keuzehulp

Welke mortel heb ik nodig voor welke klus?

Heb je een voegklus voor de boeg en weet je niet welke mortel te kiezen? De juiste keuze is vooral afhankelijk van je steensoort en de opzuigcapaciteit ervan. Ruwweg zit je voor kleinere klussen goed met voegmortel, terwijl je voor het grotere werk het best betonmortel gebruikt. Maar nog andere soorten mortel hebben specifiekere doeleinden. Zie je door het bos de bomen niet meer? Wij maken je wegwijs.

Het grote werk

Ga je een werkvloer aanleggen, een fundering voor je tuinhuis of oprit plaatsen of waag je je aan grote herstellingswerken? Dan kan je met (kant-en-klare) betonmortel niet missen. Omdat je betonmortel binnen de twee uur gebruiksklaar kan maken, is het vooral ideaal om de grote klussen mee aan te pakken waar je weinig tijd voor hebt. Is tijdsgebrek een bepalende factor? Dan zit je met metselmortel of -specie met kalk ook goed. Met metselspecie breng je metsel- en herstellingswerken van verschillende steensoorten tot een goed einde.

Tegels en klinkers

Hou je het wat simpeler en ga je je badkamer betegelen, een douchebak plaatsen of een tegelvloer of -terras aanleggen? Dan is een voegmortel de beste optie voor je klus, of je nu kiest voor keramische tegels of natuursteen voor binnen of buiten. Voor de afwerking ervan kan je dan weer beroep doen op een voegenvuller. Hou je niet van half werk? Met egaliseermortel kan je voor de afwerking van je ruwe betonvloer, de egalisatie van je tegelvloer en voor allerlei herstellingswerken op een perfect resultaat rekenen.

Een waterdicht plan

Wil je je badkamer, kelder of terrastegels zo voegen dat er geen water doorheen kan? Dan is de 100% waterdichte mortel Compaktuna wat je zoekt, of je nu een beginnende of ervaren klusser bent. Dankzij de sterke hechting van deze mortelsoort kan je die ook gebruiken om je funderingen en andere draagconstructies mee af te werken of om snelle herstellingswerken uit te voeren, en dat zowel binnen als buiten. Door de praktische meeneemverpakking is Compaktuna bovendien erg gebruiksvriendelijk. Na een verwerking van ongeveer drie uur tijd kan je ermee aan de slag, na een dag is alles droog.

Kant-en-klaar of zelf mengen?

Heb je de ideale mortel voor jouw voegklus gevonden? Dan rest je alleen nog de vraag of je voor een kant-en-klaar mengsel kiest of niet. Het grote voordeel van kant-en-klare mortel is natuurlijk dat je meteen aan de slag kan. Bovendien is de mortel op voorhand professioneel gemengd, dus een beter resultaat behaal je zelf waarschijnlijk niet. Ook kan je altijd op een stabiele samenstelling en goede kwaliteit rekenen. Klaar om eraan te beginnen? Het enige wat je nog moet doen, is water bij de droge mortel gieten in een betonmolen. Heb je al wat kluservaring? Dan kan je eventueel zelf je beton en mortel mengen om de samenstelling perfect af te stemmen op de steensoort.

Zo meng je beton en mortel

Meer klusadvies

kant-en-klare-metselmortel-maken-gamma
Hoe maak ik kant en klaar metselmortel? stappenplan
beton-of-mortel-maken
Hoe maak ik zelf beton? stappenplan
soort-zand-kiezen
Welk soort zand kies ik juist voor welke klus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in