stappenplan

Hoe plaats ik een douchebak in mijn badkamer?

Uitgekeken op dat fletse douchegordijn? Dan is het inbouwen van een douchecabine echt een klus voor jou. Met moderne douchewanden bouw je met de minste moeite een prima douchegelegenheid, zonder al te diep in je buidel te moeten tasten.

stap 1

Geschikte plek kiezen

De handigste plek om een nieuwe douchebak te plaatsen is een hoek. Hou bij het kiezen van een geschikte plek ook rekening met de plaats van toe- en afvoer.

Bekijk alle douchebakken
stap 2

Het onderstel plaatsen

Maak eerst een stevig onderstel op maat, want een douchebak heeft meestal geen verstelbare steunpoten. Het onderstel kan je maken uit een combinatie van houten balken en cellenbetonblokken.

Om te bepalen hoe hoog het onderstel mag worden, plaats je eerst de sifon onder de douchebak. Neem de hoogte voor alle zekerheid een paar centimeter ruimer. Teken vervolgens een lijn af op de muren, even hoog als de douchebak en teken de omtrek van de douchebak af op de vloer.

Zaag houten balken op maat, boor gaten in de muur en zet de balkjes met pluggen vast op de muren. De bovenkant van de balkjes komt tegen de getrokken lijn. Bouw binnen de lijnen op de vloer kleine muurtjes met cellenbetonblokken. Zorg dat ze waterpas staan. Zaag de cellenbetonblokken op maat met een handzaag met grove tanden.

Tip!

Vergeet geen inspectieluikje in het onderstel te bouwen om problemen later snel te kunnen verhelpen. Hiervoor zijn speciale kaders verkrijgbaar, zodat het inspectieluikje gemakkelijk gecamoufleerd kan worden.

stap 3

Sluit de doucheafvoer aan

Monteer de afvoerplug op de douchebak alvorens je de bak in het onderstel zet. Zorg bij plaatstalen douchebakken voor aarding.

Bevestig nu de sifon op de douchebak en plaats de bak in het onderstel. Zorg ervoor dat de sifon bereikbaar blijft via het inspectieluikje. Bevestig de afvoerbuis aan de sifon met behulp van een schroefkoppeling.

De verschillende koppelingsstukken kan je het best lijmen met PVC-lijm (waterdicht). Zorg voor voldoende niveauverschil (minstens 4mm per meter). Dicht vervolgens de naden tussen douchebak en onderstel af met sanitairkit.

stap 4

Waterleiding aansluiten op mengkraan

Plaats op een welbepaalde plek T-stukken in de leidingen voor warm en koud water, bijvoorbeeld onder de lavabo of wastafel.

Verbind de aansluitingen van de douchemengkraan of eventueel de thermostatische kraan via een koperen buis (12mm dik) met de T-stukken. Solderen is nodig, tenzij je knelfittingen gebruikt.

Tip!

In sommige gevallen kan de afvoer van bad en douche gecombineerd worden.

stap 5

De douchewand plaatsen

Houd bij de aankoop van de douchewanden rekening met de afmetingen van de douchebak (80x80 of 90x90cm). Douchewanden kunnen meestal wel enkele centimeters aangepast worden. Raadpleeg hiervoor de verpakking of vraag informatie in de winkel.

Volg tijdens de montage van de profielen nauwgezet de handleiding. Boor de schroefgaten exact op de juiste plaats en let erop dat de schermen waterpas staan. Dicht vervolgens de naden tussen de profielen, de douchebak en de muur met sanitairkit.

Tip!

Douchewanden uit kunststof zijn door de band genomen goedkoper dan douchewanden uit veiligheidsglas. Ook glastegels of andere waterbestendige materialen kunnen als douchewand dienen.

Meer klusadvies

inloopdouche-maken-gamma-app
Hoe maak ik een inloopdouche in mijn badkamer? stappenplan
Tutorial - toilet - Hoe installeer ik een lavabo? - Thumbnail
Hoe installeer ik een lavabo? stappenplan
Kraan vervangen
Hoe vervang ik de kraan van mijn wastafel? stappenplan
wc-ontstoppen-gamma-app
Hoe ontstop ik mijn wc? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in