:

  • Vier buizen van 1 meter
  • Vier buisjes van 2 centimeter (verbindingsstukjes)
  • Twee buizen van 7 centimeter
stap 2

Zaag je hout op maat en boor de gaten

Zaag je hout op maat (je kan je hout ook op maat laten zagen bij de GAMMA zaagservice in de winkel) en boor de gaten. Gebruik hiervoor best een verstekzaag zodat je perfect recht kan zagen. Je hebt een stuk steigerhout nodig van 50 cm. Boor twee schuine gaten onder een hoek van 70° met een speedboor van 14mm (hier steek je later de buizen in zodat de hoek van de buizen ook 70° bedraagt). Zaag een klein hulpstukje op maat zodat je in de juiste richting boort. Boor ook een recht gat met de boor van 14 mm voor de bekabeling nadien. Bekijk hier de werktekening.

stap 3

Boor twee gaten onder een hoek van 70°

Om de twee gaten onder een hoek van 70° te boren kan je gebruik maken van een restje hout. Met een verstekzaag zaag je een stukje hout in een hoek van 70°. Gebruik dit stukje hout om het boren te begeleiden.

Strakke afwerking

Onderaan maak je best een gleuf om de draad door te laten lopen. Dit doe je met een frees of dremel. Op deze manier staat de lamp later mooi stabiel.

stap 4

Plaats de buizen

Plaats de 2 lange buizen (1m) in de schuine gaten onder een hoek van 70°. Plaats op elke buis een koperen hoekje van 45°, de zelf gezaagde tussenstukjes van 2 cm en een T-stuk.

Soldeerfitting

Gebruik hiervoor een soldeerfitting. Als je de buizen moeilijk in de gaten krijgt kan je steeds een hamer gebruiken. Leg eerst een blokje hout op de bovenkant van de buis zodat je de buis niet beschadigt.

stap 5

Maak het bovenste deel van de lamp

Leg alle stukken klaar voor het bovenste deel van de lamp. We gebruiken hiervoor de 2 lange stukken van 1m, de 2 hoeken van 90°, een T-stuk en de twee kleine tussenstukjes van 2cm.

Breng de kabel door de buizen en hoeken op de juiste manier naar de fitting.

stap 6

Sluit de lampfitting aan

Gebruik een lampfitting met trek-wringontlasting om te voorkomen dat de fitting per ongeluk wordt losgetrokken (alle fittingen bij GAMMA zijn hiervan voorzien). Trek de kabel mooi aan, maar let op dat je de verbinding niet stuk trekt! Leid de draad verder langs het T-stuk onderaan. Dat is het tussenstuk van 7cm en het T-stuk waaruit in het midden de draad weer tevoorschijn komt. Zorg er voor dat er geen scherpe randen zijn aan de buis en plak de scherpe rand af met een stukje isolatietape.

stap 7

Zet alle stukken verder in elkaar

Zet alle stukken verder in elkaar en laat de draad helemaal doorgaan. Doordat je centraal een verbreding maakt zouden alle stukken mooi moeten klemmen door de onderlinge wrijving. Mocht dit niet het geval zijn kan je met een klein stukje tape de wrijving een klein beetje verbeteren.

stap 8

Bevestig alles

Bevestig de schakelaar en stekker aan de draad, bevestig de lamp en test de schakeling.

Het eindresultaat

Dit stappenplan komt voor in