stappenplan

Hoe vervang ik de kraan van mijn wastafel?

Is de kraan van je wastafel stuk of heb je je oog laten vallen op een leuker exemplaar? Dan kan je makkelijk zelf de oude kraan weghalen en vervangen door een nieuwe. Hoe je dat doet? Dit stappenplan van Gamma helpt je op weg.

Bereid je voor
stap 1

Verzamel je sanitair materiaal en bereid je voor

Voor je van start gaat, hou je best al het nodige materiaal en gereedschap in de buurt. Leg alvast een tang, een platte en buissleutel en je nieuwe kraan klaar. Om te vermijden dat je tijdens het klussen een douche krijgt, mag je niet vergeten om de hoekstopkraantjes van het warme en koude water dicht te draaien.

Haal de oude kraan weg
stap 2

Haal de oude kraan weg

Alles bij de hand? Dan kan je eraan beginnen. Om de oude kraan weg te halen, draai je de moeren van de flexibele kraanslang los met een platte sleutel en koppel je de slang los van de hoekstopkraantjes. Daarna kan je ook de reukafsluiter, de trekstang en de plug van de automatische lediging losschroeven. Met een buissleutel maak je vervolgens de moeren van je kraan los. Haal ze samen met het klemstuk en rubber weg en verwijder de dichting van de oude kraan. Je kraan zit nu helemaal los en kan weggehaald worden.

Monteer de nieuwe kraan
stap 3

Monteer de nieuwe kraan

Tijd voor het plaatsen van de nieuwe kraan! Zet het kraanvoetje op de wastafel. Schuif daarna de vooraf gemonteerde flexibele kraanslangen en de trekstang door het kraangat. Houd nu de nieuwe kraan op het voetje. De dichting en het klemstuk schuif je met je andere hand over de draadpennen. Schroef er de moeren op en draai ze vast met de buissleutel.

Bevestig de automatische lediging
stap 4

Bevestig de automatische lediging

Zitten de moeren goed vast? Ga dan verder en draai het verlengstuk op de trekstang en schroef er de onderkant van de automatische lediging op. Met de bek van de tang kan je nu ook langs boven de automatische lediging vastschroeven. Als alles vastzit, kan je de horizontale trekstang aanbrengen met het uiteinde ervan naar beneden. Test of de automatische lediging werkt. Alles in orde? Dan kan je de kraanslangen bevestigen op het warm- en koudwaterkraantje en vastschroeven met een platte sleutel.

Voorkom geurhinder
stap 5

Installeer de reukafsluiter

Om muffe geurtjes in je badkamer of keuken te vermijden, mag je zeker de reukafsluiter niet vergeten te monteren. Maak die eerst eens goed schoon en plaats hem dan terug. Draai ten slotte de kraantjes terug open en je kan genieten van je nieuwe kraan.

Benodigdheden

Materialen (1)
Gereedschappen (3)

Meer klusadvies

Tutorial - badkamer - Hoe installeer ik een mengkraan? - Thumbnail
Hoe installeer ik een mengkraan? stappenplan
Tutorial - badkamer - Hoe vervang ik de o-ring van mijn kraan? - Thumbnail
Hoe vervang ik de o-ring van mijn kraan? stappenplan
kraan-kiezen
Welke kraan kies ik voor mijn keuken, badkamer of toilet? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in