stappenplan

Hoe plaats ik een Gyproc wand met Metal Stud profielen?

Het Gyproc Metal Stud systeem is zeer eenvoudig te monteren.

De profielen moeten niet tot op de millimeter nauwkeurig worden geknipt en ze zijn perfect afgestemd op het gebruik met Gyproc platen.

Het plaatsen van de Gyproc voorzetwand met Metal Stud profielen

Dit heb je nodig:

  • Metal Stud profielen MSH50 en MSV50
  • Gyproc platen (Gyproc A ABA of Gyproc WR ABA voor vochtige ruimtes 12,5 mm)
  • Isolatiemateriaal en dampscherm
  • Smetkoord
  • Schroeven en eventueel spijkerpluggen
  • Tekschroeven
  • Tape

Bekijk hier het handige filmpje

Zo doe je het – Stap voor Stap

Stap 1

Zet met het smetkoord een lijn op de grond op minstens 6 cm van de muur waar de voorzetwand moet komen.

Stap 2

Breng tape aan op het onderste MSH50 profiel.

Stap 3

Plaats het MSH50 profiel op 3 cm van de muur langs de smetlijn op de vloer en schroef het om de 80 cm (met schroeven of spijkerpluggen) vast.

Stap 4

Breng tape aan op de twee buitenste MSV50 profielen (verticaal) en schroef ze om de 80 cm met tekschroeven tegen de muur. Controleer steeds of ze waterpas staan.

Stap 5

Breng met het smetkoord een lijn aan op het plafond tussen de twee MSV50 profielen en bevestig het tweede MSH50 profiel (eveneens voorzien van tape) langs de lijn op het plafond.

Stap 6

Plaats nu de tussenliggende verticale MSV50 profielen door ze om de 60 cm in de horizontale MSH50 profielen te schuiven. Controleer of alles waterpas staat.

Stap 7

Om rond een raam te werken knip je uit een horizontaal MSH50 profiel een passend stuk dat je boven en onder het raam tussen twee verticale profielen schuift. Controleer of de delen in een rechte hoek en waterpas staan en schroef ze vast met tekschroeven.

Stap 8

Belangrijk! Voorzie bij een buitenmuur een doorlopende en goed aansluitende isolatielaag achter of tussen de Metal Stud profielen en kleef een dampscherm met dubbelzijdige tape op de profielen voor je de platen bevestigt.

Tip

Binnenmuren isoleren is in principe niet nodig. Toch doe je er goed aan om ook een deel van de binnenmuur die grenst aan een buitenmuur mee te isoleren om koudebruggen te vermijden.

Tip

De maximale hoogte van een Gyproc voorzetwand is 2,4 m. Als de wand hoger is moet je de Metal Stud profielen ondersteunen naar de achterliggende muur om ze stevig te verankeren.

Stap 9

Plaats een stukje Gyproc op de vloer op ongeveer 50 cm (bij platen van 600 mm breed) of op 100 mm (bij platen van 1200 mm breed) van de hoek. Hierop laat je de platen rusten tijdens de montage.

Stap 10

Snij de Gyproc platen 1 cm korter dan de afstand tussen vloer en plafond, plaats ze op het stukje Gyproc zodat ze strak tegen het plafond komen en schroef ze vast aan de verticale profielen. Meer uitleg over het correct bevestigen van Gyproc platen.

Meer klusadvies

Tutorial - Wanden - Hoe plaats ik een gyproc scheidingswand? - Thumbnail
Hoe plaats ik een gyproc scheidingswand? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe maak ik een muur in cellenbeton? - Thumbnail
Hoe maak ik een muur in cellenbeton? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe plaats ik zelf een zolderwand? - Thumbnail
Hoe plaats ik zelf een zolderwand? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in