stappenplan

Hoe plaats ik een Gyproc® scheidingswand?

Een leefruimte gemakkelijk en snel indelen in comfortabele kamers? Ga dan aan de slag met Gyproc® scheidingswanden. Met Gyproc® wanden kan je de beschikbare ruimte indelen of herindelen naargelang jouw behoefte. De Gyproc® wand is licht in gewicht en beschadigt je vloer niet. Bovendien zorgen ze voor een verbeterde akoestische isolatie. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je een Gyproc® scheidingswand met Metal Stud® profielen plaatst.

stap 1

Bepaal waar de scheidingswand komt

Teken op de vloer, de wanden en het plafond met een smetkoord een lijn waar je de scheidingswand wilt plaatsen.

stap 2

Knip de buitenste profielen op maat

Knip de profielen die het kader van de scheidingswand vormen op maat. Breng na het op maat knippen van de profielen steeds akoestische tape aan op de twee horizontale en twee uiterste verticale profielen die aansluiten op de ruwbouw.

stap 3

Bevestig de horizontale profielen op de vloer

Leg een horizontaal profiel langs de smetlijn op de grond en bevestig dit om de 80 cm met spijkerpluggen of schroeven. Onderbreek het profiel op de plaats waar later eventueel een deuropening komt.

stap 4

Bevestig het verticale profiel tegen de muur

Snij een verticaal profiel ongeveer 1 cm korter dan de afstand tussen de vloer en het plafond. Plaats het tegen de muur, controleer of het waterpas staat en bevestig het om de 80 cm tegen de muur.

stap 5

Bevestig de horizontale profielen aan het plafond

Plaats daarna het bovenste horizontaal profiel tegen het plafond en het tweede verticale profiel aan de tegenoverliggende muur.

stap 6

Plaats de tussenliggende verticale profielen

Klem de tussenliggende verticale profielen om de 60 cm in de horizontale profielen van vloer en plafond. Let er op dat je de profielen allemaal behalve de eerste in dezelfde richting zet, met de rug (= de kant met de gestanste openingen) naar de tegenoverliggende muur. Schroef ze nog niet vast, zo kan je ze eventueel nog verschuiven. Plaats de verticale profielen zo dat de gaten voor leidingen op dezelfde hoogte staan.

stap 7

Snij de eerste gipsplaat op maat

Snij de Gyproc® platen ongeveer 1 cm korter dan de afstand tussen vloer en plafond. Bevestig de eerste Gyproc® plaat tegen het eerste MSV50-profiel tegen de muur. Duw de plaat tot tegen het plafond zodat ze 1 cm van de vloer komt en schroef ze vast op het profiel.

Tip!

Gebruik een stukje Gyproc® om de gipsplaten tijdens het monteren op te laten steunen. Zo kan je de gipsplaat makkelijk op 1 cm van de vloer vastzetten.

stap 8

Schroef de gipsplaten vast op de verticale profielen

Positioneer het volgende verticale profiel. Duw het volgende verticale profiel nu exact op zijn plaats: op 60 cm met de langskant van de plaat in het midden van het profiel.

Schroef de plaat om de 25 cm vast op de MSV50-profielen (je schroeft de platen niet in de horizontale MSH50-profielen). Controleer vooraleer te schroeven of de plaatrand tot halverwege het profiel komt. Verschuif het profiel zo nodig. Plaats vervolgens de schroefmachine met schroef tegen de plaat en houd met je andere hand plaat en profiel vast tijdens het bevestigen. Plaats de volgende Gyproc® platen steeds goed aansluitend tegen de vorige en werk zo verder tot het einde. Je werkt op dezelfde manier maar schroef verspringend: de schroeven niet op dezelfde hoogte vastschroeven. Snij de laatste plaat op maat.

Meer klusadvies

gyproc-voorzetwand
Hoe plaats ik een Gyproc® voorzetwand met Metal Stud® profielen? stappenplan
gyproc-buitenhoek-afwerken-gamma
Hoe werk ik Gyproc® buitenhoeken af? stappenplan
gyproc-voegen-afwerken
Hoe werk ik de voegen van Gyproc® platen af? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in