stappenplan

10 tips voor een kindvriendelijke tuin

Wil jij een tuin waarin je kinderen heerlijk kunnen spelen zonder dat er gevaar op de loer ligt? Zodat je zelf even diep kan wegzakken in je tuinstoel en je kunt verdiepen in je boek zonder je zorgen te maken over je kinderen? Hierbij 10 handige tips voor een kindvriendelijke tuin!

1. Een goede afsluiting

Een kindvriendelijke tuin is voorzien van een goede afsluiting. Een afsluiting zorgt ervoor dat je kinderen niet zomaar de weg op kunnen lopen en ze op een afgebakende veilige plek kunnen spelen. Plaats bijvoorbeeld een afsluiting van tuingaas, schanskorven, een schutting of een kunsthaag. Liever een echte groene afsluiting, laat het tuingaas begroeien met een mooie klimplant!

Zelf een afsluiting plaatsen

2. Speelplekken

In een kindvriendelijke tuin is natuurlijk ruimte om te spelen! Kies voor sterke planten die wel een voetbal kunnen verdragen. Of zorg ervoor dat de kwetsbare planten wat meer in ‘jouw’ hoekje staan. Heb je ruimte voor een gazon? Dat vinden kinderen fantastisch! Zaai het gazon in met graszaad voor een speelgazon. Dit gras is wat sterker en beter bestand tegen kinderen die uren over het grasveld rennen. Ook is een gazon ideaal om lekker op te liggen én te genieten van de zon.

3. Speeltoestellen

Trap op, glijbaan af, trap op, glijbaan af, trap op, glijbaan af… Uren kunnen kinderen spelen in ‘hun hut’ mét glijbaan. Speeltoestellen zorgen voor eindeloos plezier. Kies voor een enkele schommel met glijbaan of een dubbele schommel met of zonder glijbaan. Garandeer nog meer speelplezier met een glijbaan, schommel én klimmuur ineen. Kinderen kunnen er uren zoet zijn en naar hartenlust klimmen en klauteren. Niet alleen leuk, ook heel gezond!

Bekijk alle speeltoestellen

4. Trampoline

Ook een trampoline is een heel geliefd speeltoestel en past goed in een kindvriendelijke tuin. Een trampoline is leuk voor kleine én grote kinderen, of ze nu alleen koprollen doen of heuse salto’s: een trampoline zorgt voor plezier! Onze trampolines zijn allemaal voorzien van een veiligheidsnet. Zodat je niet constant hoeft op te letten als de kinderen aan het springen zijn. Trampoline springen is overigens ook heel goed voor de conditie van kinderen.

Bekijk alle trampolines

5. Zandbak

Vooral jonge kinderen vinden het heerlijk om lekker in de zandbak te spelen. Ze bakken de mooiste zandgebakjes of bouwen de grootste kastelen. Een zandbak past mooi bij een tuin in strandsfeer. Zet er een strandstoel naast, wat mooie siergrassen en het lijkt wel of je aan de kust zit! Kies voor een zandbak met deksel, zodat het zand niet nat kan worden door de regen en er geen ongenode gasten (katten) hun behoefte komen doen. Ook leuk: een zandbak met dak. Of wat dacht je van een picknicktafel met zandbak!

Bekijk alle zandbakken

6. Leuke verstopplekken

Kinderen zijn dol op verstoppertje spelen! In een kindvriendelijke tuin mogen verstopplekken dan ook niet ontbreken. Zorg voor veilige verstopplekken achter struikjes of kleine boompjes. Boompjes zorgen direct voor diepte in je tuin.

7. Let op giftige planten

Zet op plekken waar (jonge) kinderen vaak spelen beter geen giftige planten. Bekende giftige planten zijn onder andere anemoon, akelei, ridderspoor, helleborus, lupine, maagdenpalm (Vinca), clematis, blauweregen, vingerhoedskruid, herfsttijloos, lelietje-van-dalen, sneeuwklokje, narcis en hyacint. Wil je deze planten toch graag in je tuin? Zet ze in een mooie verhoogde bak of in leuke potten op een tafeltje waar kinderen niet bij kunnen.

8. Samen tuinieren in een kindvriendelijke tuin

Laat je kind kennis maken met de natuur en ga samen aan de slag! Begin in het voorjaar met het (voor)zaaien of koop kleine plantjes die je samen in de tuin plant. Vooral groenten en bloemen zijn geliefd bij kinderen. Want, hoe leuk is het dat je in de zomer je eigen tomaatjes, komkommers of bloemen kunt oogsten en plukken?! Eventueel baken je een klein stukje van je tuin af en geef je ze echt hun eigen tuin.

9. Fruit in de tuin

Naast groenten en bloemen is ook fruit heel leuk voor kinderen! Plant bijvoorbeeld een (klein) appelboompje of perenboompje en geniet in de zomer van vers fruit. Ook leuk: een druif die je mooi langs een muur of tuinafscheiding leidt. Druiven plukken vinden kinderen geweldig!

10. Let altijd op veiligheid

Een kindvriendelijke tuin is veilig voor kinderen. Let hier op bij het aanpassen of aanleggen van je tuin. Kies voor zachte (rubber)tegels of gras onder speeltoestellen, voorkom dat ze ergens in kunnen vallen (een vijver bijvoorbeeld), laat geen tuingereedschap zoals snoeischaar of -zaag slingeren, plant geen giftige planten in de buurt van speelplekken en voorkom dat ze zomaar weg kunnen lopen.

Vergeet daarnaast niet genoeg ruimte over te houden voor een mooie loungeset of tuinset, zodat jij kunt genieten terwijl je kinderen lekker spelen!

Meer klusadvies

tuinontwerp
Zo ontwerp je zelf je eigen droomtuin stappenplan
gras zaaien
Hoe zaai ik gras? stappenplan
houten schutting
Hoe plaats ik een houten schutting? stappenplan