Het snoeien van je tuinplanten is helemaal niet moeilijk, wel is het handig om wat basiskennis in huis te hebben. Zoals: wanneer snoei je een olijfboom? Hoe kan ik mijn hortensia het beste snoeien en mag ik een vlinderstruik in de winter snoeien? Maak gebruik van onze handige snoeikalender, zo heb je alle snoeitijden in één handig overzicht.
Wanneer je van plan bent om je boom, struik of plant te gaan snoeien, is het handig om te weten met welke soort je te maken hebt. Daarom worden de diverse bomen en struiken op de snoeikalender afzonderlijk bij naam genoemd, terwijl (niet-wintergroene) vaste planten en siergrassen dezelfde behandeling vragen en als afzonderlijke groepen zijn aangeduid:
Heeft een boom snoei nodig? Niet per se, maar soms wordt een boom simpelweg te groot, is hij ziek of wil je hem verjongen. Fruitbomen snoeien is sowieso aan te raden als je van een royale oogst wilt genieten. De meeste bomen snoei je in de winter, als de bladeren van de takken zijn en de boom in rust is. Uitzonderingen daargelaten; bekijk de snoeikalender en lees meer bij bomen snoeien.
In de lente heb je je handen vol aan het struiken snoeien. Zo snoei je rozen in het voorjaar, net als veel struiken die in de zomer bloeien. Dit geldt eveneens voor kleine struiken als lavendel. Knip ligusterhagen en taxushagen vanaf april regelmatig om ze mooi strak te houden. Aan het eind van het voorjaar komen de voorjaarsbloeiers aan de beurt die zijn uitgebloeid, denk maar aan winterjasmijn en rozemarijn. Verwijder ook de uitgebloeide bloemen van rododendrons, azalea’s en Camellia. Hagen die in de winter hun blad behouden, zoals de beuk, hulst of buxus, geef je een eerste snoeibeurt tussen begin mei en vóór de langste dag, 21 juni.