stappenplan

Hoe behandel ik groen of troebel zwembadwater?

Groen of vuil water behandelen

Ziet je zwembad er groen uit? Dan vind je bij GAMMA de ideale schokbehandeling om de groene aanslag te laten verdwijnen. Je zwembadwater slaat groen uit als bacteriën en algen beginnen groeien. Dat gebeurt vaak na een zwaar onweer, als je het zwembad intensief gebruikt of als je vergeten bent om de waterkwaliteit te meten en op te volgen.

Met deze 4 stappen verwijder je alle algen en bacteriën, zodat je terug mooi helder water hebt.

Controleer de pH-waarde
stap 1

Controleer de pH-waarde

Controleer de pH-waarde met de BSI test set, test strips of de pH-meter en verhoog of verlaag de pH-waarde indien nodig met BSI pH Up of pH Down. Zorg ervoor dat de pH tussen 7,0 en 7,6 ligt.

Voeg chloor toe
stap 2

Voeg chloor toe

Voeg een flinke dosis BSI snelwerkend chloor aan het zwembadwater toe. Voeg meteen daarna ook BSI Cristal Clear toe.

Filter vlokken weg
stap 3

Filter vlokken weg

Om de niet-filterbare vuildeeltjes weg te krijgen, voeg je BSI Micro Floc toe aan je zwembadskimmer. Laat het water een uur circuleren. Filter daarna de vlokken weg gedurende 6 à 8 uren. Leg vervolgens de circulatiepomp stil. De fijnste vlokken zakken ’s nachts naar de bodem van het zwembad, die kan je de volgende dag eenvoudig opzuigen met een bodemstofzuiger.

Onderhoud het zwembadwater
stap 4

Onderhoud het zwembadwater

Binnen de twee dagen krijg je het zwembadwater weer normaal. Wil je het water lang helder behouden? Voeg dan best regelmatig BSI Cristal Clear toe.

Troebel water behandelen

Hoe vaker je het zwembad gebruikt, hoe groter de kans dat vuile deeltjes in het water belanden. Hierdoor krijg je troebel water, al is het eenvoudig om het vuil te verwijderen. Dit doe je met een product dat de fijne deeltjes doet samenklitten tot vlokken. Vervolgens zuigt een filterpomp deze vlokken heel makkelijk op. Dit 'uitvlokken' doe je met de BSI Micro Floc of BSI Floc Socks:

Het vloeibare BSI Micro Floc voeg je toe aan de ingang van een zwembadskimmer. Laat het water vervolgens een uur circuleren. Filter daarna de vlokken weg gedurende 6 à 8 uren. Leg vervolgens de circulatiepomp stil. De fijnste vlokken zakken ’s nachts naar de bodem van het zwembad. Deze zuig je de dag nadien eenvoudig op met een bodemstofzuiger.

Een andere optie is om BSI Floc Socks te gebruiken. Dit is een flocculatiekousje dat je in de skimmer legt en voor een continue 'flocculatie' of vlokvorming zorgt. Vervolgens neem de filterpomp de vlokken weg. Belangrijk is om je patroonfilter regelmatig goed uit te spoelen. Kies je voor een zandfilter, dan controleer je regelmatig de drukmeter. Te veel druk zorgt namelijk voor een vuile filter.

Meer klusadvies

zwembad-onderhouden
Hoe onderhoud ik mijn zwembad? stappenplan
kindvriendelijke tuin
10 tips voor een kindvriendelijke tuin stappenplan
gazon-herstellen
Hoe herstel ik mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in