stappenplan

Hoe maak ik een gat in een dragende muur?

Een gat maken in een dragende muur moet je met de nodige voorzichtigheid en deskundigheid aanpakken. Best win je op voorhand advies in bij een architect of aannemer over het type en de sterkte van de latei die je nodig hebt voor de ondersteuning.

stap 1

Voorzorgen nemen

Dit is een klus die veel tijd in beslag neemt. Reserveer dus best een paar dagen om de werken uit te voeren.
Zet een veiligheidsbril op en draag veiligheidshandschoenen als je aan de klus begint.

Bij het maken van een gat in een muur komt veel stof vrij. Zorg voor een goede ventilatie van de kamer en draag een stofmasker.

Lateien en H-balken zijn zwaar. Zorg dat er iemand in de buurt is die je kan helpen om de latei op zijn plaats te tillen.

Begin met het weghalen van eventueel tegel- en timmerwerk en lambriseringen. Haal ook deuren, plinten en deurlijsten weg.

Gebruik een leidingzoeker om de kabels en leidingen op te sporen en schakel daarna de elektriciteit uit in de meterkast.

Ga na welke dragende functie de muur heeft en welke vloer erop rust.

stap 2

Stutten plaatsen

Voordat je de muur begint weg te breken, moet je de bovenliggende vloer goed ondersteunen met in de hoogte verstelbare stutten.

Zet die stutten niet rechtstreeks op je vloer, maar leg er een houten plank onder om het gewicht over de vloer te verdelen.

stap 3

Gat maken

Teken het weg te breken stuk muur af.

Gebruik hamer en beitel om een eerste opening te creëren en slijp dan de opening verder uit met een slijpschijf. Of zaag de opening uit met een steen- of betonzaag. Doe dit zo voorzichtig mogelijk om scheuren in de muur te voorkomen.

Nadat je de opening gemaakt hebt, leg je een betonnen latei of een ijzeren H-balk waterpas op onderleggers. Dit zijn kleine liggende balken die je bovenaan in de opening links en rechts bevestigt ter ondersteuning van de latei of balk.

Plaats de balk of latei op de onderleggers en vul hem op met cement.

Laat dit enkele dagen volledig uitharden en neem de stutten weg.

Werk de latei of balk netjes af, zodat hij niet opvalt in de muur.

Meer klusadvies

gyproc-binnenhoek-afwerken-gamma
Hoe werk ik Gyproc® binnenhoeken af? stappenplan
gyproc-behangen
Hoe behang ik mijn Gyproc® wand? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe betegel ik mijn Gyproc wand? - Thumbnail
Hoe betegel ik mijn Gyproc wand? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in