stappenplan

Hoe herstel ik mijn Gyproc® wand of plafond?

Beschadigingen, scheuren en gaten in Gyproc® en pleisterwerk kan je makkelijk en snel herstellen met een aangepast product. Ga na of de ondergrond in goede staat is. Verwijder eventueel losse delen, oude verf- of behanglagen, stof en vuil. Werk alleen op een ondergrond die goed droog is.

Gaten en scheuren in Gyproc® herstellen

Kleine scheurtjes, barsten en gaatjes herstel je door ze op te vullen met Gyproc® Vuller Mix (pasta) met het Gyproc® plamuurmes (10 mm breed).

Over het algemeen volstaat één laag. Is toch een tweede laag nodig, wacht dan steeds tot de eerste laag volledig droog is vooraleer deze aan te brengen. De droogtijd van Vuller Mix is ongeveer 24 uur.

Grote en diepere barsten en gaten in pleisterwerk kan je ook herstellen met Gyproc® Allesvuller. Het is een elastisch product dat zettingsscheuren goed opvult en is uitstekend geschikt als vul- en reparatiemiddel daar waar een verhoogde elasticiteit vereist is.

Omdat Allesvuller nagenoeg krimpvrij is, kan het makkelijk in een dikke laag (van 0,5 tot 3 cm) worden aangebracht, ook in diepere gaten en scheuren. Bovendien is het erg glad van afwerking en dient het dus niet te worden opgeschuurd. Na twee uur kan je over de Allesvuller schilderen.

Tip!

Ga je een reparatieproduct op een ondergrond van gips gebruiken (bv. de kern van een Gyproc® plaat) geef deze dan eerst een laag Gyproc® Voorstrijkmiddel. Zo vermijd je dat het product niet goed hecht door een te grote zuiging van de ondergrond.

Ernstige (lokale) beschadigingen in Gyproc® repareren

Stap 1 – Snij een stuk Gyproc® plaat op maat

Snij met een breekmes een stuk Gyproc® plaat dat iets groter is dan de beschadiging op maat. Gebruik hiervoor steeds een plaat van dezelfde dikte als de plaat die je moet herstellen. Plaats het uitgesneden stuk op de beschadiging en teken de omtrek af rond de beschadiging.

Stap 2 – Verwijder de beschadiging

Zaag met de Gyproc® steekzaag de plaat in op de afgetekende lijnen en verwijder het beschadigde stuk.

Stap 3 – Bevestig een houten lat

Zaag een houten lat +/- 15 cm langer en +/- 5 cm smaller dan de uitgezaagde opening. Steek de lat door de opening en schroef ze tegen de binnenkant van de beschadigde plaat vast.

Stap 4 - Bevestig de Gyproc® plaat

Zet het op maat gesneden stukje Gyproc® plaat in de opening, zorg dat het perfect gelijk ligt met de grote plaat door het goed aan te drukken en schroef het vast op de houten lat.

Stap 5 – Voeg de Gyproc® plaat

Werk ten slotte de voegen en schroefgaten weg met Gyproc® ABA-Joint Mix of ABA-Joint en werk verder af.

Stap 6 – Werk volledige wand af na de herstelling

Na het herstellen van beschadigingen, scheuren of barsten kan je de muur of het plafond nog verder afwerken met Gyproc® Roll & Finish. Egalisatieplamuur zoals Roll & Finish wordt steeds over het hele oppervlak aangebracht (en niet enkel op het beschadigde stuk zoals Vuller Mix). Gebruik daarom steeds een breed plamuurmes zoals het Gyproc® Spackmes (500 mm) en werk in grote vlakken.

Meer klusadvies

gyproc-scheidingswand
Hoe plaats ik een Gyproc® scheidingswand? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe repareer ik een beschadigde pleistermuur? - Thumbnail
Hoe repareer ik een beschadigde pleistermuur? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe herstel ik een scheur in mijn bakstenen gevel? - Thumbnail
Hoe herstel ik een scheur in mijn bakstenen gevel? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in