inspiratie

Alles over het EPC-attest

Een EPC-attest is een verplicht document bij de verkoop of verhuur van je woning. Maar wat is een EPC-attest? En waar vind je onafhankelijk advies over dit Energie Prestatie Certificaat (EPC)? Om ervoor te zorgen dat je alles voor je EPC in handbereik hebt, hebben we een handig overzicht voor je klaar.

Wat is een EPC-attest en waarom is het belangrijk?

Een EPC-attest is een document waarop je kunt aflezen hoe energiezuinig je woning is. Dit EPC of ‘Energie Prestatie Certificaat’ is het Vlaamse equivalent van het ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat' (EPB)-attest. Verschillende woorden dus die allemaal hetzelfde betekenen. Dit attest krijg je nadat je een erkend energiedeskundige hebt aangesteld om je woning te certificeren. Ben je van plan om je woning te verkopen of te verhuren? Raadpleeg de EPC-Wegwijzer, want in beide situaties is een EPC-attest verplicht.

Wat staat er in het Energie Prestatie Certificaat (EPC)?

In een EPC-attest lees je af wat je berekend energieverbruik is (in kWh/m²) en vind je ook de energiescore van je woning. Deze score staat op een kleurenschaal van A tot en met G. ‘A’ betekent meest efficiënt en ‘G’ minst efficiënt:

ScoreEnergieverbruik
A+minder dan 0 kWh/m²/jaar
A100 en 0 kWh/m²/jaar
B200 en 100 kWh/m²/jaar
C300 en 200 kWh/m²/jaar
D400 en 300 kWh/m²/jaar
E500 en 400 kWh/m²/jaar
Fhoger dan 500 kWh/m²/jaar

Deze energiescores worden berekend op basis van de verwarmingssystemen in je woning, de ventilatie en het isolerend vermogen.

Blijkt dat je woning energie verliest? Of dat je met bepaalde ingrepen je energieverbruik kunt verlagen? Dan zal de energiedeskundige in je EPC-attest beschrijven met welke klussen of toestellen je jouw energieverbruik kunt verlagen. Op basis van het EPC-verslag weet je dus meteen wat er nodig is om je huis duurzaam te maken.

Hoe EPC-attest aanvragen?

EPC-attest: dit is wat je zeker moet weten

  • In Vlaanderen geldt er een renovatieplicht. Sinds 1 januari 2023 zijn de nieuwe eigenaars van een woning met een EPC-label E of F bijvoorbeeld verplicht om hun woning binnen vijf jaar na de aankoop (of na een erfenis of schenking) te renoveren om minstens een D-label te verkrijgen. Eigenaars die vóór 2023 al een energie-inefficiënte woning in hun bezit hadden, moeten hun woning tegen 2030 renoveren om het D-label te behalen.
  • Het is echter sterk aangeraden om je woning energiezuinig te maken, zelfs als je nog niet verplicht bent om een bepaalde energiescore te behalen. Doordat de energie- en renovatiekosten blijven stijgen, is het financieel interessanter om niet langer te wachten.

  • Een EPC-attest is verplicht bij de verhuur of verkoop per wooneenheid. Bestaat een woning of appartement bijvoorbeeld uit twee wooneenheden? Dan is het nodig om twee aparte EPC-attesten aan te vragen.

  • Een EPC-attest is enkel geldig als je dit laat afleveren door een energiedeskundige type A.

  • Met een EPC-attest ken je de huidige staat van je woning en zo weet je meteen ook waar je aan toe bent. Stel dat je na het ontvangen van je vorige EPC-attest renovatiewerken hebt laten uitvoeren, dan kan je met een nieuw EPC-attest een betere EPC-score krijgen en de waarde van je woning doen stijgen. Met een EPC-verslag krijg je namelijk onafhankelijk advies om je woning energiezuinig te maken.

Premies om je EPC-score te verlagen

In Vlaanderen kan je gebruikmaken van gewestelijke premies. Neem een kijkje op Mijn VerbouwPremie en vraag je premie eenvoudig aan via het online loket. Deze premie hangt onder andere af van de ouderdom van je woning en van je inkomenssituatie.

Wil je makkelijk nagaan welk premiebedrag je zou ontvangen? Via deze simulator krijg je na een korte vragenlijst meteen het antwoord.

LabelWoning (E/F)Appartement (D/E/F)
Naar label C2500 euro/
Naar label B3750 euro2500 euro
Naar Label A5000 euro3750 euro

Kostprijs van een EPC-attest

De kostprijs voor het afleveren van een EPC-attest varieert naargelang de grootte van je woning. Ruim geschat bedraagt de kostprijs van een EPC-keuring tussen 100-400 euro. Erkende energiedeskundigen hanteren hun eigen prijzen, dus is het aangeraden om een offerte aan te vragen. Daarnaast hangt de prijs voor een EPC-attest af van het type woning en de grootte. Bij een rijwoning is de kostprijs bijvoorbeeld lager dan bij een villa.

Samengevat: de prijs voor een EPC-attest hangt onder andere af van:

  • Het type woning
  • De omvang van je woning
  • De complexiteit van het gebouw
  • De regio (en het aantal beschikbare energiedeskundigen per regio)

Hoe zelf je EPC-score verbeteren?

Een EPC-attest zegt niets over de kwaliteit of de uitvoering van de renovatiewerken aan je woning. Kan je dus bepaalde renovatieklussen zelf uitvoeren? Dan is het financieel voordeliger om zelf je handen uit de mouwen te steken. Voor je EPC-attest telt namelijk alleen het eindresultaat. Daarom helpen we je bij GAMMA met alle nodige klussen waarmee je de EPC-score van je woning zélf kunt verbeteren!

Ontdek alle premies

Meer klusadvies

Thumbnail EPC aanvragen
Hoe EPC-attest aanvragen? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Tochtstrips plaatsen - Container
Hoe plaats ik tochtstrips? stappenplan
schuin-dak-isoleren-glaswol-gamma
Hoe isoleer ik een schuin dak met glaswol? stappenplan
Deze inspiratie komt voor in