stappenplan

Hoe plaats ik een Gyproc® voorzetwand met Metal Stud® profielen?

Een Gyproc® voorzetwand is ideaal voor oneffen muren en muren in slechte staat. Bovendien werk je met een voorzetwand gemakkelijk leidingen of kabels weg. Een wand met Metal Stud® profielen zorgt ook voor een betere isolatie van je huis. Let wel op: vochtproblemen moeten eerst opgelost worden en mogen nooit verscholen worden achter een Gyproc® wand.

Het Gyproc® Metal Stud® systeem is zeer eenvoudig te monteren. De profielen zijn perfect afgestemd op het gebruik met Gyproc® platen. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je een Gyproc® voorzetwand plaatst tegen je muur.

Stap 1 - Gyproc Metal Stud
stap 1

Teken op de vloer af waar de voorzetwand komt

Zet met een smetkoord een lijn op de grond op minstens 7 cm van de muur waar de voorzetwand moet komen.

Stap 2 - Plaats de onderste en buitenste Metal Stud® profielen
stap 2

Plaats de onderste en buitenste Metal Stud® profielen

Breng na het op maat knippen van de profielen steeds akoestische tape aan op alle horizontale en verticale profielen die de ruwbouw raken. Plaats het horizontale MSH50-profiel langs de smetlijn op de vloer en schroef het om de 80 cm met schroeven of spijkerpluggen vast. Plaats vervolgens de uiterste verticale MSV50-profielen en schroef ze vast aan beide wanden. Controleer steeds of ze waterpas staan.

Stap 3 - Plaats de bovenste Metal Stud® profielen
stap 3

Plaats de bovenste Metal Stud® profielen

Breng met het smetkoord een lijn aan op het plafond tussen de twee verticale MSV50-profielen en bevestig het tweede horizontale MSH50-profiel (eveneens voorzien van akoestische tape) langs de lijn op het plafond.

Stap 4 - Plaats de tussenliggende verticale Metal Stud® profielen
stap 4

Plaats de tussenliggende verticale Metal Stud® profielen

Plaats nu de tussenliggende verticale MSV50-profielen door ze om de 60 cm in de horizontale MSH50-profielen te schuiven. Controleer of alles waterpas staat.
Om rond een raam te werken knip je uit een horizontaal MSH50-profiel een passend stuk dat je boven en onder het raam tussen twee verticale profielen schuift. Controleer of de delen in een rechte hoek en waterpas staan en schroef ze vast met Gyproc® teksschroeven.

Stap 5 - Bevestig isolatie tussen de Metal Stud® profielen
stap 5

Bevestig isolatie tussen de Metal Stud® profielen

Als je de voorzetwand plaatst aan de binnenzijde van een buitenmuur, voorzie dan een doorlopende en goed aansluitende isolatielaag achter en tussen de Metal Stud® profielen en kleef een dampscherm met dubbelzijdige tape op de profielen voor je de platen bevestigt.

Binnenmuren isoleren is in principe niet nodig. Toch doe je er goed aan om ook een deel van de binnenmuur die grenst aan een buitenmuur mee te isoleren om koudebruggen te vermijden.

Let op: de maximale hoogte van een Gyproc® voorzetwand is 2,4 m. Als de wand hoger is moet je de Metal Stud® profielen ondersteunen naar de achterliggende muur om ze stevig te verankeren. Ook in dit geval moet je opletten voor koudebruggen.

Stap 6 - Schroef de Gyproc® platen op de Metal Stud® profielen
stap 6

Schroef de Gyproc® platen op de Metal Stud® profielen

Plaats een stukje Gyproc® plaat op de vloer op ongeveer 50 cm (bij platen van 600 mm breed) of op 100 mm (bij platen van 1200 mm breed) van de hoek. Hierop laat je de platen rusten tijdens de montage.

Snij de Gyproc® platen met een breekmes ongeveer 1 cm korter dan de afstand tussen vloer en plafond. Plaats ze op het stukje Gyproc® plaat zodat ze strak tegen het plafond komen en schroef ze vast aan de verticale profielen. Laat maximum 25 cm tussen twee schroeven. Plaats de schroeven in verband en verspringend van de ene plaat op de andere. Zo wordt de wand nog steviger.

Gyproc® platen van 1200 mm breed schroef je eerst vast aan de randen (minstens 1 cm van de rand) en dan pas in het midden. Gebruik steeds Gyproc® Schroeven in combinatie met de Gyproc® Schroefkoppeling voor een optimaal resultaat. Zet de schroefmachine op een hoog toerental, plaats de schroef op de schroefkoppeling en draai ze in de Gyproc® plaat.

Meer klusadvies

gyproc-scheidingswand
Hoe plaats ik een Gyproc® scheidingswand? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe maak ik een muur in cellenbeton? - Thumbnail
Hoe maak ik een muur in cellenbeton? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe plaats ik zelf een zolderwand? - Thumbnail
Hoe plaats ik zelf een zolderwand? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in