stappenplan

Hoe plaats ik een Gyproc® scheidingswand?

Een leefruimte gemakkelijk en snel indelen in comfortabele kamers? Ga dan aan de slag met Gyproc® scheidingswanden. Met Gyproc® wanden kan je de beschikbare ruimte indelen of herindelen naargelang jouw behoefte. De Gyproc® wand is licht in gewicht en beschadigt je vloer niet. Bovendien zorgen ze voor een verbeterde akoestische isolatie. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je een Gyproc® scheidingswand met Metal Stud® profielen plaatst.

Stap 1 – Bepaal waar de wand komt

Teken op de vloer, de wanden en het plafond met een smetkoord een lijn waar je de Gyproc® wanden wilt plaatsen.

Stap 2 – Breng akoestische tape aan

Breng na het op maat knippen van de profielen steeds akoestische tape aan op de twee horizontale MSH50- en twee uiterste MSV50-profielen die aansluiten op de ruwbouw.

Stap 3 – Bevestig het onderste horizontaal profiel op de vloer

Leg een horizontaal MSH50-profiel langs de smetlijn op de grond en bevestig dit om de 80 cm met spijkerpluggen of schroeven. Onderbreek het profiel op de plaats waar later eventueel een deuropening komt.

Stap 4 – Bevestig de verticale profielen tegen de muur en het bovenste horizontaal profiel aan het plafond

Snij een verticaal MSV50-profiel ongeveer 1 cm korter dan de afstand tussen de vloer en het plafond. Plaats het tegen de muur, controleer of het waterpas staat en bevestig het om de 80 cm tegen de muur. Plaats daarna het bovenste MSH50-profiel tegen het plafond en het tweede verticale MSV50-profiel aan de tegenoverliggende muur.

Stap 5 - Plaats de tussenliggende verticale profielen

Klem de tussenliggende verticale profielen om de 60 cm in de horizontale profielen van vloer en plafond. Let er op dat je de profielen allemaal behalve de eerste in dezelfde richting zet, met de rug (= de kant met de gestanste openingen) naar de tegenoverliggende muur. Schroef ze nog niet vast, zo kan je ze eventueel nog verschuiven. Plaats de verticale profielen zo dat de gaten voor leidingen op dezelfde hoogte staan.

Stap 6 – Plaats de eerste Gyproc® plaat

Snij de Gyproc® platen ongeveer 1 cm korter dan de afstand tussen vloer en plafond. Bevestig de eerste Gyproc® plaat tegen het eerste MSV50-profiel tegen de muur. Duw de plaat tot tegen het plafond zodat ze 1 cm van de vloer komt en schroef ze vast op het profiel.

Tip!
Gebruik een stukje Gyproc® om de gipsplaten tijdens het monteren op te laten steunen. Zo kan je de gipsplaat makkelijk op 1 cm van de vloer vastzetten.

Stap 7 – Positioneer het volgende verticale profiel

Duw het volgende MSV50-profiel nu exact op zijn plaats: op 60 cm met de langskant van de plaat in het midden van het profiel.

Stap 8 – Schroef de platen vast op de verticale profielen

Schroef de plaat om de 25 cm vast op de MSV50-profielen (je schroeft de platen niet in de horizontale MSH50-profielen). Controleer vooraleer te schroeven of de plaatrand tot halverwege het profiel komt. Verschuif het profiel zo nodig. Plaats vervolgens de schroefmachine met schroef tegen de plaat en houd met je andere hand plaat en profiel vast tijdens het bevestigen.

Stap 9 – Plaats de volgende Gyproc® platen

Plaats de volgende Gyproc® platen steeds goed aansluitend tegen de vorige en werk zo verder tot het einde. Je werkt op dezelfde manier maar schroef verspringend: de schroeven niet op dezelfde hoogte vastschroeven. Snij de laatste plaat op maat.

De maximale hoogte voor een scheidingswand met Metal Stud® profielen is 3m. Wil je graag hoger gaan, werk dan met dubbele beplating.

Tip!
Wil je een deur inbouwen in je scheidingswand? Bekijk dan hier het stappenplan.

Stap 10 – Breng isolatiemateriaal aan

Breng de ISOVER isolatie aan voor je begint met het beplaten van de andere kant van de scheidingswand. Duw de isolatie tussen de Metal Stud® profielen.

Stap 11 – Plaats de overige Gyproc® platen

Bevestig tenslotte de platen langs de tweede kant op dezelfde manier als aan de eerste kant.

Tip!
Wil je de Gyproc® wand achteraf betegelen? Plaats de tussenliggende profielen dan om de 30 cm in plaats van om de 60 cm of plaats een tweede laag Gyproc® platen.

Meer klusadvies

Tutorial - Wanden - Hoe maak ik een muur in cellenbeton? - Thumbnail
Hoe maak ik een muur in cellenbeton? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe plaats ik zelf een zolderwand? - Thumbnail
Hoe plaats ik zelf een zolderwand? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe plaats ik een glasdallen wand? - Thumbnail
Hoe plaats ik een glasdallen wand? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in