stappenplan

Hoe isoleer ik een schuin dak met glaswol?

Een schuin dak van binnenuit isoleren is goedkoper dan van buitenaf en bovendien een prima klus voor de doe-het-zelver! Dit doe je door isolatiemateriaal tussen de balken van je dakconstructie te klemmen. In dit stappenplan isoleren we het dak met glaswol rollen. Je kan er ook voor kiezen om je schuin dak te isoleren met PIF isolatiefolie of PIR isolatieplaten.

Tip!

Glaswol heeft een goede brandwerendheid en isolerende waarde. Bovendien is het relatief goedkoop. Gebruik wanneer je met glaswol werkt altijd een veiligheidsbril, handschoenen en een stofmasker. De glaswolvezels kunnen irriteren.

Controleer op vocht
stap 1

Controleer het onderdak op vocht

Controleer allereerst of er tekenen zijn van vocht, zoals waterdruppels, vochtvlekken, schimmel of verkleuringen op het onderdak. Als je vochtproblemen constateert, is het cruciaal om deze op te lossen alvorens je begint met isoleren.

Schuin dak opmeten
stap 2

Meet het dak op en kies de juiste isolatiedikte

Meet zorgvuldig de lengte, breedte en diepte van het hellende dak dat je wilt isoleren. Om je hellend dak voldoende thermische te isoleren wordt doorgaans een isolatiedikte van 16 tot 21 cm aanbevolen. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de isolatielaag voldoende dik is om warmteverlies effectief te beperken.

Als je dak structuur niet voldoende ruimte biedt voor een isolatielaag van deze dikte, overweeg dan alternatieve isolatiematerialen zoals PIR-platen. Deze platen bieden een hoge isolatiewaarde bij een relatief dunne dikte, waardoor ze geschikt zijn voor ruimtes met beperkte diepte.

Snijd het glaswol op maat
stap 3

Snijd de glaswol op maat

Na het meten van alle lengte- en breedtematen tussen de spanten van de dakstructuur waar het glaswol geplaatst zal worden, is het tijd om het glaswol op maat te snijden met behulp van een afreilat. Voeg bij het snijden van het glaswol best 1 cm toe aan de gemeten breedte. Hierdoor blijft het glaswol stevig tussen de spanten zitten en sluit het naadloos aan.

Tip!

Pas je snijrichting aan wanneer er niet meer voldoende breedte over is. Zo is er minder verlies van je isolatiemateriaal.

Plaats het glaswol tussen de spanten
stap 4

Plaats het glaswol tussen de spanten

Nadat het glaswol op maat is gesneden, plaats je het zorgvuldig tussen de spanten van het dak. Let erop dat je het glaswol niet te hard aandrukt, aangezien dit de isolatiewaarde kan verminderen. Zorg ervoor dat zelfs de kleinste openingen tussen de spanten volledig worden opgevuld met glaswol om een consistente isolatielaag te creëren.

Snijd het dampscherm op maat
stap 5

Snijd het dampscherm op maat

Rol het volledige dampscherm uit op je vloer en snijd het vervolgens op maat met een breekmes. Neem de totale lengte van je hellend dak en voeg daar 20 cm aan toe. Deze uitkomst vormt de maat waarmee je het dampscherm afsnijdt.

Plaats het dampscherm
stap 6

Plaats het dampscherm

Bevestig nu het dampscherm op de spanten van je dakconstructie. Gebruik hiervoor een nietpistool. Span het dampscherm strak en niet het vast aan de spanten, je plaatst best een nietje om de 15 cm voor een stevige bevestiging.

Tip!

Zorg voor een overlap van minstens 10 cm bij aansluitende stroken van het dampscherm.

Overlappingen afplakken met tape
stap 7

Plak de overlappingen af met luchtdichte tape

Zorg ervoor dat je de overlappende delen extra afsluit met luchtdichte isolatietape. Vervolgens is het belangrijk om alle nietjes af te plakken met luchtdichte tape.

Afsluitingen afkitten
stap 8

Kit de aansluiting tussen het dampscherm en de muren af

Gebruik een kitpistool om de aansluitingen tussen het dampscherm en de muren af te dichten. Druk vervolgens het overtollige dampscherm stevig in de kit, zodat er geen luchtdoorgang meer is. Herhaal deze handeling voor de aansluiting tussen het dampscherm en de zoldervloer.

Tot slot, maak een opening in het dampscherm bij het dakraam en gebruik kit om deze aansluiting goed af te dichten.

Meer klusadvies

dak-isoleren-pif-isolatiefolie-gamma
Hoe isoleer ik een schuin dak met PIF isolatie? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Dak isoleren - Hellend dak isoleren met PIR-platen
Hoe isoleer ik een schuin dak met PIR-platen? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Dak isoleren -Plat dak isoleren langs binnen
Hoe isoleer ik een plat dak van binnenuit? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in