stappenplan

Hoe snoei ik een boom?

Vanuit esthetisch oogpunt, omwille van de veiligheid of om een doorgang te creëren, kan het handig zijn om enkele takken van een boom te verwijderen. Daarbij moet je wel doordacht te werk gaan, wil je de gezondheid van de boom niet in gevaar brengen. In deze klus behandelen we de snoei van bomen als eiken, platanen, beuken... , niet die van fruitbomen.

Periode bepalen

De beste periode om te snoeien is in de zomer. Bij het snoeien, veroorzaak je wonden die vanzelf weer moeten dichten. Dat kan enkel als de sapstroom zeer actief is en dat is in de zomer.
Snoei zeker niet wanneer de boom veel energie nodig heeft voor bijvoorbeeld het moment dat hij bladeren krijgt of deze gaat afstoten.
Ideaal is om de boom te lijf te gaan als hij volledig in blad staat. Dat is normaalgezien tussen mei en eind september. Best snoei je één keer in de drie jaar. De boom krijgt zo de tijd om voldoende te herstellen.

Uitzondering: Het knotten van wilgen doe je in de winter.

Snoeien

  • Snoei nooit een tak heel vlak tegen de stam weg. Anders bestaat het risico dat je in het levende weefsel zaagt waardoor een goede afgrendeling van de wonde onmogelijk is.
  • Laat nooit een stomp (dikke korte tak) staan. De boom krijgt het anders heel moeilijk om de wonde te dichten wat nefast is voor de levensduur.
  • Probeer dus het afzagen van takken met een diameter groter dan 10cm zoveel mogelijk te vermijden.
  • Belangrijk is dat je niet meer dan 20% van het bladvolume mag wegsnoeien, anders is het evenwicht tussen wortels en blad verstoord en krijg je ofwel massaal veel nieuwe scheuten ofwel bestaat de kans dat de boom sterft.
  • Gebruik voldoende scherp gereedschap. Een mooie gladde afsnijding bevordert het genezingsproces van de wonde.
  • Verwijder bij jonge bomen vooral het teveel aan takken en twijgen zodat de andere takken voldoende plaats krijgen om zich te ontwikkelen.
  • Vraag bij twijfel altijd raad aan een tuinspecialist. Een boom mag er nog zo stevig uitzien, een verkeerde snoeiaanpak kan voor problemen zorgen.

Benodigdheden

Materialen (1)
Gereedschappen (2)