stappenplan

Hoe renoveer ik een kunstleien dak?

Veel bestaande woningen zijn afgewerkt met een kunstleien dak, dat na jaren blootstelling aan weer en wind een verweerde uistraling kan krijgen. Bovendien worden dergelijke daken vaak geteisterd door mosgroei. Goed dat je een kunstleien dak perfect zelf kan renoveren.

Voor deze klus moet je het dak op. Ga daarom voorzichtig te werk. Kan je niet erg goed met een ladder overweg, dan is het huren van een hoogtewerker misschien een goed alternatief. Werk je toch met een ladder, zorg er dan voor dat je die goed verankert.

stap 1

Dak ontmossen

Kunstleien zijn oorspronkelijk bedekt met een coatinglaag, die door de jaren heen afslijt, waardoor ze meer water gaan vasthouden.

Die vochtige omgeving vormt dan weer een ideale voedingsbodem voor mossen. Voor je het dak kan renoveren, moet je alle mossen verwijderen en het dak grondig reinigen.

Borstel zo veel mogelijk mos weg en gebruik daarna een ontmossingsmiddel om de laatste resten mos te verwijderen. Gebruik een drukspuit om het mosdodend mengsel aan te brengen op het dakoppervlak.

stap 2

Dak reinigen

Laat het anti-mosmengsel lang genoeg inwerken (raadpleeg verpakking) en reinig het dakoppervlak overvloedig met water. Hiervoor is een hogedrukreiniger het meest geschikt. Zet de druk niet te hoog en richt de waterstraal altijd naar beneden recht op de leien en niet naar boven onder de leien in!

Tip!

Ontkoppel de regenpijpen die het regenwater naar de regenput voeren tijdelijk, zodat mosresten de regenput niet kunnen verstoppen. Vang vuilresten wel op in een kuip indien mogelijk, of gebruik een zift om de resten tegen te houden.

stap 3

Beschermende primer aanbrengen

Nu de kunstleien helemaal zuiver zijn, is de klus nog maar half geklaard. Zonder bijkomende beschermlaag, moet je binnen de kortste keren weer het dak op om de kunstleien te reinigen.

Behandel het dakoppervlak daarom met een speciale primer of grondlaag. Die maakt dat de afwerkende coatinglaag strakst beter hecht.

Je kan de (melkachtige) primer met een verfroller (liefst met steel!) op het droge en zuivere dak aanbrengen. Raadpleeg de verpakking voor de exacte droogtijd.

stap 4

Coating aanbrengen

Als de primer droog is, kan je het dak verder afwerken met een coatinglaag.

Meng het product zoals voorgeschreven op de verpakking en breng het, net als de primer, aan met de verfroller. Met een langharige roller krijg je een mooi, egaal resultaat.

Na het drogen van de coating is het dak weer in perfecte staat.

Meer klusadvies

Choise Help - Daken - Welke dakafdichting kies ik voor een plat dak? - Thumbnail
Welke dakafdichting kies ik voor mijn plat dak? keuzehulp
dakshingles-leggen
Hoe plaats ik shingles op mijn dak? stappenplan
Tutorial - Daken - Hoe plaats ik zelf een dakgoot? - Thumbnail
Hoe plaats ik zelf een dakgoot? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in