stappenplan

Hoe plaats ik zelf een dakgoot?

Goten bestaan in allerlei maten en materialen. Meestal gebruikt men goten uit zink of pvc. De vorm kan rond of hoekig zijn. De diameter van de goot hangt af van het oppervlak van je dak.

Voor een dakoppervlak tot 40 m² kies je een goot met diameter 65 mm, van 40 tot 60 m² voor een goot van 100 mm, van 60 tot 100 m² kies je voor 125 mm en voor een dakoppervlak tot 130 m² wordt een diameter van 150 mm aangeraden. Uiteraard kan je ook meerdere goten plaatsen om de waterafvoer te verspreiden.

Dakgoot plaatsen - Stap 1
stap 1

Plaats van de gootbeugels bepalen

 • Bepaal eerst de plaats van de eerste en laatste gootbeugel. De afstand tussen de beugels moet telkens 50 cm zijn om te vermijden dat de goot op termijn gaat doorhangen. De formule is simpel: aantal beugels = (lengte dakrand / 50 cm) + 1.
 • Duid met potlood aan waar de eerste en laatste beugel moeten komen. Zorg daarbij dat de afstand tot de hoek links en rechts gelijk is.
 • Teken de boorgaten in de eerste beugel af, zodanig dat de bovenkant van de goot 1 à 2 cm onder de dakrand komt te hangen (gebruik hiervoor eventueel een kort stuk dakgoot of het eindstuk).
 • Boor nu gaten van 8 of 10 mm, bevestig de pluggen en schroef de beugel stevig vast tegen muur of stormplank met roestvrije schroeven.
Dakgoot plaatsen - Stap 2
stap 2

Beugels bevestigen

 • Span een koord tussen de onderkant van de twee buitenste beugels en zorg met behulp van een waterpas ervoor dat de helling van de dakgoot 3 mm per meter bedraagt. Bij een goot van 6 meter komt de laatste beugel dus ongeveer 15 mm (6 x 2,5 mm) onder de waterpaslijn te hangen.
 • Bevestig ook de laatste beugel met pluggen en schroeven.
 • Teken vervolgens de boorgaten af voor de resterende beugels en bevestig deze tegen de muur of stormplank. Let erop dat alle beugels netjes de helling van de gespannen koord volgen. Buig zo nodig de gootbeugel wat bij.
Dakgoot plaatsen - Stap 3
stap 3

Goot op maat maken

 • Zaag nu de goot op maat. Om ze in te korten gebruik je best een fijngetande (ijzer)zaag.
 • Bevestig vervolgens het eindstuk aan de goot. Pvc-goten worden verlijmd met pvc-lijm. Verwijder zorgvuldig alle bramen met een vijl of schuurpapier, en maak de te verlijmen delen vet- en stofvrij met white spirit of wasbenzine, alvorens je het eindstuk vastlijmt.
 • Je kan beide delen ook met elkaar verbinden via een klemverbinding (afdichting d.m.v. een rubberen strip). Maak de twee gootuiteinden goed schoon en leg de klemverbinding eerst om de voor- en daarna om de achterzijde van de goot.
stap 4

Goot ophangen

 • Hang de goot in de beugels. Zorg ervoor dat de klemstrips van de beugels overal omhoog gebogen zijn.
 • Houd de achterkant van de goot omhoog zodat je de voorkant over de beugel kunt schuiven en de goot zo in de beugels kan laten zakken.
 • Zet de goot vast met de klemstrips.

Meer klusadvies

Tutorial - Daken - Hoe monteer ik een regenpijp? - Thumbnail
Hoe monteer ik een regenpijp? stappenplan
Tutorial - Daken - Hoe bescherm ik mijn dakgoot en regenpijp tegen bladeren? - Thumbnail
Hoe bescherm ik mijn dakgoot en regenpijp tegen bladeren? stappenplan
Tutorial - Daken - Hoe renoveer ik een kunstleien dak? - Thumbnail
Hoe renoveer ik een kunstleien dak? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in