stappenplan

Hoe EPC-attest aanvragen?

Een EPC-attest aanvragen gaat heel eenvoudig. Met het onderstaande stappenplan vind je meteen de juiste energiedeskundige en krijg je de belangrijkste tips om je EPC-keuring goed voor te bereiden. Zo loopt alles zoals gepland en kom je niet voor verrassingen te staan.

Meer weten?

Voordat je een EPC-attest aanvraagt is het goed om te begrijpen wat een EPC-attest is en hoe je deze zelf kan verbeteren. Lees alle noodzakelijke informatie over het EPC-attest rustig door om goed voorbereid te zijn.

stap 1

EPC-keuring aanvragen bij een erkende energiedeskundige

Een EPC-attest is enkel geldig als je hiervoor beroep doet op een erkende energiedeskundige voor EPC. Laat je een residentiële woning keuren of een winkel of magazijn? Afhankelijk van het type gebouw dat je laat certificeren, doe je aanvraag bij een erkende energiedeskundige die hierin gespecialiseerd is. Via dit overzicht kom je te weten bij wie je een EPC-attest kunt aanvragen voor jouw regio. Voor Vlaanderen kan je bijvoorbeeld deze lijst met energiedeskundigen type A in Vlaanderen raadplegen.

Heb je een energiedeskundige in je regio gevonden? Vergeet dan niet om te vragen hoeveel je EPC-keuring zal kosten. Daarom vraag je voor alle zekerheid best een offerte aan waarin je een overzicht krijgt van alle kosten. Zo vermijd je dat het keuringsorganisme verborgen meerkosten zou aanrekenen.

stap 2

Documenten voor je EPC-keuring verzamelen en je woning toegankelijk maken

Om je woning goed te kunnen inspecteren, is het belangrijk dat alle kamers makkelijk toegankelijk zijn. Zo kan de inspecteur alle hoeken en aansluitingen controleren. Lopen er buizen naar de kruipkelder of is er een aansluiting met de zolder? Maak deze toegang op voorhand vrij zodat het makkelijk is om te achterhalen hoe de verschillende tussenschotten of muren met elkaar in verbinding staan. Zo hoeft de energiedeskundige op het moment zelf niet te beginnen zoeken.

Handig is ook als je op voorhand alle technische documenten verzamelt die informatie bevatten over je woning. Heb je een bouwplan, technische fiche, informatie over je verwarmingssysteem, facturen van voorgaande renovaties of keuringen? Deze papieren zijn nuttig om bepaalde informatie op te zoeken die de inspecteur helpen om een nauwkeurig en volledig beeld te krijgen van de huidige staat van je woning.

stap 3

Plaatsbezoek door energiedeskundige voor EPC

De energiedeskundige zal tijdens het plaatsbezoek metingen uitvoeren en gegevens verzamelen over de energieprestaties van je woonst. Het volume van je woning, de afmetingen van je ramen en deuren en je verwarminginstallatie: de inspecteur bekijkt alles om een volledig en nauwkeurig rapport op te stellen.

Een EPC-keuring neemt gemiddeld een halve dag in beslag. Door alle administratie (zoals bouwplannen en renovatiefacturen) op voorhand te verzamelen, bespaar je dus extra tijd tijdens het inspectiebezoek. Na het onderzoek worden alle data in een computersysteem ingevoerd om de energiescore berekenen. Doorgaans krijg je één of twee weken later het definitieve EPC-verslag toegestuurd. Handig is dat dit EPC-attest voor huizen en appartementen doorgaans 10 jaar geldig blijft.

Meer klusadvies

GB wk44-2023 EPC LP EPC Logo FR Mobiel
Alles over het EPC-attest inspiratie
schuin-dak-isoleren-glaswol-gamma
Hoe isoleer ik een schuin dak met glaswol? stappenplan
isoleren-premies-gamma
Isolatiepremies inspiratie
Dit stappenplan komt voor in