stappenplan

Hoe snoei ik een olijfboom?

Haal het mediterrane vakantiegevoel in je tuin met een prachtige olijfboom. Het snoeien? Geen nood! Dat is een heel eenvoudig klusje. Wij vertellen je wanneer en hoe je het best een olijfboom snoeit.

Waarom snoei je een olijfboom?

Een olijfboom snoei je om hem zijn karakteristieke vorm te laten behouden en niet vanwege de olijven, omdat deze in ons klimaat nu eenmaal niet rijpen. Daarom volstaat vaak een lichte snoei. Door dit onderhoud zal de kroon openblijven en kan de buitenlucht door de takken circuleren. Ook zal ’s zomers het zonlicht de olijven beter bereiken. Ook al rijpen deze niet volledig, ze maken de mediterrane sfeer natuurlijk wel compleet! Als je een olijfboom goed verzorgt - en dus ook beschermt tegen strenge vorst - kan deze erg oud worden. Zo geniet je je leven lang van deze exotische blikvanger in je tuin.

Wanneer de olijfboom snoeien?

Na de winter, vanaf half maart, is de beste periode om een olijfboom te snoeien. Maar ook later in het voorjaar en ook in de zomer kun je hem nog snoeien, mocht je het in het voorjaar zijn vergeten. Knip een olijfboom nooit in de winter.

Olijfbomen beschermen in de winter

Heb je jouw olijfboom in een pot staan? Zet hem in de winter bij voorkeur binnen op een lichte plek, bijvoorbeeld in een koele serre of kas.

Zo bescherm je hem het best tegen koude temperaturen. Heb je geen geschikte ruimte om je olijfboom binnen te overwinteren, of is de pot te groot om te verplaatsen? Pak de pot dan in met noppenfolie. Ook een olijfboom in de vollegrond kan bij strenge vorst wel wat bescherming gebruiken. Vooral jonge olijfbomen zijn gevoelig voor vorst. Plaats een speciale plantenhoes over je boom of maak zelf een tentje van jute en bamboestokken. Wikkel stro en droge bladeren om de stam voordat je de tent over de boom zet.

Snoeien van een olijfboom: het stappenplan

Volg voor het snoeien van een olijfboom onderstaand stappenplan:
- Snoei zwakke of dode takken altijd als eerste weg.
- Houd de kroon open door naar binnen groeiende twijgjes weg te halen.
- Knip takken die ver doorbuigen wat terug.
- Haal elkaar kruisende takken weg.
- Snoei uitlopers onderaan de stam weg, deze groeien er vaak ’s zomers aan.

Karakteristieke vorm olijfboom door snoei behouden

Natuurlijk wil je tijdens het snoeien de karakteristieke vorm van de olijfboom behouden. Laat daarom de horizontaal groeiende takken zoveel mogelijk zitten. Maakt de boom scheuten die loodrecht omhoog groeien? Haal deze dan ook weg.

Olijfboom en schildluis

Na het overwinteren in een warme, soms vochtige kas, kan een olijfboom extra gevoelig zijn voor schildluis. Dit insect zuigt plantsappen van je boom op. Vaak herken je deze ongewenste gast aan de donkere, geelachtige plekken op de bladeren van een olijfboom. Heeft je boom last van schildluis? Behandel hem dan met een bestrijdingsmiddel tegen luizen.

Olijfboom of olijfwilg?

Olijfboom en olijfwilg worden in de taal nog al eens door elkaar gehaald. Maar de olijfboom (Olea europaea) en olijfwilg (Elaeagnus x ebbingei) zijn twee totaal verschillende planten en hebben niets met elkaar te maken. De olijfboom kennen we vanuit de zuidelijke landen en als kuipplant, terwijl de olijfwilg een wintergroene heester (of haag) is.

Snoeigereedschap voor olijfbomen

Benieuwd met welk snoeigereedschap je jouw olijfboom de juiste snoei geeft? Takken dikker dan 1,5 cm snoei je met een takkenschaar of boomzaag. Voor dunnere takken kun je het beste een snoeischaar gebruiken. Ontsmet voor gebruik je gereedschap, zodat je tijdens het snoeien geen ziektes overbrengt. Zorg bovendien voor gladde snoeiwonden door de bladen van de schaar en de zaag af en toe te slijpen.

Een betere grip tijdens het snoeien

Het best trek je tijdens het snoeien een paar degelijke tuinhandschoenen aan. Daarmee heb je een betere grip op de takken en bescherm je jouw handen tijdens deze tuinklus.