stappenplan

Hoe sluit ik zelf elektriciteit aan?

Voor het aansluiten van elektriciteit is het belangrijk dat de aarding in orde is en dat de zekeringkast met differentieelschakelaars en automaten goed is aangesloten met de meter.

Zelf elektriciteit aansluiten is een secure klus die met de nodige zorg en aandacht moet gebeuren.

In de eerste plaats is het van belang dat je zorgt dat er aarding voorzien is. Vervolgens is het belangrijk om de zekeringkast, het hart van de elektriciteitsinstallatie, correct in te delen en voor te bedraden (volgens het eendraadsschema). De kringen en automaten moet je correct aansluiten en de zekeringkast moet je uiteindelijk verbinden met de meter.

Bij EANDIS kom je makkelijk te weten welke beheerder verantwoordelijk is voor de elektriciteit in jouw woning.

De aarding

Het plaatsen van een aarding is verplicht en noodzakelijk om elektrocutie te voorkomen. Bij nieuwbouw plaats je een aardingslus, bij bestaande gebouwen gebruik je aardingspennen.

De aarding

Zekeringkast aansluiten

Vanuit de zekeringkast wordt de elektrische stroom verdeeld en verder gestuurd. De differentieelschakelaar, automaten en zekeringen voorkomen kortsluiting en overbelasting.

Zekeringkast aansluiten

Elektrische kring uitbreiden met kabelgoten

Kabelgoten bieden niet alleen een alternatief om elektriciteitsleidingen eenvoudig en snel doorheen je hele huis te leiden. Ook kabels voor datacommunicatie kan je er probleemloos in verwerken.

Elektrische kring uitbreiden met kabelgoten

Elektriciteitsdraad strippen

Welke elektriciteits- of verlichtingsklus je ook uitvoert, er moet altijd wel een draad gestript worden. Daarom leggen we in deze klus uit hoe je daarbij te werk gaat.

Elektriciteitsdraad strippen

Buitenstopcontact aanleggen

Elektriciteit is onmisbaar, ook buiten. Daarom is het verstandig om één of meerdere buitenstopcontacten te voorzien, zodat je niet steeds met een verlengkabel moet knoeien, wil je een elektrische tuinmachine gebruiken.

Buitenstopcontact aanleggen

Draadloos alarmsysteem plaatsen

Met een draadloos alarmsysteem kan je je huis van boven tot onder beveiligen. In de handel vind je verschillende alarmkits, die je perfect zelf kan installeren.

Draadloos alarmsysteem plaatsen

Badkamerventilator aansluiten

In vochtige en dichte ruimtes zoals badkamers is een goede ventilatie belangrijk. Om schimmelvorming of nare geuren te vermijden is een badkamerventiator een goede oplossing.

Badkamerventilator aansluiten

Stopcontact vervangen

Een stopcontact kan na jaren van trouwe dienst los komen te zitten of andere mankementen vertonen. Het is dan zaak het stopcontact zo snel mogelijk te vervangen om gevaarlijke situaties te vermijden.

Stopcontact vervangen

Stekker herstellen of vervangen

Een defecte stekker moet je uiteraard vervangen. Vaak is de stekker zelf niet stuk, maar wel het snoer op de plek waar ze op de stekker is aangesloten. Dan kan je dezelfde stekker opnieuw monteren.

Stopcontact herstellen of vervangen

Meer klusadvies

Tutorial - Elektra - Hoe sluit ik een zekeringkast aan op de meterkast? - Thumbnail
Hoe sluit ik een zekeringkast aan op de meterkast? stappenplan
Tutorial - Elektra - Hoe sluit ik kringen en aardingen aan op de zekeringkast - Thumbnail
Hoe sluit ik kringen en aardingen aan op de zekeringkast? stappenplan
Tutorial - Elektra - Hoe repareer ik een stekker? - Thumbnail
Hoe repareer ik een stekker? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in