stappenplan

Hoe maak ik kant en klaar metselmortel?

Met de kant en-klaar metselmortel van GAMMA bespaar jij jezelf heel wat tijd. Het enige wat je nog hoeft toe te voegen, is water. En hoe je dat precies doet, leggen we jou uit in enkele eenvoudige stappen. Met dit stappenplan maak je in weinig tijd de ideale metselmortel.

Stappenplan kant-en-klare mortel maken

Stap 1 - Giet water in de mengkuip
stap 1

Giet water in de mengkuip

Alles-in-1 mortel bestaat uit 3 delen gebruiksklare metselmortel en 1 deel water. Giet eerst het water in de mortelkuip en stort vervolgens de metselmortel in jouw kuip. Laat nog een kleine hoeveelheid water over voor later. Een mortelkuip is een stevige, niet-plooibare mengkuip waarin je alle soorten mortel mengt. Heb je een grote hoeveelheid metselmortel nodig? Dan is het eventueel makkelijker om een betonmolen te gebruiken.

Stap 2 - Voeg de kant en klaar metselmortel toe
stap 2

Voeg de kant en klaar metselmortel toe

Er bestaan twee soorten kant-en-klare metselmortel, namelijk de mortel om een muur te metselen en om tegels te leggen of dekvloeren te smeren. Weet je niet welke gebruiksklare mortel jij nodig hebt? Dan helpen we jou om de juiste mortel te kiezen. Snij de zak van de alles-in-1 mortel open en voeg de juiste hoeveelheid toe aan de mengkuip. Laat een kleine hoeveelheid mortel over.

Stap 3 - Meng alles tot een homogene massa
stap 3

Meng alles tot een homogene massa

Meng alles tot een homogene massa met behulp van een mengstaaf. Deze staaf zet je vast op jouw boormachine, waardoor je met weinig moeite de volledige massa homogeen maakt. Blijf deze specie goed mengen zodat alle deeltjes goed vermengd zijn. Is de mortel nog te lopend? Voeg dan nog wat extra mortel toe tot wanneer je een stevige mortelspecie krijgt.

Stap 4 - Voeg geleidelijk het resterende water toe
stap 4

Stap 4 - Voeg geleidelijk het resterende water toe

Aan het begin van de klus heb je een kleine hoeveelheid water aan de kant gehouden. De kans bestaat dat je mortel nu nog te korrelig is. Daarom gebruik je het resterende water nu om de mortel mooi glad te maken. De metselmortel moet namelijk goed kleven. Door het water geleidelijk aan toe te voegen, merk je dat de specie nu stevig wordt en goed plakt.

Wil je meer klusvideo’s zien?

Op het YouTube-kanaal van GAMMA vind je heel wat handige klusvideo’s. Experten tonen jou hoe je de belangrijkste klussen aanpakt. En als je meteen ziet wat je moet doen, dan wordt klussen een stuk makkelijker, toch? Abonneer je op de klusvideo’s en ga eenvoudig zelf aan de slag.

Abonneren

Meer klusadvies

juiste-mortel-kiezen-gamma
Welke mortel heb ik nodig voor welke klus? keuzehulp
muur-metselen-stap5-gamma
Hoe metsel ik een muur met snelbouwstenen? stappenplan
baksteen-min
Hoeveel bakstenen en mortel heb ik nodig voor mijn klus? calculator
Dit stappenplan komt voor in