stappenplan

Hoe bepaal ik de meterpas?

Bekijk hoe je snel en eenvoudig de meterpas of het meterpeil bepaalt. Deze meterpas teken je af op de metselprofielen vooraleer je gaat metselen. En deze markeringen zijn belangrijk, want hierdoor ben je er zeker van dat jouw muur waterpas staat.

Stap 1 - Bereken de lagenmaat
stap 1

Bereken de lagenmaat

Met de lagenmaat zorg je ervoor dat elke rij stenen mooi waterpas staat. De lagenmaat is gelijk aan de dikte van een steen opgeteld met de lintvoeg. Niet alle stenen zijn even breed en daarom bereken je de lagenmaat als een gemiddelde. Bereken dit gemiddelde als volgt: neem 10 stenen en leg deze zo dicht mogelijk naast elkaar. Meet vervolgens met een vouwmeter de hoogte van deze 10 stenen. Deel deze hoogtemaat door 10. En tel er vervolgens 1 cm bij voor de voeg.

Stap 2 - Teken de lagenmaat op de panlat
stap 2

Teken de lagenmaat op de panlat

Nu ken je de lagenmaat en breng je deze aan op de panlat. Dit doe je met behulp van een vouwmeter.

Tip!

Een vouwmeter schuift snel. Kleef deze daarom vast op de panlat met behulp van met een stukje afplaktape. Hierdoor is het makkelijk om de lagenmaat nauwkeurig af te tekenen op jouw panlat zonder dat de vouwmeter nog zal verschuiven.

Stap 3 - Markeer 1 meter hoogte op het profiel
stap 3

Markeer 1 meter hoogte op het profiel

De meterpas bevindt zich altijd op een hoogte van 1 meter, te rekenen vanaf de bovenkant de afgewerkte vloer. Neem hiervoor jouw vouwmeter en breng vervolgens een markering aan op het metselprofiel op 1 meter hoogte. Deze meterpas heb je altijd nodig om een bakstenen muur te metselen. En vooral: om er zeker van te zijn dat jouw muur waterpas staat.

Bouw je een kleine muur en heb je weinig mortel nodig? Overweeg dan om kant-en-klare metselmortel te maken. Voor grote muren maak je mortel in een betonmolen.

Stap 4 - Plaats het waterniveau van de slangwaterpas op de markering
stap 4

Plaats het waterniveau van de slangwaterpas op de markering

De slangwaterpas heb je nodig om de meterpas op het tweede metselprofiel aan te brengen. Giet voorzichtig water in de slangwaterpas en zorg ervoor dat er langs de uiteinden nog lucht in de waterbuis blijft zitten. Hierdoor beweegt het water zich doorheen de buis zonder dat het eruit zal lopen. Nu is het makkelijk om het waterniveau in de buis op gelijke hoogte te brengen met de meterpas die op het eerste metselprofiel gemarkeerd staat.

Tip!

Haal het dopje van de slangwaterpas. Je merkt dat het waterniveau zich langzaam aan stabiliseert.

Stap 5 - Markeer de hoogte van het waterniveau op het tweede profiel
stap 5

Markeer de hoogte van het waterniveau op het tweede profiel

Staat het water stabiel in de slangwaterpas? Dan teken je de meterpas ter hoogte van het waterniveau op het tweede metselprofiel af.

Stap 6 - Plaats het metselkoord op de markeringen
stap 6

Plaats het metselkoord op de markeringen

Intussen heb je alle markeringen aangebracht op de beide metselprofielen. Plaats nu het metselkoord nauwkeurig op elke markering. Span het koord vervolgens stevig aan met behulp van de spanblokjes op de beide metselprofielen.

Tip!

Controleer of de metselkoord waterpas hangt door het niveauverschil met de vloer te meten. Herhaal deze controlemeting op verschillende punten van het metselkoord.

Stap 7 - Teken de lagenmaat van de panlat over op de profielen
stap 7

Teken de lagenmaat van de panlat over op de profielen

Plaats de panlat met de lagenmaat rechtop tegen de metselprofielen. Hierdoor is het makkelijk om de lagenmaat over te tekenen op deze profielen. Herhaal deze stap ook voor het tweede metselprofiel. Nu heb je alle nodige markeringen aangebracht en weet je precies waar je het metselkoord moet plaatsen om een rechte muur te metselen.

Benodigdheden

Meer klusadvies

mortel-maken-op-een-mengplaat-gamma
Hoe maak ik metselmortel op een mengplaat? stappenplan
metselprofielen-maken-gamma
Hoe plaats ik vrijstaande profielen om een muur te metselen? stappenplan
muur-metselen-stap5-gamma
Hoe metsel ik een muur met snelbouwstenen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in