stappenplan

Hoe plaats ik een gyproc scheidingswand?

Gyproc scheidingswanden zijn ideaal voor een verbeterde akoestische isolatie en zijn ook erg licht in gewicht. Hierdoor worden vloer niet te zwaar belast.

Het plaatsen van een Gyproc scheidingswand

Dit heb je nodig:

Bekijk hier het handige filmpje

Zo doe je het – Stap voor Stap

Stap 1

Teken op de vloer, de wanden en het plafond met een smetkoord een lijn waar je de wanden wilt plaatsen.

Stap 2

Leg een horizontaal MSH50-profiel langs de smetlijn op de grond en bevestig dit om de 80 cm met spijkerpluggen of schroeven. Onderbreek het profiel op de plaats waar later eventueel een deuropening komt.

Stap 3

Snij een verticaal MSV50-profiel 1 cm korter dan de afstand tussen de vloer en het plafond. Plaats het tegen de muur, controleer of het waterpas staat en bevestig het om de 80 cm tegen de muur. Plaats daarna het bovenste MSH-50 profiel tegen het plafond en het tweede verticale MSV50-profiel aan de tegenoverliggende muur.

Stap 4

Klem de tussenliggende verticale profielen om de 60 cm in de horizontale profielen van vloer en plafond. Let er op dat je de profielen allemaal in dezelfde richting zet, met de rug (=kant met de gestanste openingen) naar de tegenoverliggende muur. Schroef ze nog niet vast, zo kan je ze eventueel nog verschuiven. Plaats de verticale profielen zo dat de gaten voor leidingen op dezelfde hoogte staan.

Tip

Breng na het op maat snijden steeds akoustische tape aan op alle horizontale en verticale profielen die de ruwbouw raken.

Stap 5

Snij de platen ongeveer 1 cm korter dan de afstand tussen vloer en plafond.Bevestig nu de eerste Gyproc-plaat tegen het eerste MSV50-profiel tegen de muur. Duw de plaat tot tegen het plafond zodat ze 1 cm van de vloer komt en schroef ze vast op het profiel. Meer uitleg over het correct bevestigen van Gyproc-platen.

Tip

Gebruik een stukje Gyproc om de platen tijdens het monteren op te laten steunen. Zo kan je de plaat makkelijk op 1 cm van de vloer vastzetten.

Stap 6

Duw het volgende MSV50-profiel nu exact op zijn plaats op 60 cm met de langskant van de plaat in het midden van het profiel en schroef de Gyproc- plaat er op vast.

Stap 7

Plaats de volgende Gyproc-platen steeds goed aansluitend tegen de vorige en werk zo verder tot het einde. Snij eventueel de laatste plaat op maat.

Tip

De maximale hoogte voor een scheidingswand met Metal Stud-profielen is 3m. Wil je graag hoger gaan, werk dan met dubbele beplating.

Stap 8

Een gedetailleerd stappenplan voor het inbouwen van een deur in een Gyproc scheidingswand.

Stap 9

Breng nu eerst de Isover isolatie aan. Duw de isolatie tussen de metalen profielen.

Stap 10

Bevestig tenslotte de platen langs de tweede kant op dezelfde manier als aan de eerste kant.

Tip

Wil je de Gyproc-wand achteraf betegelen? Plaats de tussenliggende profielen dan om de 30 cm ipv om de 60 cm.

Meer klusadvies

Tutorial - Wanden - Hoe maak ik een muur in cellenbeton? - Thumbnail
Hoe maak ik een muur in cellenbeton? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe plaats ik zelf een zolderwand? - Thumbnail
Hoe plaats ik zelf een zolderwand? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe plaats ik een glasdallen wand? - Thumbnail
Hoe plaats ik een glasdallen wand? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in