stappenplan

Hoe bekleed ik mijn gevel met Gevel hardschuim PVC panelen?

Panelen in hardschuim PVC zijn ideaal om te gebruiken bij renovaties. De panelen bestaan uit een basis van hardschuim PVC met daarboven een geëxtrudeerde toplaag. Je plaatst de panelen bovenop de huidige gevelafwerking op een houten onderstructuur. De panelen verbind je met elkaar volgens het tand- en groefprincipe.

stap 1

Houtwerk plaatsen

Monteer de houten latten met schroeven tegen de gevel. Laat 50 cm tussen twee opeenvolgende latten.

Voor een vlotte start van de montage, zorg je dat de latten op één lijn waterpas staan op ongeveer 5cm afstand ten opzichte van de vloer.

Gebruik geschikte pluggen en schroeven voor de montage.

Monteer op de hoek van elke gevelwand zeker een houten lat. Die heb je straks nodig voor de afwerking van de hoeken.

stap 2

Startprofiel en randafwerking monteren

Monteer het startprofiel onderaan tegen het houten regelwerk, zoals voorgeschreven door de fabrikant. Dit is het vertrekpunt van de panelen en moet perfect waterpas staan.

Plaats nu ook al de randafwerkingsprofielen, vóór je de panelen plaatst. Er zijn twee types: het 2-delig randprofiel, op het einde van de gevelbekleding waar geen hoek gevormd wordt, en het 2-delig hoekprofiel om twee beklede wanden mee af te werken en met elkaar te verbinden. Met het hoekprofiel kan je zowel binnen- als buitenhoeken afwerken. De profielen (zowel het hoek- als het randprofiel) bestaan uit een basisprofiel en een afwerkingsprofiel. Plaats eerst het basisprofiel en na het bevestigen van de panelen kan je het afwerkingsprofiel er op vastklikken.

stap 3

Panelen bevestigen

Bevestig het eerste paneel op het startprofiel. Begin in de hoek. Klik het paneel vast met de tand- en groefverbinding en schroef het vast tegen het houten regelwerk. In de gebruiksaanwijzing lees je welke gegalvaniseerde, inox of RVS schroeven je hiervoor het best gebruikt.

Voor de verbinding van de panelen in de lengterichting gebruik je verbindingsstukken.

De tweede rij panelen bevestig je met de tand- en groefverbinding op de eerste rij panelen. Op die manier werk je de hele wand af. Werk het laatste paneel bovenaan de wand af met een 2-delig randprofiel. Opgelet: je plaatst eerst het randprofiel en daarna pas het laatste paneel. Als het paneel niet past, mag je het in de hoogte op maat zagen en bevestigen met een houten panlatje dat je op dikte zaagt (zie tekening).

stap 4

Werken langs openingen

Langs openingen in de wand (ramen, deuren, enz.) ga je te werk alsof het begin van de opening het einde van een wand is.

Maak een kader rondom de opening met randprofielen en zaag de panelen in verstek voor een mooie aansluiting.

Zaag de panelen op maat en werk rondom de opening af. Je kan de panelen verzagen zoals je hout zaagt.

Meer klusadvies

gyproc-voorzetwand
Hoe plaats ik een Gyproc® voorzetwand met Metal Stud® profielen? stappenplan
gyproc-scheidingswand
Hoe plaats ik een Gyproc® scheidingswand? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe maak ik een muur in cellenbeton? - Thumbnail
Hoe maak ik een muur in cellenbeton? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in