Brandhout & andere brandstoffen

49 resultaten
Bekijk de TOP 10
Adblue 3,5 L 15% KORTING
15% KORTING
14.
99
GAMMAplus
F34: 15% KORTING
Alleen in de winkel te koop
Houtpellets 15 kg ECO 15% KORTING
15% KORTING
Materiaal: Geperst hout
(35)
4.
99
GAMMAplus
F34: 15% KORTING
Alleen in de winkel te koop
Brandhout ± 10 dm³ 15% KORTING
15% KORTING
Materiaal: Hout
(33)
3.
49
GAMMAplus
F34: 15% KORTING
Alleen in de winkel te koop

Brandhout en andere brandstoffen kopen bij GAMMA

GAMMA helpt jou de juiste brandstof kiezen. Wil je jouw verbruik grondig herbekijken voor meer energiebesparende tips? Met het GAMMA energieadvies maak je de keuze bij jouw aankoop van kachels en sfeerhaarden.

Van bio ethanol tot duurzame pellets

Aanmaakhout en Zip aanmaakblokjes voor houtkachels
Petroleum
Overweeg je de aankoop van een petroleumkachel? Lees dan even over de voor- en nadelen bij petroleumkachels.
Duurzame houtpellets
Een hout- of pelletkachel? Vergelijk even de voordelen van hout- en pelletbranders.
Bio ethanol voor Livin’ flame sfeerhaarden, bio- en ecokachels

Welk brandhout kopen?

Houtblokken kopen garandeert jou kwaliteit. Met GAMMA brandhout ben je verzekerd van een lange tot extra lange brandduur. Zelf instaan voor jouw houtvoorraad is mogelijk, maar dan moet je heel voorzichtig te werk gaan. In houtkachels mag je immers niet om het even welk hout gooien:

• Geen behandeld hout of geperste houtblokken
Vele mensen denken dat elk hout geschikt is voor de kachel, van rieten mandjes tot houtbakjes. Niets is minder waar. Je mag bijvoorbeeld geen behandeld hout, spaanplaat (gemaakt uit zaagsel), multiplex of triplex (meervoudige composietlagen op elkaar verlijmd) of oud papier zomaar in de haard gooien. Schadelijke stoffen komen dan vrij, waardoor dit jouw gezondheid erg kan schaden.
• Geen harshout
Het beste stookhout is loofhout, ook wel hardhout genoemd. Naaldhout vermijd je best, omdat dit hars bevat. Hetzelfde geldt voor den, spar, berk of pallethout. Bij de verbranding komen harsen vrij die in de meeste kachels niet volledig verbrand kunnen worden. Hierdoor kan roetafzetting op je schoorsteen ontstaan en bijgevolg schoorsteenbrand veroorzaken.
• Geen vochtig hout
Stookhout kopen doe je best niet zomaar. Alleen ovengedroogd brandhout is geschikt voor jouw kachel of haard. Doorgaans bevat dit hout dan tussen 12%-20% vocht (0% vocht in hout bekomen is immers onmogelijk). Geschikt hout herken je doordat de schors loszit en er scheuren in het hout zitten.

Stookhout: gebruikstips voor een propere verbranding

Bedoeling is om zoveel mogelijk fijnstof te mijden. Vele mensen hebben het echter aangeleerd om eerst te beginnen met papier, om er vervolgens aanmaakhout op te leggen en aanmaakblokjes en dan de dikke blokken hout erbovenop te leggen. Maar dat is fout. Het dikke hout begint dan te roken nog vooraleer het ontbrandt en hierdoor ontwikkel je nog meer fijnstof. Dit herken je door roetzwarte glasramen.

Stappenplan voor een perfecte verbranding
Dit is de juiste volgorde om fijnstof zoveel mogelijk te mijden:
1. Schrank onderaan de grootste stukken hout.
2. Leg er vervolgens wat fijn hout of dennenappels bovenop.
3. Steek bovenaan het aanmaakblokje aan.
4. Wacht niet te lang met bijvullen. Leg er nieuw hout bovenop wanneer de vlam nog goed brandt en je kachel nog met ongeveer 1/3 hout vol ligt.

Het juiste brandhout kopen is dus heel belangrijk voor een optimale verbranding. Ook de onderstaande tips zorgen voor een maximaal rendement:

• Prop de kachel niet vol. Vul 2/3 van de kachel met hout, 1/3 hou je vrij voor luchtcirculatie.
• Plaats een warmtereflecterende wand zoals aluminium achter de houtkachel om het rendement nog meer te verhogen.

Dringende vraag bij jouw stookhout?
Jouw GAMMA expert staat klaar met expertise over welk stookhout bij jouw kachel past en hoe je zorgt voor de beste verbranding. Stel gerust jouw vragen aan de kluschat onderaan deze pagina.

Pellets: alleen maar voordelen

• Relatief goedkoop (prijs is de laatste jaren stabiel gebleven)
• Wordt aangeleverd in compacte zakken, erg makkelijk om te stockeren
• Milieuvriendelijk (CO2-neutraal)
• Niet giftig

Brandhout stockeren? Een stuk makkelijker met deze 5 tips!

Met een perfecte houtstapel doe je al de helft van het werk:

  1. Met fijn hout kan je het vuur in gang steken. Gedroogde dennenappels zijn ideaal.
  2. Ideale houtblokken zijn gezaagd op een dikte van 30-50 cm. Daarna ga je het hout kloven, waarbij je het verder opsplitst in kleinere stukjes. Hiervoor kan je een kloofbijl of een elektrische handzaag gebruiken.
  3. Brandhout moet kurkdroog zijn. Daarom bewaar je best brandhout buiten, op een beschutte plek tegen regen waar de wind toch doorheen het hout kan waaien. Dit kan je in de hand werken door houtblokken dwars te leggen.
  4. Hout dat je binnen legt, heeft dat niet en beschimmelt. Ideaal als beschutting is een houtopberging; voor grote stapels hout gebruik je golfplaten.
    Leg je hout niet op de grond, omdat het anders vocht kan opzuigen. Leg er iets onder, zodanig dat het hout ook langs de onderkant voldoende lucht doorlaat. Hiervoor kunnen oude palletten bijvoorbeeld uitstekend dienst doen.
  5. Een paar dagen of uren vooraleer je gaat stoken, kan je het hout naast de kachel in een vuurkorf of pellet box stapelen. Doet perfect dienst als opslagrek!

Vragen over brandstof?

Een GAMMA energie expert helpt je zo op weg, via de kluschat of in jouw GAMMA winkel.

Recent bekeken