stappenplan

Hoe plaats ik een glasdallen wand?

Voldoende licht zorgt voor een aangenaam gevoel in huis. In kamers die volledig van het buitenlicht zijn afgesloten ontstaat al vlug een sombere sfeer. Met glastegels wordt het mogelijk om grote ruimtes te scheiden, zonder het invallende licht te belemmeren. Of je kan een douchecabine maken, die perfect lichtdoorlatend is, zonder doorzichtig te zijn.

Tot voor enkele jaren zat er niks anders op dan glastegels aan elkaar te metselen met cement, een werk dat zelfs ervaren klussers met moeite gedaan kregen. Maar dankzij de moderne systemen met kunststof installatieprofielen wordt het plaatsen van glastegels voor iedereen mogelijk.

stap 1

Voorbereiding

Zorg voor een ondergrond die perfect waterpas is. Sluit de glaswand aan op een muur, controleer dan of de hoek tussen muur en vloer precies 90° is. Werk eventuele verschillen weg.

stap 2

Glasdallen plaatsen

Plaats de eerste profielen. Indien de glaswand vrijstaat plaats je enkel een horizontaal profiel. In de meeste gevallen zal de wand aansluiten bij een bestaande muur. Dan laat je het horizontale profiel aansluiten op een verticaal profiel.

Volg voor het bevestigen van de profielen de exacte gebruiksaanwijzingen van de fabrikant. Breng een strip montagekit aan op de profielen en plaats de eerste glastegel. Plaats vervolgens een verticaal tussenprofiel tegen de eerste glastegel, met daartegenaan de volgende glastegel. Spuit constant montagekit op de korte profielen, zodat ze optimaal hechten aan de glastegels. Werk op deze manier verder tot de eerste rij volledig af is. Leg dan een horizontaal profiel over de eerste rij glastegels en begin aan de tweede rij. Las om de 5 lagen een pauze in van 24 uur, zodat de montagekit kan drogen en de glaswand niet wegschuift. Controleer regelmatig, en vóór je de montagekit laat drogen, of de wand waterpas staat.

stap 3

Glaswand afwerken

Als alle rijen geplaatst zijn, is de wand na enkele weken volledig uitgehard, maar na 2 dagen mag je de glastegels al opvoegen. Gebruik een klassieke voegmortel om de voegen in te strijken. Was de overtollige voegmortel af met een vochtige spons. Laat de voegmortel drogen, en werk de glaswand eventueel af met speciale U-profielen uit aluminium of inox. Die kan je gewoon met montagekit bevestigen op de kopse kant van de glaswand. Ten slotte dicht je de naad tussen de glaswand en de vloer met silicone, evenals de naad tussen de muur en de glaswand. In de badkamer gebruik je hiervoor best sanitairkit.

Benodigdheden

Meer klusadvies

gyproc-wand-lijmen
Hoe lijm ik Gyproc® platen tegen een muur? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe bekleed ik mijn gevel met Gevel hardschuim PVC panelen? - Thumbnail
Hoe bekleed ik mijn gevel met Gevel hardschuim PVC panelen? stappenplan
gyproc-voorzetwand
Hoe plaats ik een Gyproc® voorzetwand met Metal Stud® profielen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in