stappenplan

Hoe plaats ik een deur in een Gyproc® scheidingswand?

Een deur in een Gyproc® scheidingswand inbouwen, doe je gemakkelijk zelf met Metal Stud® profielen. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je een deur maakt in een Gyproc® wand.

Stap 1 – Teken de deuropening af

Duid vooraf op de vloer de plaats van de deuropening aan. De afmeting van de opening wordt bepaald door de breedte (b) van het deurblad en bedraagt: b + 6 cm (= dikte deurkozijn +
speling), langs beide zijden.

Onderbreek het onderste MSH50-profiel op de plaats van de deuropening.

Stap 2 – Plaats de verticale profielen

Plaats links en rechts van de opening een verticaal MSV50- profiel (met de rugzijde naar de deuropening) en maak deze MSV50-profielen vast aan de horizontale profielen met teksschroeven. Zorg ervoor dat:

  • de stijlen mooi verticaal staan(controleren met waterpas).
  • ze op een onderlinge afstand (B) staan: B = b + 11 cm (deurblad b + 6 cm + nog 2 x 2,5 cm voor de dikte van de houten lat).

Stap 3 – Knip het horizontaal profiel op maat

Neem een horizontaal MSH50-profiel en knip op lengte = b + 31 cm. Knip vervolgens aan beide uiteinden de 2 zijvleugels in op 10 cm van elke uiteinde en plooi ze om. Het middenstuk of linteel heeft nu een lengte B = b + 11 cm en past perfect tussen de MSV50-profielen.

Stap 4 - Plaats het horizontaal profiel

Schuif nu het linteel tussen de MSV50-profielen.

Stap 5 – Plaats een houten lat tegen de verticale profielen

Schroef tegen de rugzijde van beide MSV50-profielen een houten lat (breedte x dikte = 48 x 25 mm en lengte = deurhoogte + 3 cm). Hier komt later het deurkozijn tegen. Schroef langs de binnenkant van het MSV50-profiel in het hout (schuin inschroeven zodat de schroef aan de andere zijde niet uit de houten lat komt). Schroef daarbij niet door het linteel.

Stap 6 – Bevestig een Gyproc® plaat op het frame

Bevestig een Gyproc® plaat op het frame en maak een horizontale insnijding aan de bovenkant van de plaat die de deuropening bedekt. Gebruik de Gyproc® steekzaag en het linteel als geleider voor de zaagsnede.

Stap 7 – Snijd het overbodige stuk van de plaat af

Snijd nadien met een breekmes in de rugzijde van de Gyproc® plaat, loodrecht van boven naar onder en breek de plaat met een korte slag. Snijd dan het karton aan de voorzijde van de plaat door. Zo snijd je het overbodige stuk makkelijk af, zonder de rest van de plaat te beschadigen. Verwijder eventuele ruwe kantjes met de Gyproc® kantenrasp. Doe met de volgende plaat net hetzelfde. Vergeet niet eerst het isolatiemateriaal aan te brengen.

Meer klusadvies

gyproc-wand-lijmen
Hoe lijm ik Gyproc® platen tegen een muur? stappenplan
gyproc-voorzetwand
Hoe plaats ik een Gyproc® voorzetwand met Metal Stud® profielen? stappenplan
gyproc-scheidingswand
Hoe plaats ik een Gyproc® scheidingswand? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in