Elektriciteitsdraad strippen

0 stemmen

Klusniveau: Gemiddeld

Benodigheden

Welke elektriciteits- of verlichtingsklus je ook uitvoert, er moet altijd wel een draad gestript worden. Daarom leggen we  in deze klus uit hoe je daarbij te werk gaat.

1.

Striptang afstellen

Een striptang gebruik je om de mantel rondom een elektrische geleider te verwijderen. Met de stelschroef op de tang kan je de tegenover elkaar geplaatste V-vormige uitsparingen dichter bij of verder van elkaar zetten, afhankelijk van de dikte van de geleider.

Hou bij het afstellen van de striptang geen rekening met de dikte van de mantel, maar met de dikte van de koperen kern. Is die bijvoorbeeld 1,5 mm² dik, dan stel je de striptang in op 1,5 mm². Op de striptang bevindt zich geen absolute maataanduiding, dus je zal hiervoor ook een bepaald gevoel moeten ontwikkelen.

Striptangen zijn er in verschillende maten. Sommige zijn beter voor dunne stroomdraden, andere voor dikke stroomdraden. Vraag daarom even na in de winkel welke tang je het best kan kopen voor thuisgebruik.

tip!

Opgelet:

Een striptang gebruik je alleen om één enkele geleider vrij te maken (installatiedraad). Om het mantelsnoer rondom meerdere geleiders weg te nemen, gebruik je een kabelstripper of eventueel een breekmes.

2.

Draad strippen

Elektrische geleiders vind je in verschillende soorten en maten. Maar als je de technieken van de onderstaande handelingen beheerst, ben je opgewassen tegen alle geleiders.

tip!

Om op een gemakkelijke en snelle manier een installatiedraad te strippen, kan je ook gebruik maken van een automatische striptang.

Installatiedraad strippen

 • Stel de striptang in op de dikte van de koperen geleider met behulp van de stelschroef.
 • Zet de striptang 0,5 tot 1,5 cm over het uiteinde van de installatiedraad en knijp de tang dicht.
 • Trek nu de tang terug terwijl je de installatiedraad strak vasthoudt.
 • Strip nooit te veel draad bloot. De koperen kern mag na de installatie in geen geval uit de lampfitting of verbindingsklem steken.
tip!

Opgelet:

Als de koperen kern in een elektrische geleider niet solide is, maar bestaat uit een bundel van dunne draden, kan je op dezelfde manier te werk gaan bij het strippen. Draai de gestripte draadjes wel goed in elkaar. Dat vergemakkelijkt het installeren.

Mantelsnoer strippen

 • Wanneer de elektrische installatiedraden door een mantel beschermd worden (zoals bij de meeste elektrische apparaten), moet je die eerst verwijderen.
 • Gebruik hiervoor een kabelstripper of breekmes.
 • Ten slotte kan je de installatiedraden strippen.

Tweelingssnoer strippen

 • Gebruik het mes dat op het stripmes staat om de twee installatiedraden van elkaar los te snijden aan het uiteinde. (beschik je niet over zo’n mes gebruik dan een breekmes, maar wees extra voorzichtig.) Ga voorzichtig te werk, je mag de isolatiemantel van de installatiedraden absoluut niet beschadigen.
 • Trek de installatiedraden verder open tot je de gewenste lengte bereikt.
 • Strip de individuele installatiedraden.

Dit heb je nodig

 • Gereedschappen (3)